Titlurile zilei

Scandal uriaș în Miroslava! Cea mai bogată comună din România este sufocată de gunoaie! Primăria anunță controale de amploare

Publicat: 06 mai 2020

Război total la marginea municipiului Iași. În comuna Miroslava, una din cele mai bogate din întreaga țară, s-a iscat un conflict între conducerea Primăriei și locuitori. Totul a plecat de la gunoiul menajer colectat în localitatea cu 21 de mii de locuitori de operatorul Girexim Universal SA. Primăria condusă de Dan Niță a constatat că se colectează mai mult gunoi decât înainte de starea de urgență. Autoritatea locală are suspiciuni că nu toți cei din Miroslava au declarat în realitate că locuiesc acolo. Oamenii susțin că gunoiul s-a adunat pe perioada stării de urgență, cât nu s-a ieșit din case

Situație confuză în cea mai mare localitate din mediul rural din județul Iași. În comuna Miroslava, considerată a fi printre cele mai bogate din întreaga țară, s-a iscat un conflict între Primărie și localnici. Totul a plecat de la colectarea gunoiului menajer din localitatea cu peste 21 mii de locuitori. În ultima perioadă, cei de la Primărie au constatat că se adună mai mult gunoi decât a fost prevăzut în contractul încheiat cu operatorul Girexim Universal SA, cel care a fost antamat prin Agenția de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS). În mod normal, un locuitor din Miroslava plătește 10 lei de persoană pe lună pentru gunoiul menajer.

De la instituirea stării de urgență însă, situația s-a schimbat

De la instituirea stării de urgență însă, situația s-a schimbat, iar cantitatea de deșeuri este mai mare decât cea prevăzută inițial. În aceste condiții, Primăria condusă de Dan Niță a cerut explicații de la oameni.

„În ultimele două luni a crescut foarte mult cantitatea de deșeuri menajere ridicată de pe teritoriul comunei noastre. Modulele amplasate în satele componente ale comunei în scopul colectării sticlei sunt «îngropate» pur și simplu în deșeuri de orice fel, în condițiile în care s-a organizat ridicarea fracțiilor menajere și reciclabile de la poarta fiecărei gospodării. Taxa de salubrizare colectată de la cetățeni nu acoperă contravaloarea cantității uriașe și mereu în creștere de deșeuri, colectată de pe teritoriul comunei.

Tarif mai mare odată cu recensământul locuitorilor din comuna Miroslava

Operatorul a ajuns să ceară majorarea tarifului pe persoană de la Primărie în aceste condiții. În plus, Dan Niță, primarul comunei, a arătat printr-o adresă că angajații instituției vor face verificări în teren să vadă dacă la toate adresele sunt câți cetățeni au fost declarați în contractul de salubritate.

„A fost luată în calcul și adresa prin care operatorul Girexim Universal SA cere pe baza documentației depuse majorarea tarifului pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor, ceea ce ar duce la un efort bugetar de 6 lei de persoană pe lună. Suspicionăm faptul că nu toți cetățenii au fost de bună credință și au declarat numărul real al ocupanților fiecărei locuințe. De îndată ce situația specială în care ne aflăm ne va permite, vom proceda la un control mai amănunțit în teren cu privire la problema mai sus menționată. Insistăm ca locuitorii comunei să depună o declarație completată conform realității”, se arată în adresa semnată de primarul Dan Niță.

Oamenii din comuna Miroslava s-au revoltat

Decizia luată de conducerea Primăriei a nemulțumit o parte a locuitorilor din comună. Unii au arătat că de vină sunt firmele de construcții care aruncă deșeurile la pubelele destinate localnicilor.

„Pe strada Costea Vodă sunt două blocuri în construcție, iar muncitorii duc saci cu deșeuri de la blocurile respective. Eu stau pe Costea Vodă 4B, containerele fiind puse acolo pentru noi, nu pentru diferite zone din sat sau pentru constructori. Ar fi normal să se investigheze aceste lucruri, nu să se anunțe că se aplică taxe. Mai menționez că acest gunoi are cel puțin 5 zile de când este acolo”, a spus Cosmin Gheorghieș, locuitor al comunei.

A crescut cantitatea de gunoi din cauză că oamenii stau acasă

Oamenii susțin că Primăria ar trebui să ia în calcul și faptul că pe perioada stării de urgență oamenii au stat acasă și de aceea s-a adunat mai mult gunoi menajer.

