Titlurile zilei

Sclavi pe plantație, în propria țară, sub stăpânire austriacă. Mai mulţi angajaţi protestează pentru că nu primesc concedii, doar muncă silnică: „Am fost intimidat să-mi semnez cererea de demisie” – FOTO

Publicat: 11 iul. 2023
_____ Vizualizări 10 Comentarii
Sclavi pe plantație în propria țară sub stăpânire austriacă. Mai mulţi angajaţi protestează pentru că nu primesc concedii doar muncă silnică Am fost intimidat să-mi semnez cererea de demisie - FOTO
În aproape cinci ani de zile de când este angajat al firmei Nutrițion Grup SRL, Petrică Duhan nu a avut dreptul la nici măcar o zi de concediu

Petrică Duhan are 59 de ani și este angajat al firmei Nutrițion Grup SRL, care are sediul în comuna Scobinți, județul Iași. Bărbatul este paznic din data de 16 octombrie 2018 la această firmă

Petrică Duhan protestează de ieri (n.r. – 10 iunie), începând cu ora șase dimineața, pentru drepturile ce i-au fost încălcate. În aproape cinci ani de zile de când este angajat al firmei, bărbatul nu a avut nici măcar o zi de concediu. Mai mult de atât, există și alți foști angajați care se plâng de același lucru.

Program de 24 de ore din 24, fără drept la concediu: „În schimbul acestor ore pe care le făceam suplimentar primeam cereale”

Petrică Duhan povestește că în aproape cinci ani de zile, de când este angajat al firmei Nutrițion Grup SRL, care este o asociație agricolă și îl are ca director executiv pe Mihai Teofil Dolhascu, nu a avut dreptul la nici măcar o zi de concediu de odihnă. Acesta declară că, anul acesta, un coleg de-al lui și-a dat demisia, iar el a fost nevoit să lucreze timp de două luni 24 de ore din 24, iar drept răsplată a primit grâu și porumb.

Patronul acestei firmei este austriac, Willibald Bock, iar obiectul de activitate al firmei din județul Iași este cultivarea cerealelor, exclusiv orez, plantelor leguminoase și plantelor producătoare de semințe oleaginoase.

„Sunt într-un litigiu cu firma Nutrițion Group SRL din comuna Scobinți, județul Iași, la care am lucrat patru ani și opt luni ca și paznic, iar în tot acest timp nu am avut nici măcar o zi concediu de odihnă. În schimbul acestor ore pe care le făceam noi suplimentare primeam cereale și câte o primă la finalul campaniei de grâu. Pe an primeam în jur de două tone de cereale, de grâu și porumb.

Anul acesta, un coleg a fost dat afară și eu cu încă un coleg am lucrat cu un program de 24 de ore din 24, timp de două luni de zile. Am fost la șeful meu să îi propun să mai angajeze pe cineva, pentru că eu cu colegul meu nu putem lucra non-stop, iar el mi-a spus că, dacă nu îmi convine, să îmi dau demisia”, povestește Petrică Duhan, angajat al firmei Nutrițion Grup SRL.

Mai mulți angajați sunt nemulțumiți de această firmă, iar directorul executiv al Nutrițion Group SRL nu dorește să dea prea multe detalii

O poză cu Mihai Teofil Dolhascu, directorul executiv al firmei Nutrițion Group SRL
Mihai Teofil Dolhascu, directorul executiv al firmei nu dorește să dea prea multe detalii

Petrică Duhan declară faptul că, în momentul în care i-a propus directorului executiv să mai facă angajări, pentru că este inuman să fii la programul de muncă non-stop, acesta l-a sfătuit să își dea demisia, dacă nu îi convine.

Angajatul nu a făcut acest lucru, ba chiar a depus o cerere de concediu de odihnă, iar după două zile a fost chemat pentru a fi anunțat că trebuie să înapoieze toate cerealele pe care le-a primit de-a lungul anilor, dar și primele în bani.

„Atunci nu mi-am dat demisia, i-am înaintat o cerere de concediu de odihnă și la două zile m-a chemat și a scos o lichidare în care mi-a luat înapoi toate cerealele pe care eu le-am primit de când lucrez aici, dar și niște prime în bani. Normal că nu am fost de acord cu așa ceva, el dacă mi-a luat acei bani înapoi și cerealele, normal ar fi fost să-mi plătească orele suplimentare.

De pe data de 12 iunie 2023, până acum, domnul Mihai Teofil Dolhascu, care este director executiv al firmei, nu mi-a dat nici măcar un răspuns. Vreau și eu să știu dacă mai lucrez, dacă nu mai lucrez sau dacă sunt în concediu. Eu protestez pentru că am niște drepturi care mi-au fost încălcate, nu doar eu, ci și colegii mei care și-au dat demisia din cauza acestui lucru”, adaugă Petrică Duhan, angajat al firmei  Nutrițion Grup SRL.

Mihai Teofil Dolhascu, director executiv al firmei Nutrițion Grup SRL, nu a dorit să comenteze situația

 o poză cu grva din fața firmei Nutrițion Group SRL
Directorul executiv al firmei îl sfătuiește pe angajat să își dea demisia dacă nu îi convin condițiile de muncă

„El este într-o procedură cu litigiul ăsta de muncă, eu ce pot să vă spun? Cine dă prime de două tone de cereale pe an, scrie în contract așa ceva? Este un compartiment de resurse umane și se ocupă de chestiunea asta, există instituții ale statului care au fost în control, eu mai mult de atât nu pot spune”, declară Mihai Teofil Dolhascu, director executiv al firmei Nutrițion Grup SRL.

