Se dau ajutoare financiare pentru montarea gardurilor! Este vorba despre protejarea gospodăriilor din zonele cu risc, prin instalarea de garduri electrice. Programul de stat are ca scop să sprijine persoanele fizice care doresc să-și protejeze locuințele și culturile agricole împotriva atacurilor urșilor sau a altor animale sălbatice. Iată ce români pot primi banii.
Se dau ajutoare financiare pentru montarea gardurilor!
Administrația Fondului pentru Mediu vine cu ajutoare financiare pentru românii care locuiesc în zonele sălbatice ale țării. Concret, vor fi acordați bani pentru montarea de garduri electrice în cadrul programului dedicat protejării faunei sălbatice. Beneficiarii programului pot primi o sumă maximă de 15.000 de lei pentru a achiziționa și instala sisteme moderne de protecție. Printre acestea se numără gardurile electrice, care sunt cele mai eficiente în prevenirea incidentelor cauzate de animale sălbatice, precum mistreți, urși sau alte animale sălbatice.
Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Florin Bănică, a precizat cât de important este acest program de sprijinire a românilor care locuiesc în zonele sălbatice, dar care are ca scop și protejarea faunei.
„Ne dorim să oferim comunităților locale un sprijin real și eficient pentru a preveni incidentele cauzate de animalele sălbatice. Este o măsură concretă de protejare a vieții și a bunurilor, dar și un pas important pentru echilibrul dintre om și natură”, a declarat acesta.
Românii interesați de ajutorul financiar pot verifica lista completă a dosarelor aprobate pe site-ul oficial al AFM, în secțiunea dedicată acestui program. Astfel, românii pot afla rapid dacă au fost acceptați și care sunt pașii legislativi pentru obținerea banilor în vederea montării gardurilor electrice.
Bani de la stat pentru proprietarii de terenuri
În acest an, vor primi ajutoare financiare și românii care au terenuri. Ce au de făcut este să lase iarba să crească. Este nevoie de înierbarea anumitor suprafețe, cum ar fi livezi, vii, pepiniere și plantații de hamei. Cei care dețin aceste tipuri de teren pot beneficia de o sumă generoasă. Calculul se va face în funcție de zona și de suprafața agricolă proprietarilor„care păstrează înierbat sau înierbează intervalul dintre rânduri, alternativ pe cel puțin 75% din suprafața plantației pomicole, viticole, pepiniere și hameiști”, potrivit APIA. Românii care dețin aceste terenuri pot depune o cerere, apoi li se va transmite de la APIA dacă se încadrează la forma de ajutor financiar.
„Prin cerința de mediu impusă de înierbare între rânduri, ecoschema contribuie la obiectivul PAC privind conservarea biodiversității, cât și la creșterea capacității solului de sechestrare a carbonului și îmbunătățirea calității structurii solului, resursă naturală principală în cadrul activității agricole.”, se precizează într-o informare APIA.