CNIR (Compania Națională de Investiții Rutiere) cere în instanță despăgubiri de peste 200.000 de lei lui Marius Potra, un afacerist din Cluj care a contestat procedura de licitație de două ori
O firmă obscură care are sediul într-un apartament din sectorul 5, București, la etajul 6 al unui bloc și controlată de afaceristul din Cluj, Marius Sandu Potra, a contestat în două rânduri licitația autostrăzii A8, lotul Moțca – Târgu Frumos. Afaceristul susține că el doar a respectat legea și că așteaptă ca instanța să decidă cine are dreptate.
Scandalul dintre Marius Potra, un afacerist din Cluj, și CNIR s-a mutat în instanță! Se cer despăgubiri de peste 200.000 de lei
După ce firma Kido Consult Proiect Construct SRL, controlată de Marius Potra, a depus două contestații – una în luna aprilie 2025 și una în luna mai 2025 – în cadrul procedurii privind contractarea lucrărilor de pe autostrada A8, lotul Moțca – Tîrgu Frumos, CNIR cere despăgubiri de 220.000 de lei. Concret, reprezentanții Companiei Naționale de Investiții Rutiere susțin că firma de apartament nu a făcut altceva decât să blocheze o investiție majoră și de interes atât național, cât și european.
„Compania Națională de Investiții Rutiere a depus acțiune în instanță împotriva SC Kido Consult Project Construct S.R.L., prin care dorește să recupereze prejudiciul produs în urma blocării cu rea-voință a procedurii pentru atribuirea contractului pentru proiectarea și execuția tronsonului 1 Moțca – Târgu Frumos al Autostrăzii «Unirii» – A8. Considerăm că, prin cele două cvasi-contestații depuse la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), contestații neîntemeiate și care nu au respectat prevederile legale, S.C. Kido Consult Project Construct a încercat blocarea procedurii de atribuire a contractului și, implicit, realizarea unui proiect de importanță majoră pentru infrastructura națională și europeană”, au transmis reprezentanții CNIR.
Este important de știut că instituția de stat cere în instanță despăgubiri de 220.000 de lei firmei controlate de Marius Potra.
,,În cadrul acțiunii de chemare în judecată pentru repararea prejudiciului cauzat, pe care am depus-o la Tribunalul București, CNIR a solicitat plata unor despăgubiri în valoare de 220.000 de lei. Această sumă este echivalentul cauțiunii pe care ar fi trebuit să o depună odată cu respectivele contestații, în conformitate cu prevederile Legii 101/2016”, a precizat directorul general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere, Gabriel Budescu.
Reamintim că, la contractul de aproximativ 6 miliarde de lei pentru construirea tronsonului Moțca – Târgu Frumos (27 km), Kido Consult Project Construct S.R.L. a depus două contestații (pe 28 aprilie 2025 și pe 19 mai 2025), pe care CNSC le-a respins. Compania Națională de Investiții Rutiere a menținut termenul de 20 mai 2025 pentru deschiderea ofertelor, dată la care au fost depuse șase oferte de la constructori din România, Italia și Turcia, iar firma Kido nu s-a numărat printre operatorii economici înscriși în procedura de atribuire a contractului.
Marius Potra: „Noi ne judecăm după lege. Nu am făcut decât solicitări legale”
Reporterii BZI au stat de vorbă cu Marius Potra, reprezentantul firmei Kido Consult Proiect Construct SRL. Acesta susține că nu a intenționat să blocheze proiectul, ci pur și simplu a acționat conform legii.
„Eu, pur și simplu, am făcut o contestație în care m-am raportat la avizele date de ANAP – Agenția Națională pentru Achiziții Publice, în care spune ANAP foarte clar în avizele respective că autoritatea contractantă – în speță, aici, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) – nu a făcut documentația pe care trebuia să o facă conform avizului de la ANAP. Trebuia să remedieze anumite lucruri în cazul documentației de ofertare. Dar se pare că CNAIR, așa cum sunt și alte instituții ale statului, a spus: «merge și așa». Noi, dacă venim din privat, la noi nimic nu se poate, trebuie mereu să fim în regulă. La stat e altceva. Da, știu că CNAIR ne-a acționat în judecată. Noi ne judecăm după lege. Eu și acea contestație am făcut-o pur și simplu raportat la ceea ce scrie legea, raportat la ceea ce a cerut ANAP. Nu am făcut alte solicitări, decât cele legale. Că, totuși, noi ne ghidăm după niște legi. Dacă ne uităm pe ultimele autostrăzi și drumuri făcute în România, vă dau doar un singur exemplu, pentru că pe acolo circul foarte des, segmentul Pitești – Curtea de Argeș, la trei săptămâni după ce a dat drumul la drum, toată strada e plină de denivelări. Mai ales la poduri, în zona podurilor, nu este normal”, a declarat Marius Potra, patronul firmei Kido Consult Project Construct S.R.L..
