Local

SCANDALOS! Importante proiecte de dezvoltare din județul Iași, distruse de Klaus Iohannis și Guvernul PNL. Au fost blocate fonduri de 1,5 miliarde de lei

Publicat: 19 mart. 2020

Unele dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare din județul Iași sunt blocate din cauza haosului de la Guvern. Dacă președintele Klaus Iohannis și Guvernul PNL chiar vor să salveze economia, ar trebui să plătească imediat banii restanți către aceste firme

Proiectele derulate la nivelul județului Iași prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală au fost blocate complet după ce Guvernul PNL a anulat plățile către beneficiari. În județul Iași sunt derulate proiecte în valoare de aproape 1,5 miliarde lei prin acest program. Ultimele plăți efectuate prin PNDL 2 au fost făcute pentru luna decembrie 2019, fiind restante cele din ianuarie și februarie. Dacă președintele Klaus Iohannis și Guvernul PNL chiar vor să salveze economia, ar trebui să plătească imediat banii restanți către aceste firme. Altfel, societățile comerciale din domeniul construcțiilor vor intra în colaps, iar primii care vor suferi sunt miile de angajați, care nu vor mai avea de unde să-și ia salariile.

De ce a fost oprit programul?

Programul a fost oprit invocând faptul ca se furau bani, acesta fiind și motivul pentru care s-au tăiat 10 miliarde lei de la Dezvoltarea Comunităților Locale.

„S-au făcut o serie de controale și s-au descoperit nereguli la Neamț, în Vrancea, unde s-au decontat bani fără să se înceapă vreo lucrare. Acum, banii sunt blocați. Aproape toate firmele care lucrează cu bani de la PNDL sunt blocate, nu se pot plăti salariile. Nu se știe când vom primi banii, pentru că nu avem un Guvern numit”, a explicat administratorul unei societați din județul Iași care lucrează cu fonduri PNDL.

Guvernul a blocat încă de anul trecut plățile

La nivelul județului Iași există în momentul de față zeci de proiecte de dezvoltare pe diferite segmente care au fost blocate din cauza autorităților centrale. Guvernul a blocat încă de anul trecut plățile din Programul Național de Dezvoltare Locală. PNDL I și II au însemnat pentru județul Iași investiții de aproape 1,5 miliarde de lei. Guvernul Orban a blocat toți acești bani.

Instituțiile și firmele care lucrează cu fondurile Programului Național de Dezvoltare Locală sunt blocate de aproape trei luni. Deși plățile sunt acum blocate, acestea nu pot fi realizate în viitorul apropiat tocmai din cauza haosului provocat la Guvern Atât beneficiarii, cât și contractanții care lucrează la proiectele finanțate prin intermediul PNDL nu și-au mai primit banii încă de anul trecut, iar situația a devenit îngrijorătoare. Dacă programul lansat de social-democrați a funcționat vreme de aproape doi ani, fiind finanțate proiecte de modernizare chiar și în cele mai sărace localitați din județul Iași și din țară, căderea Guvernului și mișcările ulterioare ale politicienilor au adus programul în situația de față.

„S-au finanțat lucrări de înființare sau reabilitare, consolidare, modernizare, dotare pentru creșe și școli, pentru dispensare, pentru drumuri, pentru rețele de alimentare cu apă, canalizare. Mare parte din lucrări au fost finalizate, iar ieșenii observă toate aceste investiții. Continuarea Programului Național de Dezvoltare Locală reprezintă o obligație a oricărui Guvern”, au precizat reprezentanții Consiliului Județean Iași.

Topul comunelor care au primit cele mai mari finanțări sunt Răducăneni (26,9 milioane lei), Ciurea (24,9 milioane lei), Popricani (23,2 milioane lei), Miroslava (21,5 milioane lei) și Mironeasa (20,7 milioane lei).

Adauga un comentariu