Un fost angajat al firmei a fost intimidat să își semneze singur demisia: „Rămân blocat de ceea ce aud”

Petrică Daniliuc are 35 de ani și a fost angajat al firmei Nutrițion Grup SRL timp de aproape șapte ani de zile. Acesta a lucrat ca paznic timp de șase ani, iar în ultimele opt luni a muncit la moară, pe postul de mecanizator, în cadrul firmei. Bărbatul a fost chemat în biroul lui Mihai Teofil Dolhascu și a fost pus să își semneze singur demisia. Acesta a fost intimidat și a semnat cererea de demisie, însă el își dorea să își țină locul de muncă în continuare.

Fostul angajat al firmei a dezvăluit faptul că în anii cât a lucrat pentru această firmă nu a avut nici măcar o zi de concediu. În urmă cu ceva timp, el și câțiva colegi de-ai lui, printre care și Petrică Duhan, au făcut „scandal” în firmă pentru a fi plătiți pentru nenumăratele zilele de concediu de care nu s-au bucurat. Petrică Daniliuc și Petrică Duhan au fost singurii angajați de pe partea de pază cărora li s-au plătit zilele de concediu dintr-un singur an, însă ceilalți nici măcar de acest lucru nu au beneficiat.

„Eu am lucrat timp de șase ani ca și paznic și opt luni ca și mecanizator la moara din cadrul firmei Nutrițion Group. În urmă cu două luni, domnul Mihai Teofil Dolhascu m-a chemat la el în birou și m-a pus să îmi semnez cererea de demisie, dar eu voiam să lucrez în continuare. La intimidare am semnat-o și chiar mi s-a făcut și o lichidare, pentru că noi primeam cereale pentru orele lucrate suplimentar.

Când lucram ca și paznic, eu eram pus să conduc și utilajele, în condițiile în care eu nu am permis special pentru ele. În acești ani, cât am lucrat la această firmă, nu am avut dreptul la o zi de concediu, așa că, în urmă cu ceva ani, eu cu mai mulți colegi am ales să ne facem dreptate și am discutat cu directorul executiv al firmei, care, până la urmă, doar mie și lui Petrică Duhan ne-a plătit zilele de concediu pentru un singur an”, mărturisește Petrică Daniliuc, fost angajat al firmei Nutrițion Grup SRL.

Reporterii BZI l-au întrebat pe Mihai Teofil Dolhascu, directorul executiv al firmei, asupra unui punct de vedere al situației, iar acesta a dat un răspuns sec și la obiect, ceea ce denotă lipsa de empatie față de nevoile angajaților. Fiind consternat la auzul acuzațiilor, directorul executiv a declarat că rămâne blocat, dar și-a revenit imediat, adoptând o atitudine zeflemistă.

„Nu vreau să comentez. Rămân blocat de ceea ce aud. Ce să conducă Petrică Daniliuc? Bicicleta? Ce să conducă”, mai spune Mihai Teofil Dolhascu, director executiv al firmei Nutrițion Grup SRL.

Comentarii
  • Toate firmele austriece se comporta porceste. Asta dupa ce au preluat cele mai de pret active nationale (OMV, BCR). Schweighoffer taie padurile. Si noi stam sa fim jefuiti in loc sa le dam ce merita : un sut in dos.

  • ITM nu controlează nici măcar instituțiile statului, darămite cele private…Trebuie create ONG cu oameni patrioți, cunoscători de carte, care sa investigheze abuzurile, sa le expună public în media și apoi, poate, se mișcă și instituțiile…IUitati-vala mafia patronată de azilele private, etc…

  • Faceți-vă sindicate, oameni buni, fiți uniți. Cate unul singur nu impresionează pe nimeni, dar cand blochezi activitatea in tară pe o branșă intreagă se mai mișcă ceva.

  • Punem pariu ca austriacul nu stie iar Dolhascu il linge in cur si face orice ca sa iasa pe profit seful lui? Ia apelati la itm iar Dolhascu nu va mai sta capra la austriac atat de mult.

  • Dolhascu o sluga dupa modelul „Arendasul roman”, care calca pe cadavre, numai cifrele societatii sa arate bine in fata patronului, iar ca si consecinta sa incaseze premiul pentru realizarea obiectivelor contractului de management. Austriacul nu stie si nici nu isi doreste sa stie cum manageriaza societatea Dolhascu, atat timp cat maximizeaza profitul. Vina o poarta institutiile statului, respectiv ITM-ul care ar trebui sa faca controale in teritoriu. Dar este foarte greu scoti inspectorii ITM din birouri. Totusi exista cateva momente intr-un an, cand acestia parasesc birourile: inainte de sarbatorile de Paste si de Craciun. Pentru actiunea de „umplere a portbagajului”, de la firmele care ar trebui sa le controleze. In asa context cum sa mai fie corectitudine si obiectivitate in activitatea de control?

  • Atenție! Firmă austriacă da românu e șef.
    Apoi ,cum zice un nene că trebuie sindicat, bă nene sindicat nu se face așa cu doi trei care se revoltă împotriva unui jegos de director..este o lege în acest sens și nu-i chiar ușor

  • Dacă s-ar face o ancheta Dna. Cat pământ au in asociație din rezerva primariei Scobinti și dau șpagă saci de făina angajaților din primărie .

Adauga un comentariu