Scandal la grădinița din cadrul Școlii Gimnaziale „Axinte Uricariul” din Scânteia, Iași! Părinții sunt revoltați după ce în unitatea de învățământ au fost confirmate mai multe cazuri de scarlatină, însă conducerea refuză să suspende activitatea pentru dezinfecție
Mai mult, copiii care lipsesc sunt trecuți absenți, iar părinții sunt obligați să-i readucă la grădiniță.
Este scandal la grădinița din cadrul Școlii Gimnaziale „Axinte Uricariul” din Scânteia, Iași
Totul a pornit de la confirmarea a trei cazuri de scarlatină în rândul copiilor de la grădinița din cadrul Școlii Gimnaziale „Axinte Uricariul” din Scânteia. Părinții, îngrijorați de riscul răspândirii bolii, au cerut conducerii școlii să închidă temporar unitatea pentru o dezinfecție serioasă. Răspunsul directorului Viorela Cârlescu a fost categoric: grădinița rămâne deschisă, iar dezinfecția se va face doar după program.
Nemulțumiți de această decizie, părinții au decis să nu-și mai trimită copiii la grădiniță. Însă, în loc să le ofere soluții, conducerea școlii a trecut la măsuri de constrângere. Din spusele părinților, educatoarele au fost instruite să treacă absențe copiilor care lipsesc, iar părinții au fost chemați la o ședință pentru a li se explica că nu există un pericol real.
„La grădiniță sunt trei cazuri de scarlatină. Noi i-am propus doamnei director să se închidă grădinița pentru a se dezinfecta, iar dumneaei nu este de acord. Ne-au spus să stăm liniștiți, pentru că după ce pleacă copiii de la grădiniță o să dezinfecteze. Niciun părinte nu și-a dat copilul la grădiniță din cauza asta, iar doamna educatoare pune și absențe, pentru că așa îi spune doamna director. I-a spus că cine nu se prezintă va primi absent. Noi îi ținem acasă, dar când se întoarce, vor lua iar, pentru că nu se dezinfectează, iar scarlatina este foarte periculoasă. Doamna educatoare ne-a lăsat mesaj și ne-a zis să ne prezentăm la ședință pentru a discuta despre faptul că nu se va închide grădinița, ci se va dezinfecta după ce copiii pleacă acasă”, a declarat o mamă de la grupa mare.
Scarlatina este o boală extrem de contagioasă, iar părinții știu acest lucru. Ei sunt convinși că, dacă grădinița nu este dezinfectată corespunzător, copiii se vor îmbolnăvi în lanț.
„Eu îmi fac griji și chiar sunt panicată. Nu o să mai dau fetița la școală o săptămână sau cât e nevoie, până când o să fie totul în regulă”, spune o altă mamă.
Unii părinți au copii care deja suferă de alte afecțiuni și se tem că o infecție cu scarlatină le-ar putea agrava starea de sănătate.
„Fetița mea are probleme cu polipii. Asta îmi mai trebuie acum, să ia scarlatină! Doamna directoare nu înțelege că nu e de glumă? Sunt trei cazuri confirmate, ce mai așteaptă, să fie zece? Eu nu îmi mai trimit copilul acolo până nu știu sigur că s-a făcut o dezinfecție serioasă”, explică o altă mamă.
Directorul instituției, Viorela Cârlescu, susține că nu există un focar
În replică, directoarea Viorela Cârlescu minimalizează situația și afirmă că părinții sunt alarmați fără motiv.
