Actualitate

Se dau bani de la stat pentru cuplurile care vor să aibă copii. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească

Publicat: 13 mai 2024
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Se dau bani de la stat pentru cuplurile care vor să aibă copii. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească
Cuplurile care își doresc să aibă copii, dar au probleme de sănătate, vor avea parte de un stimulent financiar de la stat.

Se dau bani de la stat pentru cuplurile care vor să aibă copii. În România, numărul nașterilor este în scădere, conform datelor Institutului Național de Statistică. Ministerul Familiei încearcă să motiveze tinerele familii cu ajutoare financiare. Este vorba despre programul privind fertilizarea in vitro. Statul român va oferi un sprijin financiar maxim de 15.000 de lei per beneficiar, iar fiecare cuplu va avea dreptul la 3 încercări. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească.

Se dau bani de la stat pentru cuplurile care vor să aibă copii

Datele furnizate de INS arată că numărul nașterilor este într-o continuă scădere. Cifrele natalității în România sunt alarmante. În 2020, s-a înregistrat cel mai redus număr de nașteri din ultimii 100 de ani. În 2023, numărul nașterilor a fost cel mai mic din ultimii 146 de ani, de când se fac măsurătorile.

Ponderea femeilor de vârstă activă, capabile să nască, va fi tot mai redusă. Datele furnizate de INS arată că în martie 2024 s-a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din ultimii 10 ani.

Prin urmare, statul român va oferi un sprijin financiar maxim de 15.000 de lei per beneficiar. Banii sunt dați ca parte a unui program important, de fertilizare in vitro. Cuplurile care își doresc să aibă copii, dar au probleme de sănătate vor avea parte de un stimulent financiar de la stat.

Cine poate primi ajutorul financiar

Cuplurile care își doresc un copil, dar din motive de sănătate trebuie să recurgă la metode de fertilizare, au parte de o veste bună. Statul român va oferi un sprijin financiar de 15.000 de lei. Acest sprijin va fi oferit sub forma a două vouchere: un voucher în valoare de 5.000 de lei, care acoperă costurile tratamentului medicamentos și un voucher în valoare de 10.000 de lei, care acoperă costurile procedurilor medicale.

Un alt ajutor de la stat vor primi și mamele tinere care provin din medii defavorizate. Măsura vizează în medie 15.000 de mame. Acestea vor primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei. Banii pot fi utilizați pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere.

De la 1 martie 2024, toate ajutoarele de stat calculate pe baza valorii ISR au fost majorate. Printre acestea se numără indemnizația de șomaj, alocația lunară de plasament sau prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap. Indemnizația lunară pentru persoane cu dizabilități a crescut de la 419 lei la 462 de lei, în cazul existenței unui handicap grav (70% din ISR) și la 350 de lei (de la 317 lei), pentru persoanele care suferă de un handicap accentuat.

Guvernul promite mai mulți bani pentru mame în acest an. Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. De la 1 martie, indemnizațiia a crecut de la 1.495 de lei la 1.650 de lei. Atât mama, cât și tatăl copilului nou-născut pot depune dosarul cu actele necesare pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, fiecare dintre ei putând opta pentru a sta cu copilul în concediu de creștere.

Comentarii
Adauga un comentariu