Firmele mici și mijlocii, dar și întreprinderile din Iași care vor să acceseze fonduri pentru a depăși criza generată de războiul din Ucraina se pot înscrie în programul IMM Invest Plus pe portalul oficial IMM Invest
IMM-urile din Iași afectate de războiul din Ucraina se pot înscrie în programul IMM Invest Plus. Înscrierile se vor face pe portalul oficial IMM Invest (https://www.imminvest.ro/ ), iar apoi banca parteneră selectată va urma să decidă privind creditul. Noul program IMM Invest Plus are la bază cadrul temporar european de ajutoare de stat instituit pentru depășirea crizei generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. IMM Invest Plus este o prelungire a programului IMM Invest care a fost instituit în baza cadrului temporar pentru depășirea crizei generate de pandemia de COVID-19.
Limita granturilor ce pot fi accesate sunt cuprinse între 62.000 de euro pentru întreprinderi ce activează în domeniul agriculturii primare, 75.000 de euro pentru întreprinderi ce activează în domeniul pescuitului și silviculturii sau 500.000 de euro pentru întreprinderi ce activează în celelalte domenii eligibile.
Se dau bani pentru firmele din Iași afectate de războiul din Ucraina
Programul IMM Invest Plus include 6 componente, respectiv IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct ce include subcomponenta de susținere a proiectelor de investiții de scară mică pentru unitățile administrativ-teritoriale, dar și IMM Innovation sau Rural Invest. Ministerul de Finanțe a mandatat FNGCIMM IFN SA să gestioneze 4 dintre ele, respectiv IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod si Garant Construct.
„În cazul UAT-urilor, valoarea grantului nu poate depăși 500.000 de euro. În programul IMM Invest valoarea maximă finanțată este de 10 milioane de lei, iar în Agro IMM Invest, IMM Prod și Garant Construct, maxim 5 milioane de lei pentru liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru și 10 milioane de lei pentru creditele de investiții. În programul Agro IMM Invest se acordă 5 milioane de lei pentru fiecare beneficiar”, susține Daniel Isachi, director al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Ieșenii pot lua bani pentru investiții
Procentul de garantare este de până la 90 la sută din valoarea împrumutului pentru toate categoriile de beneficiari și credite garantate, indiferent de valoarea acestora. Programul IMM Invest, lansat în anul 2020, când a început pandemia de COVID-19, iar firmele erau afectate, a atras mii de beneficiari din Iași. Numai în anul 2022 ieșenii au cerut ajutoare financiare în valoare de 100 de milioane de lei. Creditele/liniile de credit pentru capital de lucru se acordă pe maxim 36 de luni, fără posibilitatea prelungirii acestora (rambursarea creditului se face în ultimele 12 luni de valabilitate a garanției, în rate lunare sau trimestriale, în baza unui grafic de rambursare agreat cu beneficiarul). Creditele de investiții se acordă pe maxim 72 de luni (inclusiv perioada de grație), fără posibilitatea de prelungire. Perioada de grație este de maxim 18 luni pentru rambursare și se acordă la începutul perioadei de creditare, la solicitarea beneficiarilor.
Antreprenorii ale căror firme sunt din Iași și pentru care se dau bani pot solicita informații de la Fondul Național de Garantare.