National

Se caută soluții pentru toate categoriile de pensii speciale. Iată anunțul făcut de ministrul Justiției

Publicat: 10 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se caută soluții pentru toate categoriile de pensii speciale. Iată anunțul făcut de ministrul Justiției
Marţi, 11 mai, Stelian Ion va fi prezent la Ministerul Muncii, unde se va discuta despre pensiile speciale.

Ministrul Justiţiei a dezvăluit că se caută soluţii pentru toate tipurile de pensii speciale, aceasta fiind una dintre propunerile care s-ar putea discuta marţi la Ministerul Muncii.

„Sunt mai multe variante. Vom merge mâine (marţi – n.r.) împreună şi cu cei din sistemul judiciar, cu reprezentanţii Înaltei Curţi, CSM. Important este să se discute toate aceste chestiuni legate de PSD, de pensiile de serviciu şi toate celelalte denumiri pe care le au generic numite pensii speciale. Deci, trebuie să găsim soluţiile pentru toate categoriile de pensii speciale, nu doar pentru unele dintre ele.

Aşa încât unele dintre discuţiile de mâine se vor purta şi în jurul acestei idei, pentru că altfel o categorie se poate considera nedreptăţită faţă de altă categorie. Dacă ne-am asumat împreună că vom rezolva această problemă, pe cât ne permit Constituţia şi deciziile Curţii Constituţionale, acest lucru trebuie să-l facem”, a declarat Stelian Ion la Parlament, informează Agerpres.

Marţi, 11 mai, Stelian Ion va fi prezent la Ministerul Muncii, unde se va discuta despre pensiile speciale.

Stelian Ion, despre posibililele modificări ale SIIJ

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat că nu va accepta ideea ca Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) să fie transformată într-o secţia similară, cu o altă denumire, în cadrul Parchetului General, transmite Agerpres.

„Au fost mai multe runde de dezbateri în Senat. (…) Este vorba despre găsirea celor mai potrivite soluţii pentru a trece acest proiect. Din punctul meu de vedere, şi al Guvernului, proiectul ar fi trebuit să treacă fără niciun amendament, fără alte garanţii, însă există şi alte opinii în Parlament şi aceste opinii trebuie armonizate. În niciun caz nu voi accepta, ca ministrul al Justiţiei, ideea de a transforma SIIJ-ul actual într-un alt SIIJ, cu altă denumire, în cadrul Parchetului. General. (…)

Actuala formă, care a trecut de Camera Deputaţilor, nu înfiinţează un alt SIIJ, însă prevede un mecanism care a fost şi el criticat de o parte a societăţii civile şi de o parte a magistraţilor. De aceea, va trebui să clarificăm şi acest aspect”, a declarat Stelian Ion la Parlament.

Stelian Ion: „Se va ajunge la o soluţie de compromis”

Stelian Ion a precizat că „varianta cea mai bună este să se dea vot pe varianta Guvernului” şi, dacă această variantă nu va întruni o majoritate, „înseamnă fie că se va bloca proiectul, fie că se va ajunge la o soluţie de compromis, nu cea mai fericită, dar, în orice caz, nu una dezastruoasă, care presupune o formă de garanţie care nu este de dorit pentru viitor”.

De asemenea, acesta a menționat că justiția nu și-a făcut treaba așa cum ar fi trebuit şi a anunţat că Ministerul Finanţelor n-ar mai trebui să mai facă aprecieri.

„Multe condamnări la CEDO înseamnă că Justiţia nu şi-a făcut aşa cum ar trebui treaba sau înseamnă deopotrivă că legislaţia ţării este atât de întortocheată şi de atât de ambiguă, încât judecătorii pronunţă hotărâri în baza acelor legi foarte ciudate. O critică aproape constantă din partea GRECO, din partea Comisiei de la Veneţia legată de modalitatea de a răspunde, de angajarea răspunderii magistraţilor a fost legată de factorul politic care este implicat în această procedură de regres, de despăgubiri faţă de magistraţi, şi anume implicarea Ministerului Finanţelor a fost aspru criticată.

Aşa încât propunerea va fi ca Ministerul Finanţelor să nu mai facă el însuşi o apreciere, pentru că nu are căderea să facă acest lucru. Important este ca inspecţiile judiciare, CSM şi celelalte instituţii să redea credibilitatea Justiţiei, de care este atâta nevoie”, a explicat Stelian Ion.

Adauga un comentariu