News Flash:

Scandal pe 44 miliarde lei la Spitalul Arcadia

21 Octombrie 2010
15551 Vizualizari | 24 Comentarii
• Cadrele medicale din sistemul public sunt revoltate de faptul ca personalul medical din spitalele private primeste salariu intreg fara diminuarea de 25 la suta, desi primesc bani de la Casa de Asigurari de Sanatate • Pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie Spitalul Arcadia a primit 44 miliarde lei vechi de la CAS, suma care depaseste bugetul pe patru luni al unor spitale publice din judet • In sedinta de Consiliu de Administratie de la CAS consilierii vor solicita contractul incheiat cu spitalele private, metododogia si decizia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate care a stat la baza incheierii acestor contracte • Directorul Spitalului Arcadia va avea un punct de vedere dupa ce vede declaratiile reprezentantilor sindicatului

Contractul incheiat intre Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) si Spitalul Arcadia din Iasi, unitate medicala privata, a iscat un adevarat scandal in sistemul sanitar medical. La sfarsitul lunii, in sedinta de Consiliu de Administratie de la CAS, consilierii vor solicita presedintelui Casei, dr. Iulian Serban, sa prezinte contractul incheiat cu Spitalul Arcadia, metodologia si dispozitia emisa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate care au stat la baza incheierii acestui document.

De asemenea, presedintele Sindicatului Sanitas, filiala Iasi, doreste ca si salariatii de la spitalul mentionat, dar si de la Spitalul de psihiatrie privat din Iasi, care apartine dr. Dorina Donciu, sa aiba salariile reduse cu 25 la suta, deoarece primesc bani din bugetul public, adica din serviciile medicale decontate de CAS. "In calitatea mea de membru in cadrul Consiliului de Administratie de la CAS Iasi voi solicita in cadrul sedintei de la sfarsitul lunii sa ni se prezinte contractele incheiate cu spitalele Arcadia si Memory (spitalul privat de psihiatrie - n.r.). Vrem sa vedem metodologia si ordinul, dispozitia din partea Casei Nationale care au stat la baza incheierii acestui contract. Spitalul Arcadia a incheiat contract in luna septembrie 2010 si nu a fost prevazut in buget, in anul 2009, pentru bugetul pe anul 2010. Au luat din banii spitalelor publice pentru a le da celor private? Cand am pus aceasta intrebare, directorul Serban de la CAS Iasi mi-a spus ca suntem comunisti. Nu suntem comunisti", a declarat Viorel Tanase, presedintele Sindicatului Sanitas, filiala Iasi. Acesta a precizat ca daca cele doua unitati spitalicesti private nu ar fi avut contract cu CAS, nu ar fi cerut ca si colegii de acolo sa primeasca lefurile diminuate cu 25 la suta. "Colegii nostri care lucreaza in spitalele private care au contract cu CAS sa aiba salariile diminuate cu 25 la suta, la fel ca noi. Noi suntem platiti tot din decontarea serviciilor medicale de catre CAS si primim cu 25 la suta mai putin la salariu. Ei sunt platiti tot din decontarea serviciilor de catre CAS, dar nu primesc salarii reduse cu 25 la suta. De ce nu li se retine acest procent si colegilor nostri din spitalele private, pentru ca si ei sunt in contract cu CAS? Este o anomalie ce se intampla", a precizat presedintele Tanase.

Lunar, fiecare spital vireaza in visteria statului 25 la suta din salariile personalului, bani care provin din decontarea serviciilor de catre Casa de Asigurari de Sanatate. Atat Spitalul Arcadia, cat si Spitalul Memory, care primesc bani de la CAS, ar trebui sa vireze 25 la suta din acest buget catre Ministerul de Finante. Pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie, Spitalul Arcadia primeste de la Casa de Asigurari de Sanatate Iasi 44 miliarde lei vechi. Aceasta suma depaseste bugetul pe patru luni al unor spitale publice din judetul Iasi. Spitalul de psihiatrie privat a primit de la CAS pentru luna septembrie putin peste 3 miliarde lei vechi, iar pentru octombrie, aproximativ 2,8 miliarde lei vechi.

