Românii interesați de ajutorul financiar pot verifica lista completă a dosarelor aprobate pe site-ul oficial al AFM, în secțiunea dedicată acestui program. Astfel, românii pot afla rapid dacă au fost acceptați și care sunt pașii legislativi pentru obținerea banilor în vederea montării gardurilor electrice.

Bani de la stat pentru proprietarii de terenuri

În acest an, vor primi ajutoare financiare și românii care au terenuri. Ce au de făcut este să lase iarba să crească. Este nevoie de înierbarea anumitor suprafețe, cum ar fi livezi, vii, pepiniere și plantații de hamei. Cei care dețin aceste tipuri de teren pot beneficia de o sumă generoasă. Calculul se va face în funcție de zona și de suprafața agricolă proprietarilor„care păstrează înierbat sau înierbează intervalul dintre rânduri, alternativ pe cel puțin 75% din suprafața plantației pomicole, viticole, pepiniere și hameiști”, potrivit APIA. Românii care dețin aceste terenuri pot depune o cerere, apoi li se va transmite de la APIA dacă se încadrează la forma de ajutor financiar.

„Prin cerința de mediu impusă de înierbare între rânduri, ecoschema contribuie la obiectivul PAC privind conservarea biodiversității, cât și la creșterea capacității solului de sechestrare a carbonului și îmbunătățirea calității structurii solului, resursă naturală principală în cadrul activității agricole.”, se precizează într-o informare APIA.

O altă regulă îi vizează pe românii care au terenuri agricole și animale. Persoanele fizice și juridice care dețin sau folosesc terenuri agricole sau silvice, animale domestice sau sălbatice crescute în captivitate, utilaje și instalații agricole, construcții și altele, sunt obligate să le declare la Compartimentul Registrul agricol din cadrul primăriei, pentru a le înregistra în Registrul agricol. Totodată, românii care locuiesc în zonele sălbatice ale țării vor primi ajutoare financiare pentru montarea gardurilor electrice. Programul de acordare a banilor are ca scop, pe de o parte, protejarea cetățenilor și a culturilor de atacul animalelor precum mistreți, urși, vulpi sau lupi, iar pe de altă parte, de a proteja fauna sălbatică.