Local

Se mărește artificial debitul de apă din râul Bahlui. Specialiștii ABA Prut Bârlad iau această măsură pentru combaterea mortalității piscicole

Publicat: 08 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se mărește artificial debitul de apă din râul Bahlui. Specialiștii ABA Prut Bârlad iau această măsură pentru combaterea mortalității piscicole
ABA Prut Bărlad va mări debitul de apă din râul Bahlui pentru a combate mortalitatea piscicolă

Specialiștii ABA Prut Bârlad au decis să mărească debitul de apă din râul Bahlui pentru oxigenarea apei și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru faună, în așa fel încât mortalitatea piscicolă să fie combătută în această perioadă caniculară a anului

Echipele din cadrul Administrației Bazinale de Apă ABA Prut-Bârlad și cele din cadrul Inspecției Bazinale de Apă și a Laboratorului de Calitate a Apei au făcut noi verificări în cursurile de apă Bahlui și Jijia. Verificările au fost realizate pe sectoarele în care, în cursul săptămânii trecute, a fost înregistrată mortalitate piscicolă. După primele verificări, specialiștii au considerat că peștii au murit din cauza lispei de oxigen din apă pe fondul caniculei și a secetei. Având în vedere prognoza meteo pentru perioada imediat următoare care prevede o vreme caniculară și lipsită de precipitații se va încerca mărirea debitului de apă din cele două râuri.

„Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a decis creșterea aportului de apă pe râul Bahlui, prin mărirea debitului evacuat din acumulările situate în amonte, cu scopul creșterii vitezei de curgere, a oxigenării apei și îmbunătățirii condițiilor de viață pentru fauna specifică. Acțiunile de monitorizare a râurilor Jijia și Bahlui vor continua și în perioada următoare”, au declarat Andreea Poenaru, purtător de cuvânt ABA Prut Bârlad.

Nivelul oxigenului din râurile Bahlui și Jijia rămâne la un nivel critic

În cursurile râurilor Bahlui și Jijia au fost efectuate noi prelevări de apă în vederea efectuării analizelor fizico-chimice specifice pentru a se verifica calitatea corpurilor de apă. Prelevările au fost luate atât pe sectorul inferior al râului Bahlui – aval de municipiul Iași, cât și pe cursul de apă Jijia, pe sectorul cuprins între confluența cu râul Bahlui și confluența cu râul Prut.

„În timpul deplasării nu a mai fost identificată nici o zonă în care să se înregistreze mortalitate piscicolă. În cursul acestei săptămâni au fost prelevate mai multe probe de apă din cursurile de apă monitorizate, rezultatele analizelor de laborator indicând o ușoară îmbunătățire a oxigenului dizolvat, care totuși rămâne la un nivel critic”, au mai precizat oficialii ABA Prut Bârlad.

Specialiștii ABA Prut Bârlad au făcut peste 180 de controale în ultimele două luni

Inspectorii de specialitate în gospodărirea apelor din cadrul ABA Prut Bârlad și a Sistemelor de Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați au efectuat în ultimele două luni 187 controale. Dintre acestea, 30 de controale au fost efectuate la unitățile administrativ-teritoriale, privind starea de salubritate a cursurilor de apă, iar 6 la unitățile potențial poluatoare.

De asemenea, 5 controale au fost efectuate la unitățile care administrează și/sau exploatează sisteme de alimentare cu apă și stații de epurare în sistem centralizat. În urma verificărilor efectuate, pentru neregulile constatate, au fost aplicate un număr de 14 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 75.000 lei.

Adauga un comentariu