Schimbare neașteptată privind locurile de muncă part-time în România! Numărul de aplicări pentru joburile cu jumătate de normă a crescut cu 10%, de la începutul acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2024, reiese dintr-o analiză recentă făcută pe piața muncii. Iată ce trebuie să știe toți angajații.
Schimbare neașteptată privind locurile de muncă part-time în România!
Un raport recent arată că tot mai mulți români sunt interesați de joburile cu jumătate de normă. Dintre cele 1,6 milioane de aplicări înregistrate în ultimele luni din 2024, un număr de 232.000 au fost pentru joburile cu jumătate de normă, iar circa o treime sunt aplicări pentru posturi remote. Cei mai mulţi candidaţi au fost interesaţi de ofertele scoase în piaţă de către angajatorii din retail, urmaţi de call-center, servicii şi IT, marketing, turism şi servicii financiare.
În acelaşi timp, în primele luni ale anului 2025, numărul de locuri de muncă part-time a crescut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2024, în condiţiile în care angajatorii au postat, de la începutul anului şi până în prezent, 7.500 de astfel de posturi. Cele mai multe oferte vin din partea angajatorilor din servicii, retail, call center, turism, transport, dar şi din industria alimentară.
„Numărul atât de mare de aplicări pentru part-time-uri remote ne arată faptul că aceşti candidaţi caută, de fapt, un al doilea loc de muncă, pe care să îl poată face în paralel cu cel principal, care, în cele mai multe cazuri este full-time. Îi vedem, aşadar, interesaţi nu de ideea de a munci mai puţin, ci, dimpotrivă, de a munci mai mult decât până acum.”, a declarat CEO eJobs.
Românii caută joburi part-time, care sunt populare fie în rândul tinerilor care vor să facă bani pe lângă studii, fie în rândul adulților care vor să își rotunjească veniturile.
Demisia din răzbunare, o nouă tendință pe piața muncii
O tendință recentă va afecta piața muncii din România. Tot mai mulți tineri ,,demisionează din răzbunare.” Nemulțumiți de sarcini extrem de grele, de imposibilitatea de avansare în carieră sau de salarii mici, angajații aleg să demisioneze fără să se gândească la consecințele plecării lor din companiile în care lucrează. Specialiștii de pe piața muncii sunt de părere că 2025 ar putea fi anul demisiilor din răzbunare.
,,Se pare că din ce în ce mai mulți oameni aleg să demisioneze, fără să le pese de consecințe. Ba mai mult, unii chiar planifică demisiile ca ele să fie resimțite la maxim de companie.”, susține un expert în Leadership în cadrul Trend Consult Group, pe Linkedin.
Angajații tineri demisionează cu ușurință dacă sunt nemulțumiți la locul de muncă și unii nu sunt dispuși să stea nici în preaviz sau să ajungă la o înțelegere cu angajatorul. Fenomenul este îngrijorător pe piața muncii pentru că va crește numărul de tineri șomeri. România se confruntă cu problema tinerilor care nici nu studiază și nici nu lucrează. Mai mult, a apărut un nou fenomen, cel al demisiilor din răzbunare. Angajații tineri renunță cu ușurință la locul de muncă dacă apar nemulțumiri salariale, nemulțumiri legate de program sau de posibilitățile de avansare în carieră.
Un alt fenomen apărut pe piața muncii din România este cel al creșterii interesului angajaților pentru joburile cu jumătate de normă. Tot mai mulți români își caută al doilea job și optează pentru un loc de muncă part-time.