Un scaun diareic la bebeluși este un fenomen frecvent întâlnit. Diareea este un simptom patologic caracterizat prin defecare frecventă cu scaune lichide. Afecțiunea poate fi asociată cu boli infecțioase intestinale sau intoxicații, anomalii chirurgicale sau factori psihologici.
Diareea nu este o boală independentă. Această afecțiune apare ca urmare a deteriorării intestinelor de către toxine, bacterii, viruși, care este însoțită de o perturbare a funcției sale normale și de o frecvență crescută a defecării. Este demn de remarcat faptul că acest simptom reprezintă un risc grav pentru sănătatea copiilor, în special a copiilor mici (sub 3 ani). Din cauza defecării apoase frecvente, organismul copilului pierde o mulțime de lichide, micro și macronutrienți. Pe acest fond, se dezvoltă foarte repede modificări anormale la nivelul creierului, inimii și rinichilor copilului.
Scaun diareic la bebeluși. Cele mai frecvente cauze care provoacă deranjul la copii
Nu există o clasificare universal acceptată a bolii. Medicii fac distincția între diareea acută, care durează mai puțin de 14 zile și diareea cronică, care durează mai mult de 2 săptămâni. Există, de asemenea, o împărțire a diareei la copii în diverse tipuri în funcție de cauză.
Astfel, diareea poate fi infecțioasă, toxică și alergică. Baza patogenetică a diareei la copii este stimularea inadecvată a mucoasei intestinale însoțită de hiperproducția de mucus, de afectarea absorbției nutrienților și de o creștere rapidă a forței și frecvenței mișcărilor peristaltice ale peretelui gastrointestinal.
Printre posibilele intoxicații alimentare se numără consumul de alimente de proastă calitate care duce la progresia tulburărilor digestive acute, care pot fi însoțite nu numai de diaree, ci și de vărsături. De asemenea, simptomul neplăcut apare și din cauza unei infestări bacteriene sau virale. Diareea poate apărea și ca urmare a consumului de alimente sau apă contaminată cu microorganisme patogene determină o gastroenterocolită cu afectarea întregului tub digestiv.
De asemenea, deranjul apare ca urmare a unei intoxicații corporale de la consumul de medicamente și substanțe chimice care duce la afectarea toxică a mucoasei stomacului și intestinelor și la apariția diareei.
Diagnosticul bolii. Examinările necesare pentru identificarea problemei de sănătate
Diareea cronică la copii este mai des cauzată de boli interne care sunt direct legate de sistemul digestiv. Cauzele tradiționale ale acestui tablou clinic sunt exacerbarea pancreatitei, boala intestinală autoimună, colita ulcerativă nespecifică, sindromul de colon iritabil, intoleranța la lactoză și gluten.
Diagnosticarea cauzei diareei acute este rareori dificilă. Pe baza plângerilor, a istoricului medical și a examenului vizual al scaunului, un medic cu experiență poate pune un diagnostic preliminar la prima consultație. Pentru a confirma diagnosticul, medicul prescrie, de asemenea, o examinare microscopică și bacteriologică a scaunului pacientului.
Dificultăți pot apărea atunci când se pune diagnosticul de diaree cronică. Dacă este necesar, copilul este trimis la consult cu specialiști în domeniu pentru a exclude sau a confirma prezența unor boli ale altor organe și sisteme interne.
Tipul de tratament pentru diareea acută sau cronică la copii
Primul aspect al tratamentului constă în corectarea echilibrului apă-electroliți. În formele acute, copilului trebuie să i se administreze multă apă pentru a preveni deshidratarea. După ce a fost stabilită cauza diareei, medicul prescrie terapia etiotropică.
Medicii prescriu și medicamente, printre care se numără antibiotice pentru a distruge microorganismele patogene, antispastice pentru a reduce sindromul durerii și enzimele. Toate acestea sunt prescrise atunci când se detectează disfuncții pancreatice și pentru a stabiliza digestia.
Probioticele sunt folosite, de asemenea, în timpul tratamentului pentru scaun diareic la bebeluși. Acestea presupun practic un grup de agenți care restabilesc microflora intestinală normală după o perturbare a funcției acesteia de către bacterii, virusuri sau toxine. În cazul în care patologia este legată de o afecțiune chirurgicală, aceasta poate necesita intervenție chirurgicală. Diareea este o problemă care trebuie diagnosticată și tratată cât mai repede posibil.