Directorul general de la Spitalul Arcadia, Dan Fiterman, a tinut sa precizeze ca isi va exprima un punct de vedere vizavi de nemultumirea reprezentantilor Sindicatului Sanitas, dupa ce va vedea exact despre ce este vorba. "Trebuie sa vedem ce nemultumiri au reprezentantii sindicatului vizavi de personalul de la Spitalul Arcadia. M-ati luat prin surprindere si chiar nu stiu ce sa spun acum. Eu sunt deschis sa discut cu toata lumea. Noi suntem o firma privata. Voi avea un punct de vedere dupa ce voi vedea ce declaratii au facut reprezentantii sindicatului", a afirmat Dan Fiterman. Pe de alta parte, directorul de la Spitalul Memory a declarat ca in spitalele publice schema de personal este extrem de incarcata, deoarece nici criteriile de incadrare nu sunt corecte, iar la un spital cu 800 de paturi sunt o suta de oameni in sectorul administrativ. "Eu nu micsorez salariile angajatilor. La 70 de paturi am putin peste 50 de angajati si doar 4 la administrativ. Ceilalti oameni sunt la patul bolnavilor. Aici este greseala statului, ca sunt multi angajati pe administrativ. In acest fel, fondul de salarii este sub presiune. Din banii de la Casa, 60 la suta sunt pentru salarii, iar la spital public este de 85 la suta. Pentru un caz de dementa, Casa imi da la doua treimi din cat da la un spital de stat. La mine fiecare banut este chibzuit. Invit pe cei care lucreaza in spitalele publice sa vina sa vada cum se lucreaza la noi. In spitalele de stat sunt cate 7-8 ingineri, de nu mai stii daca este uzina sau spital. Eu nu am bagat banii in tot felul de fotolii de piele, ci i-am administrat pentru ingrijirea bolnavilor. Eu imi respect angajatii si nu le reduc salariile. La salariile noastre sunt cuprinse toate sporurile", a declarat Leon Donciu, directorul spitalului privat de psihiatrie.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

spitalul arcadia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (24)

remus  | #127940
E TARE FRUMOS SA FACI AFACERI IN PARTICULAR FOLOSIND BANII PUBLICI.
DACA SUNT ASA GROZAVI MANAGERI SI MEDICI DE CE MAMA DRACULUI NU-SI FOLOSESC BANII LOR DE ACASA..?
eu  | #127942
Iti spun eu de ce ma oaio: Pentru ca in Arcadia te simti PACIENT. Pentru ca in Arcadia te simti IN SIGURANTA. Ar trebui sa va mai ia voua 50% si sa-i dea lor, ca oricum voi sunteti niste japite ordinare.
ady  | #127945
felicitari DOMNULUI DONCIU are numai 4 angajati la administratv, la Spirido sunt 4 functionari pt 1 salariat.Noi ii tinem in spate pe aceste plosnite,de asta nu au si nu au avut niciodata bani pt. pers. medical.asa e d-le- Donciu la Spiridon si-au facut LUXURIin birouri,in cabinete,si ADINA CREANGA a mai completat si pe acasa pe timpul cand amantul eiDRAGOS NEGRU era DIRECTOR.seful de la administrativ si-a angajat fiica pe post de psiholog al spitalului.l-as intreba pe acest individ daca fiica lui a acordat macar o data o consultatie cuiva?sau macar daca angajatii spitalului stiu ca au un psiholog?chiar daca au incercat sa ne termine psihic BOIERIIde la birouri nu au reusit si nimeni nu a apelat la serviciile doamnei psiholog.de un tratament ar avea nevoie d-l CONSTANTINESCU pt. felul in care se comporta cu salariatii felicitari spitalelor private,ca le-a luat toti angajatii performanti Spiridonului.LA spiridon au ramas numai retardati sa lucreze,tarancute din:HARLAU,BOTOSANI,VASLUI,HUSI,VANATORI SI TOT ASA,ASISTENTE care pana sa termine scoala pe bani au lucrat pe santiere nici nu pot tine o seringa in mana,asta e sistemul la stat,se multumeste conducerea cu asa incompetenti ca le da bani putini si ei tac
pacient  | #127948
de ce va luati de spitalele private acolo intradevar personalul isi face meseria la spital public toti stau cu mainele intinse si dupa ce le oferi spaga te ingrijeste apoi asteapta iar .Si inca ceva o parte din personal este in plus fiind rudele cunostinte care habar n-au trebuie restructurat
un cetatean  | #127949
Consider ca domnul Donciu habar nu are ce se intampla in tara... pe sectorul administrativ nu este acoperit necesarul de oameni... problema e ca nu este destul personal medical, nu ca sunt prea multi in administrativ. Vom vedea daca spitalul Memory va reusi sa supravietuiasca cu cei 4 oameni, mai ales daca si acei 4 sunt angajati, ca si in spitalele publice, pe pile.
