Titlurile zilei

Scandal fierbinte printre vânătorii din Iași. Detalii picante din timpul partidelor și acuzații fără precedent: „Cum este posibil să fie sunați la ora 1 sau 2 noaptea să vină să ia mistrețul împușcat?”

Publicat: 16 ian. 2023
_____ Vizualizări 18 Comentarii
Scandal fierbinte printre vânătorii din Iași. Detalii picante din timpul partidelor și acuzații fără precedent Cum este posibil să fie sunați la ora 1 sau 2 noaptea să vină să ia mistrețul împușcat
Vânătorii din Grupa 21 Trifești vor ca paznicul de vânătoare Ioan Bălănici și fiul acestuia, secretarul filialei Florin Bălănici să fie eliminați, după moartea lui Iulian Pastramă

După moartea vânătorului Iulian Pastramă, colegii acestuia au lansat un val de acuzații către Ioan Bălănici, paznic de vânătoare, dar și către Florin Bălănici, secretarul asociației. Acuzațiile au ajuns pe mesele președintelui AVPS și directorului AVPS

Moartea vânătorului Iulian Pastramă în timpul unei partide de vânătoare a adus un val de acuzații la adresa paznicului de vânătoare Ioan Bălănici și a secretarului filialei, Florin Bălănici. Vânătorii din Grupa 21 Trifești spun că paznicul și secretarul fac legea după bunul plac. Reporterii BZI au intrat în posesia unei plângeri pe care vânătorii din grupa anterior menționată au depus-o la AVPS Iași. Aceștia spun că există foarte multe nereguli pe care Ioan și Florin Bălănici le fac.

„Aproape toți mistreții și căprioarele pe care le cumpărăm de pe acest fond sunt împușcate de ei, deoarece, atunci când se organizează o partidă la care merg vânătorii plătitori să împuște sau să stea la pândă, aceștia sunt târați prin tot felul de cotloane și se prezintă fondul precum că «nu sunt mistreți dar, dacă îmi apare unul, ți-l împușc eu».

Cum este posibil ca vânătorii plătitori să meargă zile la rând și să nu vadă niciun mistreț și a doua zi să fie sunați la ora 1 sau 2 noaptea de către secretarul filialei sau de către paznicul de vânătoare ca să vină să ia mistrețul împușcat și să pretindă sume de bani cuprinse între 200 și 250 de lei pentru motorină și o cutie de cartușe, motivând că s-au tras multe gloanțe după vânat”, se arată în plângerea depusă de membrii Grupei 21 Trifești.

Vânat fără acte

Vânătorii spun că au luat vânat de la Bălănici fără acte.

„Mistreții ne sunt predați fără niciun fel de autorizație și nu suntem puși să semnăm pentru primirea vânatului. Semnăturile noastre sunt falsificate, ceea ce este extrem de grav. Menționam că în acest context, conform legii, fără autorizația de vânătoare nu se poate face verificarea din punct de vedere sanitar-veterinar a calității cărnii de către vânător. Suplimentar, menționăm că secretarul Filialei AVPS Iași, Florin Bălănici, deține o afacere personală ce are ca obiect de activitate comercializarea de dispozitive de vedere pe timp de noapte, cu termoviziune și dispozitive de vânare pe timp noapte, care pot fi montate pe armă, ceea ce este interzis prin lege.

Menționăm că toate coletele sunt expediate către cumpărător  direct din sediul social al AVPS Iași, din strada Zimbrului, nr. 11-13-15.  Considerăm ca este inadmisibil ca un angajat al AVPS, care ar trebui să militeze împotriva braconajului, deține o astfel de afacere care presupune comercializarea dispozitivelor care se folosesc pentru braconaj”, susțin cei din Grupa 21 Trifești.

Grăsime de bursuc, vândută pentru 200 de lei pe kilogram?

Vânătorii spun că Florin și Ioan Bălănici vând grăsime de bursuc.

„O mare parte din bursucii de pe fondul de vânătoare sunt prinși și împușcați de el și de paznicul de vânătoare, iar untura lor este vândută cu 200 de lei pe kilogram. Continuăm în a vă informa că, în grupa noastră, niciun vânător nu are voie să aducă invitați, dar ei vin mereu cu câte două sau trei personalități, chiar și în ziua pierderii lui Iulian au avut doi invitați.

În data de 05.11.2022, la vânătoarea de fazan, din cauza soarelui și a lipsei de experiență, un vânător începător a tras într-o făzăniță pe care nu a atins-o cu alicea, însă Florin Bălănici și Ioan Bălănici au făcut un scandal monstru, deși fapta poate fi lesne încadrată în categoria erorii umane, nu în categoria braconajului. Unul dintre noi a mers la domnul director în data de 10.11.2022 și a plătit făzănița pentru a evita orice discuție.

