Educatie intima

Schimbari in organism dupa menopauza. Cum sunt afectate oasele, pielea, parul

Publicat: 20 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Schimbari in organism dupa menopauza. Cum sunt afectate oasele pielea parul
schimbari in organism dupa menopauza

Menopauza este o perioada fiziologica in viata unei femei, care se instaleaza in jurul varstei de 50 de ani. Cum te afecteaza unele schimbari in organism dupa menopauza vei afla din randurile de mai jos. Ceea ce se intampla cu sistemul reproductiv, oasele, pielea si parul tau iti influenteaza starea de bunastare.

Pe masura ce toti imbatranim, ne asteptam sa se intample anumite lucruri cu corpul nostru. Ridurile nebrazdeaza pielea, simtit mai multe dureri, parul isi schimba culoarea si se subtiaza. De obicei, intre 45 si 50 de ani, femeile incep sa treaca printr-o tranzitie fiziologica numita menopauza. Acest lucru se intampla atunci cand ovarele inceteaza sa mai produca hormoni reproductivi – estrogen si progesteron.

Epuizarea foliculilor marcheaza debutul menopauzei

De asemenea, inceteaza si functia ovulatorie. Menopauza apare prin epuizarea numarului de foliculi din ovare. Ne nastem cu un numar fix de foliculi. Pierdem din ei pana la pubertate, apoi, lunar, prin ovulatie. Deci, genetic, avem un numar diferit de foliculi si, ca atare, varsta de instalare a menopauzei variaza. Poate sa apara oriunde undeva intre 40 si putin dupa 50 de ani.

Menopauza poate aparea natural, dar si in urma unei interventii chirurgicale – de exemplu, histerectomie totala, histerectomie cu ovarectomie bilaterala pentru diverse patologii oncologice sau nononcologice. Menopauza se poate instala brusc (absenta menstrelor dintr-o data) sau progresiv (menstre rare, la 2 -3 luni, sau, dimpotriva, menstre mai dese, la 2-3 saptamani). Perioada de premenopauza se poate intinde pe o durata de 2-3 ani.

Schimbari in organism dupa menopauza: sistemul reproductiv

Declinul natural al hormonilor reproductivi duce la modificari in intregul corp. Estrogenul redus este asociat cu bufeuri, uscaciunea pielii si a vaginului, ridurile fine ale pielii, atrofia tesuturilor si vindecarea slaba a ranilor. Tehnic, menopauza este absenta menstruatilor timp de 12 luni. Dupa menopauza, tesutul vaginal se subtiaza, apare mai frecvent uscaciunea. Toate acestea il fac mai fragil si mai susceptibil la rupere, sangerare si rani, mai ales in timpul actului sexual.

Apare durerea in timpul relatiilor intime, iar disconfortul poate deveni suficient de mare pentru ca femeile sa aleaga sa evite complet contactele. In unele cupluri, acest lucru coduce la stres emotional. Toate aceste schimbari pot fi o povara pentru relatii sau chiar duc la probleme de incredere in sine.

 Ce se intampla cu oasele, pielea si parul

Estrogenul este un stimulator al cresterii osoase. Atunci cand acest hormon scade in organism dupa menopauza, oasele incep sa se subtieze. De asemenea, riscul de artita creste. In oasele mai mari precum tibia, densitatea osoasa poate scadea mult. Asta duce la un risc mai mare de osteoporoza si fracturi. Osteoporoza apare progresiv, dar in primii ani de la menopauza se pierde rapid masa osoasa, deci trebuie luate masuri.

Caderea parului este frecvent raportata dupa menopauza. Modificarile hormonale pot influenta semnificativ diferite calitati ale parului, inclusiv rata de crestere, textura, modificarile ciclului de crestere si modul in care parul este distribuit pe cap. In cazul femeilor cu o afectiune preexistenta a parului, cum ar fi alopecia androgenetica sau androgenica, menopauza poate sa se agraveze simptomele.

Diminuarea estrogenului poate incetini sinteza de colagen. De asemenea, incetineste rata de divizare acelulelor pielii din stratul bazal al epidermei. Asta duce la subtierea pielii. Un studiu asupra femeilor olandeze a aratat ca aproximativ o treime dintre femei au o sensibilitate crescuta a pielii dupa menopauza.

Adauga un comentariu