gigel  | #127950
la spital privat se munceste si nu sunt luati pe pele dar la cel public in tura de noapte tot personalul la somn mai iau si spor de noapte pentru somn veniti in spial de curiozitate in jurul orei 1-2 3 si tot se plang ca au salarii mici
tedy  | #127951
E frumos sa te simti "pacient" in siguranta si sa fii tratat ca la nemti,si pe banii statului si pe banii tai de 2 ori(odata ca platesti din salariu birurile ,a doua oara platesti cand ajungi la spital).Ce fel de spital privat este daca ia bani de la stat?Este inca o escrocherie de a fura banii romanilor,iar despre actul medical ,mai lasa de dorit,multi dintre cei buni veniti la angajare ,au renuntat.Alta golanie romaneasca.
FARFURIDI  | #127952
CAS ar putea verifica si locul unde au fost consultati pacientii domnilor doctori ce deconteaza consultatiile facute la SPITAL ca fiind facute la cabinetul PRIVAT in contract cu CAS!
gigicontra  | #127957
Nu conteaza cat de bine isi fac treaba unii sau altii - cei de la ARCADIA sau de la spitalele de stat. Problema este ca salariile sunt platite si la unii si la altii de CAS din bani publici si ca atare salariatii de la ARCADIA ar trebui sa aiba diminuate salariile si ei cu 25%. Fiecare spital, daca primeste bani de la CAS pentru salariile personalului ar trebui sa vireze la stat cei 25%. Dar cum ne-a obisnuit de atatia ani bussines-ul lui Fiterman&Co;este orientat catre acest gen de afaceri si ca atare si ARCADIA nu face exceptie...de ce sa foloseasca banii lui daca a "gasit" rotite unse la CAS Iasi si si nu numai ca sa-i sponsorizeze statul afacerea. Tipic pentru acest gen de oameni - FITERMAN. Cei care posteaza aici pro FITERMAN si DONCIU nu sunt decat niste palmasi ai lor. Rusine lor, dar ce spun rusine ca oricum nu stiu ce este aia.
florinachi  | #127971
pentru anumiti dobitoci si pacienti: voi la spitalele private sunteti tratati de aceeasi doctori imputiti care isi fac veacul si prin spitalele de stat, aproape toti medicii si asistentele lucreaza cu o jumatate de norma la arcadia( sau la altele), dupa ce ca ei lucreaza si la spitalul de stat infectioase, spiridon etc mai au si o slujba pe langa:la privat. Deci acelasi medic care te lasa sa mori la stat pe masa de operatie, acelasi ucigas e si la privat. Aceeasi persoana e o curva cu 2 fete.
ioana  | #127983
Ma idiot de lider sindical de la Sanitas! Pana acum nu nti/a pasat ca la particular medicii platesc asistentii cu salar minim pe economie indiferent de vechime,de grad principal. Voi de la stat luati si tichete de masa si al 13/lea salar si premii si ne radeati noua in nas celor de la partcular.Sa va fie rusine ca acum va legati de noi!
eject  | #127984
Doamne cati dobitoci sinistri, care habar nu au ce e cu ei, comenteaza articolul.
jiji bec  | #128007
bai hahalerelor ce sinteti ia sa va duceti sa platiti voi ,asa cum fac io,toti bani pentru ingrijiri medicale la privat fara partea aia furata de la stat,ca zdrentelor sa stiti ca tot doctorii aia hoti si prosti de la stat va omoara si acolo,numai ca acolo nu ajung cazurile grave ce consuma bani multi.In rest sa-l pupati in cur pe jidan.Bai da care e comisionul lui serban(sa-i bagam in cur catran)ca jidanu stie cum sa-l cumpere pe pungasu asta mic.