Mai mult, în ceea ce privește participarea la licitație, acesta a precizat că firmele care erau interesate să participe alături de el s-au răzgândit să-i mai ofere susținerea, după ce contestațiile i-au fost respinse.
„Da, aveam posibilitatea realizării proiectului. Eu am reprezentat niște clienți care au vrut să participe la acea licitație. Dar din cauză că legea nu e respectată de către stat și cerințele nu sunt respectate, inclusiv de către stat, acele firme au hotărât să nu mai participe, inclusiv în asociere cu mine, ceea ce a dus la niște prejudicii. Nu este normal ce s-a întâmplat. După ce au fost respinse ambele contestații, ei nu au mai vrut să participe. Noi am vrut pur și simplu ca instituția statului, CNAIR-ul, să remedieze și să facă ceea ce a cerut ANAP, oficial”, a mai transmis Marius Potra, administratorul Kido Consult Project Construct S.R.L..
Amintim aici că, în cadrul celor două contestații, firma din București solicita prelungirea termenului de depunere a ofertelor, dar și faptul că unele clarificări nu au avizul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice – entitate care verifică documentațiile care apar pe platforma SEAP.
Astfel, CNAIR (Compania Națională de Investiții Rutiere) cere în instanță despăgubiri de peste 200.000 de lei lui Marius Potra, un afacerist din Cluj care a contestat procedura de licitație a lotului Moțca – Târgu Frumos din autostrada A8, de două ori.
Am spus de mai multe ori,,Clujenii”au un interes major de a nu se face legatura(Autostrada)cu Moldova ,(Iasul)ca le pleaca toate firmele mari si dupa se duce in cap mult laudatul ,,Cluj”care nu e decat o muzerie de oras!!
ASA PARE SA FIE. GRUPUL DE LA CLUJ.
Natia ta de marlan de CLUJEG BORAT si spurcat, naufragiatule pleaca in clujegu tau si stai acolo ca potarnichea ordinar spurcat ce esti.
Neam spurcat de tradator si corupt.
Un individ slinos din Cluj care face contestatie si nu isi plateste cautiunea niciodata, care confunda CNAIR cu CNIR, nici nu stie cu cine se cearta, e clar sageata unor distinsi domni de la Cluj care vor sa isi faca metrou pe banii romanilor si la Moldova sa nu se faca nimic.
La unul ca asta ar trebui inchisoare pe viata si punct. Inchisoare pe viata si dat pe mana moldovenilor.
Acest ordinar submineaza cu buna stiinta dezvoltarea egala a Romaniei, favorizand o anumita zona.
Fraiere sa te duci in grajdul tau de Cluj si sa ramai acolo pavand trotuarele de la periferia satului tau. Fraiere, inchisoare pe viata, nu amenzi si despagubiri.
Din cauza unor sageti ca asta, unele zone sunt defavorizate intentionat. Mai bine te ar fi inghiti maghiarii baaa decat sa fii roman.
Lasa sa isi faca metrou sub Cluj, si acolo subsolul lor e imbibat cu sare. Daca isi fac sa isi faca, dar sa nu vina limbricarii lor sa puna piedici in alte parti, mai bine li s ar taia capul.
Astia ca acest specimen de oxiur nu merita altceva.
Din cauza mucosilor si lingailor de acest gen nu este egalitate corecta.
Mizerii ordinare acceptate. Ar trebui sa răspundă penal pentru chestiuni nefondate.
Atât timp cat la Iași sunt aleși conducători cu dosare penale în fruntea județului și orașului e clar ca nu ai ce pretenții emite.Atat timp cat asa zisa societate civila ( ce e aia ???) aparent lupta pentru autostrada ei in realitate vor funcții ca sa ajungă la banii publici nu ai cum să-i învingi pe miticii din București ori pe ardelenii f bine organizați. Uitați acum Bolojan de la Oradea președinte / premier, Abrudan de la Cluj omul lui Boc/ președinte senat, Boloș / min finanțe – fonduri europene vor urma o liota de miniștri și șefi de agenții care vor trage pentru Ardeal. Noi ce avem? Urtoi, Covasnianu, Alexe,Chirica,Bodea, Balaniscu,Chichirău …. hai să fim serioși, ne merităm soarta .
Bucurestiul si Clujul au tratat intodeauna Moldova ca pe o carpa de care te poti lipsi oricand. Consiliul de coroana din 27/28 iunie a decis cedarea Moldovei de Est si a Bucovinei de Nord fara a trage un foc de arma. Cine isi cedeaza pamantul fara lupta? Cel care nu da doi bani pe pamantul acela!
Daca se va ivi o situatie similara, vor face la fel. Nu am nici o indoiala.