Prima pagină » Actualitate » Schimbări importante în Codul Rutier! Fără examen teoretic pentru categorii similare de permis
Schimbări importante în Codul Rutier! Fără examen teoretic pentru categorii similare de permis

Schimbări importante în Codul Rutier! Fără examen teoretic pentru categorii similare de permis

04 apr. 2025, 14:28,
Redacția BZI în Bzi.ro

Românii care își doresc obținerea permisului de conducere pentru o categorie superioară ar putea scăpa de proba teoretică, cunoscută ca „sala”, dacă au trecut deja prin acest examen pentru o categorie similară. În același timp, o altă schimbare importantă vizează introducerea oficială a „regulii fermoarului” în Codul Rutier, cu scopul de a reduce ambuteiajele în orașele aglomerate.

Aceste două propuneri legislative, depuse recent în Parlament, urmăresc modernizarea Codului Rutier prin simplificarea procedurilor administrative și fluidizarea traficului.

Fără examen teoretic pentru categorii apropiate

Primul proiect, susținut de deputatul Cezar Mihail Drăgoescu și peste 30 de parlamentari din USR și PSD, propune ca șoferii care dețin deja un permis pentru o categorie inferioară (precum B1 sau A1) să nu mai fie obligați să susțină din nou examenul teoretic atunci când vor să obțină permisul pentru o categorie superioară (B sau A2/A).

Potrivit actualelor reglementări, deși probele teoretice sunt similare ca structură și conținut – conțin același tip de întrebări și testează aceleași cunoștințe de bază – candidații sunt nevoiți să repete „sala” de fiecare dată când aplică pentru o altă categorie. Proiectul de lege propune ca acest pas să fie eliminat pentru cei care au fost deja declarați „admiși” la o categorie compatibilă, urmând să susțină doar proba practică.

Exemplu concret: un tânăr care a luat permisul pentru B1 la 16 sau 17 ani nu va mai da examenul teoretic la 18 ani pentru categoria B, ci doar traseul. La fel, motocicliștii cu permis A1 vor trece la A2 sau A doar prin probă practică.

Această măsură ar reduce birocrația, ar scădea presiunea asupra centrelor de examinare și ar diminua costurile pentru candidați. Inițiatorii spun că nu sunt necesare investiții suplimentare, întrucât infrastructura actuală poate gestiona ușor schimbarea, iar siguranța rutieră nu este afectată.

„Finalitatea urmărită de prezentul proiect de lege este optimizarea utilizării resurselor autorităților competente prin reducerea volumului de muncă aferent administrării examenelor teoretice, dar și creșterea eficienței procesului de obținere a permisului de conducere fără a compromite siguranța rutieră”, se arată în expunerea de motive.

„Regula fermoarului”, introdusă oficial în Codul Rutier

A doua propunere legislativă, inițiată de parlamentarii USR Mihai Botez și Aurel Oprinoiu, vizează oficializarea „regulii fermoarului” – o practică des întâlnită în alte țări europene precum Germania, Austria sau Olanda.

Regula prevede că, atunci când o bandă de circulație devine indisponibilă din cauza lucrărilor, accidentelor sau îngustării drumului, șoferii de pe banda liberă trebuie să permită, alternativ, accesul vehiculelor de pe banda blocată. Este o practică de bun simț, care în prezent nu este prevăzută în mod explicit de lege, fiind predată doar la cursurile de conducere defensivă.

Dacă va fi adoptată, nerespectarea acestei reguli va fi sancționată cu 2-3 puncte amendă, fiind încadrată la clasa I de sancțiuni – cea mai blândă. Scopul este de a încuraja respectarea regulii fără a impune pedepse excesive.

„Nerespectarea regulii fermoarului va constitui o faptă contravenţională prevăzută în clasa 1 de sancţiuni. Încadrarea în cea mai blândă clasă de sancțiuni reflectă în mod echilibrat necesitatea de a încuraja respectarea acesteia, fără a impune sancțiuni disproporționate. Această abordare va contribui la o mai bună acceptare a noii reguli de către conducătorii auto și la îmbunătățirea fluenței traficului, fără a introduce măsuri punitive excesive”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Veste neașteptată pentru pensionari. Pot scăpa de datoriile vechi
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Creatura letală, de dimensiuni neobișnuite, a ajuns în mijlocul oamenilor și a produs panică. VIDEO
Playtech.ro
Primești 500 de lei de la stat dacă lași iarba să crească. Românii cu livezi nu știu de acest ajutor
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 aprilie 2025
22 aprilie 2025