Scriitori

Scriitorul Nicolae Dabija a murit. Academicianul a fost internat la ATI

Publicat: 12 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Scriitorul Nicolae Dabija a murit. Academicianul a fost internat la ATI
Academicianul Nicolae Dabija a murit la varsta de 72 de ani

Scriitorul și academicianul Nicolae Dabija a murit. Tragicul anunț a fost făcut de către istoricul Vlad Mischevca pe Facebook. Acum câteva zile, scriitorul a fost internat în spital după ce a fost testat pozitiv cu noul coronavirus.

Informația a fost confirmată de către purtătorul de cuvânt de la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, Dorina Arsene.

Nicolae Dabija a murit

În urmă cu câteva zile academicianul Nicolae Dabija a fost internat la terapie intensivă din cadrul Spitalului de Urgență din Chișinău, din cauza complicaţiilor pe care le-a suferit după ce a fost diagnosticat cu COVID-19.

Istoricul Vlad Mischevca a anunțat pe pagina sa de Facebook faptul că Nicolae Dabija a murit la vârstă de 72 de ani în urma complicațiilor suferite din cauza COVID-19.

Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimişlia, Republica Moldova. În anul 1966 devine student la Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat.

A debutat în literatură cu placheta de versuri „Ochiul al treilea”(1975), în acelaşi an absolveşte Universitatea de Stat de la Chișinău. Pe parcursul anilor 1972-1975 este redactor la Televiziunea Naţională, din 1975 pînă în 1984 este şef de secţie la revista de literatură „Nistru”, apoi în anii 1984-1986 ‒ redactor-şef la revista tineretului de creaţie „Orizontul”, iar din 1986 pînă în prezent este redactor-şef al săptămînalului „Literatura şi Arta”.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor şi Jurnaliştilor din Republica Moldova. A colaborat activ cu studioul „Moldova-film” în calitate de scenarist şi traducător al scenariilor la dublarea filmelor. Nicolae Dabija avea vârsta de 72 de ani.

Doliu uriaș la Teatrul de Comedie

Pe 1 martie 2021, actorul Gheorghe Dănilă a murit la vârsta de 72 de ani. Pe pagina de Facebook a Teatrului de Comedie din București, colegii acesuia au transmis mesaje de condoleanțe familiei.

„Nu întotdeauna avem puterea să transformăm în zâmbet ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Astăzi ne-am întristat la aflarea veștii că actorul Gheorghe Dănilă s-a stins din viață”, se spune în mesaul publicat în urmă cu două zile.

Actorul Gheorghe Dănilă a făcut parte din echipa Teatrului de Comedie încă din anii ’80. Și-a făcut debutul în rolul lui Launce, din „Doi tineri din Verona” de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Dabija (1983).

Acesta a mai putut fi văzut în alte piese precum „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare, regia Alexandru Darie (1990), „Fuga” de Mihail Bulgakov, regia Cătălina Buzoianu (1995), „Casa Zoikăi” de Mihail Bulgakov, regia Alexandru Tocilescu (2009) etc.

Actriţa Valeria Gagealov a murit la începutul acestui an

O altă veste tristă din lumea teatrului a venit la începutul acestui an, atunci când actrița Valeria Gagealov s-a stins din viață. Actriţa se afla în stare gravă de la începutul lunii februarie, după ce s-a infectat cu noul coronavirus, potrivit Antena 3.

Valeria Gagealov, născută în 1931, la Galați, a urmat cursurile I.A.T.C. între anii 1950-1954. Între anii 1954-2004 interpretează numeroase personaje pe scena Teatrului Național din București.

Istoricul Vlad Mischevca a anunțat pe pagina sa de Facebook faptul că Nicolae Dabija a murit la vârstă de 72 de ani în urma complicațiilor suferite din cauza COVID-19.

Adauga un comentariu