Mihnea Voda  | #128037
Orice ati spune, pungasu' asta de Serban e tare.... daca reuseste sa ia spaga si de la jidani, este cel mai bun reprezentant al poporului roman. Abia el este bun de Presedinte al tuturor romanilor... pentru ca ne reprezinta cu (ne)cinste si cu (dez)onoare !
alt eu  | #128050
mai intii ca nu este legal a se deconta acelasi act medical diferentiat in spitalul privat fata de cel de stat. manevra trebuie decontata la fel si diferenta de pret IN PLUS de la privat o plateste pacientul care are dreptul sa aleaga. LA ARCADIA DECONTARILE PE CARE LE FACE CAS SUNT TRIPLE FATA DE CELE DE LA STAT. in ambulator se duc bilete de trimitere ”fara acoperire” in pacienti,care sunt decontate de CAS triplu fata de biletul de trimitere de la stat. directorii de spitale de stat sunt obligati sa declare ca se vor putea descurca din fonduri proprii pt achizitii de medicamente si materiale sanitare pt ca CEL de la CAS sa poata da spre arcadia banii. PT CA LEGEA SPUNE CA MAI INTII TREBUIE ASIGURATE ACOPERIREA SERVICIILOR DE LA SPITALELE DE STAT. cind veti fi revoltati ca platiti in spitalele de stat foi de observatie de 1 milion, ”donatii” de milioane care sa permita achizitiile de medicamente si materiale necesare pt operatia D-voastra intr-un spital de stat, TU PLATITOR CORECT DE ANI DE ZILE LA CAS, sa nu te miri si sa nu te revolti. banii astia nu se duc la doctorii care te vor ingriji sau la asistentele care muncesc 100% pentru tine chiar platita 25% din timpul ei. banii astia se duc DIRECTIONATI DE PROTECTORUL arcadiei spre arcadia, spital la care vei fi ingrijit pe bani de 3 ori mai multi de oameni abia porniti in meserie. care de frica somajului acceptata toata umilinta patronului. si oare cum e legea in care salariati cu functii de conducere la spitalele de stat au functii de conducere si in privat? si de asemenea in revolta si injuraturile pe care le adresati cadrelor medicale din spitalele de stat amintitiva ca sunteti prea saraci sa aveti nas de arcadia unde se duc tot cei care stau cu ... pe bani si care au senzatia ca va sunt superiori. si curios cum s-a facut o noua contractare neprevazuta in bugetul 2009, in conditiile in care toate spitalele de stat au fost rase......
kaka  | #128061
au ajuns imputiti astia de jidani sa-si bata joc de toti unde esti tu hitler doamne, dar ce sa te miri nu asa au au facut bani grei toate cabinetele medicale cu banii de la cas .
unu cu -25  | #128062
e ca la romani,daca mi-a murit mie capra de ce sa nu moara si a vecinului
iar cu "hitler" doar un analfabet,pacient la Spitalul Memory putea sa faca un asemenea comentariu
mai invata...