Atașăm dovada plății. Florin Bălănici și Ioan Bălănici «au omis» un aspect foarte important, anume faptul că în anul 2021, când i-au avut în calitate de invitați pe domnii Ovidiu și Marian, care au împușcat o făzăniță, nu au mai făcut atâta zarvă, nu au raportat incidentul și nu au mai fost puși să plătească făzănița, deoarece au considerat că este o greșeală omenească care nu a fost făcută cu intenție. Din nou, subliniem și reiterăm faptul că cei doi, Florin Bălănici și Ioan Bălănici, dovedesc cum fac legea în grupă și în filială.

De câțiva ani buni nu există partidă de vânătoare în care să nu fie certuri și discuții cauzate de cei doi, fie că nu le convine standul în care trebuie să stea, fie că  sunt deranjați că există întrebări referitoare la desfășurarea vânătorii”, spun vânătorii.

„Secretarul Bălănici Florin face off-road, conducând în permanență mașina filialei”

Acuzațiile nu se mai opresc. Vânătorii spun că Florin Bălănici folosește mașina filialei după bunul plac.

„Partidele de vânătoare încep și se termină de acasă de la ei (magazinul din Satul Vâlcele), chiar dacă vânătoarea se organizează în Trifești sau în apropierea satului Bivolari. Toți gonacii sunt preluati de noi în mașinile noastre personale, însă în mașina filialei, TOYOTA HILUX, nu se urcă niciodată niciun gonaci, pe motiv că se strică mașina, conform celor menționate de cei doi.

În schimb, secretarul Bălănici Florin face off-road, conducând în permanență mașina filialei, cu viteză, prin niște zone unde chiar și cu tractorul îți este milă să intri. Nu motivează niciodată unde se grăbește și nici nu are grijă de ceilalți colegi, deși statutul de angajat al asociației ar impune acest lucru.

Dacă rămâne vreun coleg într-o poziție dificilă (mlaștină, noroi, deal care nu se poate urca etc.), ne învață el cum să conducem și ne arată niște derapaje și accelerări, cu mașina filialei, de ne mirăm cum îi mai stau roțile. Răspunsul invariabil la solicitările colegilor de a nu mai alerga pe câmp este de genul: «dacă vrei să mai vii la vânătoare, cumpără-ți și tu o mașină ca lumea»”, se arată în plângerea depusă de vânători.

„Noi, membrii Grupei 21 Trifești, nu mai putem să acceptăm și să tolerăm un asemenea comportament”

Membrii grupei vor ca Ioan și Florin Bălănici să fie înlăturați.

„Noi, membrii vânători participanți activ din Grupa 21 TRIFEȘTI, cei care au contribuit la redactarea acestei plângeri, solicităm eliminarea din grupă a familiei BĂLĂNICI IOAN și BĂLĂNICI FLORIN, pentru a stinge conflictele și a evita evenimente, precum evenimentul tragic produs în data de 23 decembrie 2022, dar și situația tensionată creată.

Așteptăm soluționarea acestui caz extrem de inconfortabil care rezistă de câțiva ani. Astfel, noi, membrii Grupei 21 Trifești, nu mai putem să acceptăm și să tolerăm un asemenea comportament și vă cerem expres desfacerea contractelor de muncă, atât cel al secretarului filialei, Florin Bălănici, cât și cel al paznicului de vânătoare, Ioan Bălănici.

Considerăm că din cauza celor doi, BĂLĂNICI Florin si BĂLANICI Ioan, oameni puși în permanență pe scandal, mai ales în momentul în care sunt împreună și fac front comun, nu trebuie să sufere o grupă întreagă și să se piardă vieți omenești”, se mai arată în plângere.

Reporterii BZI l-au contactat pe Florin Bălănici pentru a comenta acuzațiile care îi sunt aduse de către membrii Grupei 21 Trifești.

„Nu e prima oară când avem probleme. Sunt braconieri prinși de noi. Sunt toți cumătri, neamuri. Nu am nicio vină legată de moartea domnului Iulian. El voia să îi excludă din grupă pe doi dintre aceștia, care erau indisciplinați, se comportau inadecvat. Pe 13 a fost ziua mea. Eu și tata apărem în ziar că suntem criminalii Iașului. E prea multă ură din partea lor, iar fondul de vânătoare e prea bun. Băieții nu sunt lăsați să facă ce vor și de asta apar aceste acuzații.

La noi a fost o debandadă din cauza șefului de grupă care și-a depus demisia acum două luni. Eu nu am nimic de ascuns, de aceea vreau să mă adresez instanței. Și peste 10 ani, dacă mă sunați, vă spun același lucru”, susține Florin Bălănici.

Comentarii
  • Toți o apă și un pământ, dezorganizare totală, cât despre acuzațiile aduse nu se vede nici un fel de dovadă, șmecheri peste noapte, desene animate.

  • Florine, retrage-te cat inca esti in glorie. Numai ca tu nu ai fost niciodata in glorie. Ai pozat mereu sfidator la adresa celorlalti…Blaser, Porsche cayenne etc. Sa stii ca nu esti singurul vanator cu astfel de masina si astfel de arma dar, nu se dau in stampa. Fii la locul tau!!!