„Noi, astăzi, am avut o întâlnire cu părinții de la grădiniță, am discutat cu medicul de familie care are încheiat protocol cu unitatea de învățământ și am solicitat un punct de vedere din partea dumnealui. Avem un singur caz, din informațiile pe care le avem. Medicul de familie, în momentul în care un copil se prezintă în unitatea medicală și este diagnosticat, transmite către organismele superioare și toate lucrurile acestea sunt urmărite. Nu sunt urmărite de noi sau de medic, ci sunt centralizate. Noi avem o singură situație confirmată săptămâna trecută, la începutul săptămânii. Grădinița este o clădire care are dezinfecție, dezinsecție și deratizare făcută în termen, cu firmă specializată, adică nu se pune problema că nu dezinfectăm. Avem toate echipamentele, avem substanțele și toate au certificat de conformitate. Medicul de familie trimite asistentul, se face triaj, noi avem un grafic, iar la începutul fiecărui modul se face triaj la toate clasele. Deci, este un singur caz confirmat săptămâna trecută. Noi am studiat și am cerut un punct de vedere din partea medicului, a trecut perioada de incubație, cu mult s-a depășit, și nu a mai apărut nicio situație. Este un caz izolat. Sunt bolile copilăriei și nu sunt neapărat din unitatea de învățământ. Copiii merg în diferite spații de joacă comune, merg în vizită, merg cu părinții, lucruri pe care noi nu le putem controla ca unitate, dar, în schimb, le putem gestiona, și le gestionăm, zic eu, cu bine”, a declarat Viorela Cârlescu, director al Școlii Gimnaziale ,,Axinte Uricariul”, Scânteia.
Aceasta susține că unitatea are toate avizele necesare pentru dezinfecție și că riscurile sunt minime. Cu toate acestea, părinții nu sunt convinși și consideră că măsurile luate de conducere sunt insuficiente.
Educatoarea de la grupa mare, Mariana Mihăilă, susține că situația nu este atât de gravă pe cât o prezintă părinții. Potrivit declarațiilor sale, în grupa mare pe care o coordonează, nu există niciun caz confirmat de scarlatină, iar în întreaga unitate sunt doar două cazuri. Aceasta afirmă că școala și grădinița au luat măsuri pentru a preveni răspândirea bolii și că părinții au fost informați în cadrul unei ședințe organizate de conducerea unității, la care a participat și asistentul medical al comunei.
„Astăzi (ieri – n.r.) s-a făcut ședință cu părinții, a venit doamna director și le-a spus punctul de vedere, s-au prezentat măsurile, s-a explicat ce înseamnă scarlatina, cu sprijinul asistentului de la noi din comună, și noi am spus că părinții au înțeles că nu este o epidemie. În grupa noastră nu este nici măcar un copil care să aibă scarlatină”, a declarat Mariana Mihăilă.
Practic, educatoarea consideră că nu există motive reale pentru ca părinții să intre în panică și că măsurile luate de unitate sunt suficiente. Totuși, părinții rămân sceptici și insistă că lipsa unei dezinfecții riguroase poate pune în pericol sănătatea copiilor lor.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași susțin că, potrivit raportărilor oficiale, în grădinița din cadrul Școlii Gimnaziale „Axinte Uricariul”, Scânteia, există un singur caz de scarlatină, confirmat de medicul de familie din comună, însă fără analize de laborator care să ateste diagnosticul cu certitudine.
Această declarație adaugă un nou element de controversă în conflictul dintre părinți și conducerea unității de învățământ. Pe de o parte, părinții sunt convinși că riscul este mult mai mare și cer măsuri suplimentare, inclusiv suspendarea temporară a activității pentru o dezinfecție amănunțită. Pe de altă parte, directoarea școlii și educatoarele consideră că situația nu justifică o astfel de reacție, iar DSP pare să le susțină punctul de vedere, având în vedere lipsa unor confirmări de laborator.
Cu toate acestea, părinții rămân sceptici și susțin că numărul real al cazurilor ar putea fi mai mare, iar lipsa analizelor de laborator nu înseamnă automat că riscul este inexistent. Scandalul continuă, iar părinții amenință că vor sesiza din nou autoritățile dacă nu se iau măsuri suplimentare.
Scandalul de la grădinița din cadrul Școlii Gimnaziale „Axinte Uricariul” din Scânteia, Iași, este departe de a se încheia, iar această situație ar putea lua amploare dacă nu se ajunge la un compromis între părinți și conducerea unității.
Sa cățărat pe scoala Scânteia tot neamu lu Agachi,după ce a supt pu.a lu Iftimi o viata.si Viorela și masa.
Nu există produse de curățenie în scoli și grădinițe, deși sunt cumpărate în acte. Un mop și o găleată cu apă nu rezolvă problemele. Șefii se îmbogățesc, copiii plătesc.
O mizerie de directoare ,asa ca toti directorii de la institutiile de stat.
Vaccinat-va copii , ticăloșilor, daca tine-ti la odraslele voaste!