„A crescut cantitatea de deșeuri nu pentru că nu au fost declarate toate persoanele din locuințe, ci pentru că mare parte din persoanele care locuiesc în Miroslava stau acasă non-stop și toate deșeurile din 24 de ore se produc doar la domiciliu. Dacă se duceau la muncă, din 10 ore cât lipseau de acasă, aceste deșeuri se depozitau în altă parte. Când se vor duce la serviciile lor fiecare, ce faceți, reduceți tariful? Că sigur se va micșora cantitatea de deșeu menajer, așa că așteptăm să se întâmple și invers, adică să reducă tariful, asta dacă ține neapărat să crească acum. Motorina scade ca preț, așa că se compensează numărul crescut de curse cu prețul mai mic de ridicare/mc”, a precizat Ema Ciobanu, un alt locuitor din Miroslava.

Comentarii
 • Domnule primar, în primul rând dezvoltatorii sunt ” ocrotiți ” atât de cei de la Politia Locală cât și cei de la mediu. Nu am vazut niciun container de gunoi pe niciun santier. Și nu cred că nu știți de acest lucru ci vă faceți că nu știți. În al doilea rând foarte multe gospodării fără contracte. Adevărul e că funcționarii primariei și politia locala sunt zero pe salubritate ca si activitate.

 • Cand nu era aceasta situatie cu virusache multi din Miroslava isi puneau gunoiul in portbagajul masinii si il aruncau in containerele din Iasi. E simplu.

 • Nu e adevarat Doru vorbeste exact si la obiect daca toata lumea ar avea buletine de Miroslava,Horpaz si celelalte sate ati vedea d-nul primar ar avea alta pozitie (sper),politia locala nu am vazut-o decat o singura data nu mai zic de cei care ii platim sa faca curatenie daca exista in satul Horpaz ,am mai spus ca se lasa masinile pe trotuarele abia facute,azi dimineata erau 2 masini lasate chiar in curba cum se merge spre satul vechi (bine inteles era un BMW) si multe altele .Putem rezolva la VOT VOT

 • Greu de priceput, normal ca e mai mult gunoi. Lumea sta acasa, face curatenie si arunca lucruri inutile de prin casa. In perioada asta se gateste mult acasa, se fac gratare ( cei care stau la casa).

 • Am plătit taxa de salubritate și așa mare, pe un an întreg.. de ce să plătesc în plus?
  În Iași taxa este de 10.50 lei de persoană și mașina trece de cel puțin 3 ori pe săptămână.
  Aici vor taxa de 16 lei? Dar unde se crede domnul primar? În Paris? La Madrid?
  Nu îi este rușine? Cantitatea de gunoi nu a crescut deloc ci este una foarte normală în condițiile actuale date. Prețul ar trebui redus, nu mărit, că mașina aia se plimba înainte de criză odată pe săptămână și mai mult goală. Acum fac tot un singur drum doar că e puțin mai încărcată. Care e problema? Au mai mult de muncă? Foarte bine! Firma să-și justifice prețul cerut.
  Un litru de carburant a scăzut la 4.30 de lei, de la 5.60 cât era la începutul anului.
  Prețul Euro s-a stabilizat.
  Colectarea deșeurilor de plastic/carton/sticlă nu ar trebui să ducă la mărirea prețului fiindcă aceste deșeuri sunt reciclabile și la centrele de colectare pot fi valorificate.

 • Brambureala si…bani sa iasa, atat. Un alt aspect, „stimabili” din autoritatile locale. De „gunoaiele” umane cine se ocupa? La 20-30 de metri de poarta liceului agricol stau golanii, smecherii la baut. Tin masina pe carosabil cu manele cat cuprinde, ca deh… Cine le permite si de ce, „stimabililor” din administratie?

 • Ăla cu Realitatea. Ești rupt de realități și pe lângă subiect. Ori esti un nenorocit de „dezvoltator” ori un lingău de pe langa primărie. La Iași salubritatea e 13 lei de persoana dar nu ridică numai gunoiul. In aceeasi taxa intra si salubrizarea strazilor, parcurilor a spatiilor publice. Aici cu 10 lei ridica gunoiul o data pe săptămână. Ce povești ne vând astia. Dacă esti de acord cu ei poți plăti tu taxa pt toată comuna.

Adauga un comentariu