  • Ar trebui interzisa uciderea animalelor nevinovate care oricum nu au nici o sansa in fata psihopatilor cu apucaturi criminale nejustificate in secolul XXI !

  • Trebuie luati , fugariti , cotonogiti si impuscati si ei! Ce tot atat sfidare, tupeu si inganfare?! Sunt niste lasi mucosi in spatele unor arme. Sunt atatea exemple de asa zisi mari vanatori care de arma au sfarsit!

  • Adică ce vrei să zici, omule de rând ? Vrei să zici de ciampionul bucătar ofrodist patron soț fiu tată recitator pescar barcagiu scriitor etc ? Păi ăla ierea Finul și avea și loc în lojă. De ăla zici că a pierit de armă ? Te înșeli. A suferit din amor.

  • Pentru ce vanati voi ma? Nu aveti ce manca? E usor sa omori un animal de la distanta cu o arma de precizie nu? De ce nu incercati sa omorati mistretul cu un cutit daca tot sunteti mari vanatori? E bine ca mai moare cate unu din cand in cand ca sa mai vada si ei cum e sentimentul. Niste impotenti cu aere de smecheri care au facut 3 lei 50 si se cred buricul pamantului. Niste tristi, vanatorii poolii melem mari barbati… Mergeti la vanat in timp ce femeile voastre vaneaza soricelul prin vecini. Mai usor cu vanatul in anul 2023, lumea pune castraveti pe luna si noi impuscam animale degeaba

  • Criminali de vietuitoare nevinovate !, placerea lor este sa ucida ceva fara aparare si fara vreun motiv crucial !, ucigasi si betivani cu permis de ucidere , mari scule fara barbatie

  • „Criminali de vietuitoare nevinovate!”, „uciderea animalelor nevinovate”… replici „geniale”!
    Da’ porcii, vitele, gainile, ratele, curcanii pe care vi-i bagati in burdihanele voastre nesatule sunt vinovati/vinovate cu ceva?! Sau, daca le cumparati carnea de la… vitrina asistata a supermarket- ului, unde stau frumos stivuite halcile si carnatii, va inchipuiti ca-s luate din copaci si n-au fost si ele parte din fiinte vii… nu-i asa?! Care-au fost omorate, ucise… Ipocriti retardati ce sunteti!

  • Respect pentru Fam .Balanici!!Scoateți toți braconieri din grupa 21 trifesti. Niște flămânzi care va pupă in fund,

  • O mâna de braconieri din grupa 21Trifești care incearca din răsputeri sa pună stăpânire pe acest fond si să denigreze familia Bălănici. Sunt nemultumiți ca nu sunt lăsati sa impuște tot ce le iesi in cale. Câtiva ‘jmecherași care nu au nici o cunoștință de etica vânâtorească. Tot ce vor ei e sa plece de la vânătoare cu portbagajele pline indiferent de ce le cade. Fondul 21 Trifesti abunda in vânat in mare parte datorita felului in care isi face datoria paznicul de vânătoare Bălănici

  • Cum puteti vorbi de „etica vanatoreasca la AGVPS Iasi??? Cum puteti accepta ca un copil, pe functia lui dobandita asa cum a fost,de secretar, sa va tina lectii de etica, sa va ameninte cu darea in judecata, sa va rada in fata si sa va sfideze? HAOS in aceasta filiala, HAOS dar din comentarii reies si multe infractiuni ce trebuiesc sesizate. Nu porcaiala asta din umbra, prin comentarii anonime ci fapte domnilor. Sesizati in grup sau individual Politia,Parchetele si Ministerul. Trebuie constituita o echipa de cercetare neutra,bine ancorata profesional care sa scoata la iveala si sa starpeasca neregulile de care comentati.

  • Balanici Ion și Florin!! Organizare frumoasă la vânătoare:De iepurii de fazani,numai braconieri din iași erau greu de stăpânit tot ce vedeau să tragă nu conta că nu-i voie, și dacă le zicea că nu au voie se suparau.Cel m-ai bun paznic de vânătoare (Respect)

  • O mana de tarani cocliti, cu burdihane mari si colesterol si mai mare. Betivi cu oaiedeco mici, se intalnesc, trag pe nas si se apuca de impuscat prin paduri… ah stai, asta cu trasul pe nas e in alt fond. 🙂 Mergeti oameni buni la nevestele voastre, ca trag iepurasii la ele toate cat voi stati la chiolhanuri cu vin, tuica si carnati de porc!

  • Sunt vanator pe fondul 21 trifesti de ceva timp iar sub organizarea vanatorii de familia balanici alaturi de seful de grupa nu s au intamplat niciodata accidente. Ioan a stiut mereu sa corecteze greselile vanatorilor poate uneori pe un ton mai ridicat pentru a primi intelegere. Nu am vazut vre un fel de altercatie iar vanatorile s au petrecut mereu in armonie intre vanatori. S a vazut si combaterea abundenta avand in vedere ca fondul este plin de toate speciile de vanat.Nu trebuia sa se ajunga aici.

Adauga un comentariu