iupu  | #128068
ptr kaka;ba dobitocule ar trebui sa te aresteze astia sa te caute si sa te lege cum poti sa -l chemi pe hitler imbecil ordinar?de ce sunt rai astia ca au facut un spital de 5 stele ca esti tratat ca un om ,ca ai senzatia ca esti in alta lume?dobitocule s-au investit bani tampitule si nu banii statului .aaaa ca este un contract cu casa de asigurari ...si care este ilegalitatea?este munca unor medici eminenti care lucreaza in acel spital dar cred ca esti prea prost si dusmanos casa intelegi ce spumn
SUSTINATOR ARCADIA  | #128070
Pt kaka = un om de ca..t (dupa cum te si intitulezi) si pt toti care se simt...ANTISEMITI ORDINARI ! Scrieti fara sa ganditi, dati frau liber frustrarilor si faptului ca nu sunteti in stare sa faceti nimic in viata.Daca pana acum nu v-ati permis sa va tratati omeneste la ARCADIA, macar de acum in colo o veti putea face, cu preturi mai mici. Si veti primi tratament care va poate salva viata (asa cum am primit eu; am ajuns la Arcadia cu infarct de 3 zile netratat la Parhon; norocul meu ca altfel eram pe cealalta lume acum!!!!). In 3 zile cat am fost la Parhon nu mi-au facut nimic, mi-au luat tensiunea si ma lasau sa mor!!! strigator la cer dar asta se intampla in spitalele de stat.
Asa ca poti alege: poti sa mori pe holurile spitalelor de stat sau ... Acum ca CAS deconteaza interventiile mergi la Arcadia. Asa cum ganditi, asa sa va ajute Dumnezeu pe toti!
EU PERSONAL LE MULTUMESC CELOR DE LA ARCADIA (Dr. Rotar Mihai) si Dl Fiterman pt ca datorita acestei grandioase investitii am avut o sansa!!!!!!!
Nely  | #128075
Arcadia ofera servicii de inalta clasa...dar nu inteleg de ce atunci cand sun sa programez o consultatie nu min se spune ce medici pot sa aleg...Am fost vprogramata la o doctorita, profesor, la gastroenterologie, si nu am fost de loc multumita. Sunt s alti medici cre dau consultatii...Am auzit ca programarile se fac in functie de cat cotizeaza doctorul la fetele care fac programarile. RUSINE, este cabinet privat nu de stat
Anda  | #128076
Nely, cred ca ai dreptate. Am sunat si eu ieri sa programez o consultatie, tipa de la telefon m-a prgramat rapid, fara sa ma intrebe(nici nu am avut timp sa spun) daca vreau la cineva anume. Ca si tine am nimerit la un timpit. Daca platim oare nu avem dreptul sa alegem la cine vrewm sa vrem consultati............Se pare ca la Arcadia nu, acolo trebuie sa te aI bine cu fetele de la telefon. Sa va fie rusine...
dorin  | #128077
Anda, ai dretate. Am hepatita cu virus C, pentru care acum 2 ani am fost la un cainet in Botosani al o mare profesoara care venea din Iasi (RAHAT). M-am programat zilele trecute la Arcadia pentru un Fibroscan si am nimerit la aceeasi profesoara; ai dreptate Neli, nu m-a intrebat nimeni la cine vreau, si spre ghinionul meu am nimerit la doctorul pe care nu doream sa il mai vad. DESTEPTELOR DE LA TELEFELON INTREBATI BOLNAVII CARE VA SUNA LA CINE VOR< SAU NU VOR. Altfels sa va opreasca tot salarul nu numai 25 la suta
Georgeta  | #342922
cred ca ar trebiu sa aveti mai mult respect pt. medicii care lucreaza la Arcadia. Din pc. meu de vedere sunt medicii care au salvat viata tatalui meu prin montarea a 2 stenduri. servicii medicale ireprosabile. conditii la fel. respect pentru pacient si pentru familia insotitoare. ma intreb daca ati fost macar din curiozitate la Arcadia. Ideal ar fi ca in toate spitalele pacientiisa fie tratati ca la Arcadia.
mihai  |  #472666
Din pacate pt poporul asta nepastuit pare sa nu mai mearga nimic.Medici sarlatani si incompetenti,spitale de stat gata sa cada de greutatea nr mare de bolnavi, care din cauza saraciei si nestiintei ajung in ultimul stadiu al bolii,nepasarea si indolenta cu care acestia sunt tratati, toate astea reprezinta un mediu favorabil pt hienele flamande de bani si inavutiri pe spinarea statului, adica a noastra a tuturor.Asta este realitatea cruda in care traim..suntem o natie de tot rasul!!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1867 (s) | 22 queries | Mysql time :0.022094 (s)