Prima pagină » Economic Local » Se pierd sume importante, dacă ieșenii nu aduc documentele la timp. Termenul pentru înscrierea culturilor în sistemul ecologic expiră pe 16 mai 2023
Se pierd sume importante, dacă ieșenii nu aduc documentele la timp. Termenul pentru înscrierea culturilor în sistemul ecologic expiră pe 16 mai 2023

Se pierd sume importante, dacă ieșenii nu aduc documentele la timp. Termenul pentru înscrierea culturilor în sistemul ecologic expiră pe 16 mai 2023

12 mai 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Înscrierea culturilor în sistemul ecologic mai poate fi făcută de producătorii din Iași până la data de 16 mai 2023. Până în prezent, în jur de 200 de producători au adus documentele la Direcția pentru Agricultură Județeană Iași. Operatorii sau grupurile de operatori au obligația de a-și înregistra activitatea la Direcția pentru Agricultură Județeană Iași

Ieșenii care vor să înscrie culturile în sistemul ecologic o mai pot face până la 16 mai 2023. Producătorii care dețin plantații ecologice, ferme zootehnice sau apicole trebuie să depună, la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, mai multe documente. Lista cu actele necesare pentru înregistrarea ecologică este publicată pe site-ul instituției.

Printre documentele necesare înscrierii în agricultura ecologică se regăsesc contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere, în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic, în cazul ieșenilor cu afaceri în domeniul zootehnic. Transmiterea documentelor se face în format electronic, prin e-mail, poștă, fax sau prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii.

Înscrierea culturilor în sistemul ecologic se face până la 16 mai 2023

Astfel, pe o perioadă de maximum 2 ani pentru culturi anuale și de maximum 3 ani pentru culturi perene, conversia la agricultura ecologică se face cu menținerea certificării suprafețelor care au făcut obiectul angajamentului pe cel puțin 5 ani de la semnare.

După perioada de depunere a documentelor pentru obținerea atestatului ecologic, inspectorii Direcției Agricole verifică producătorii, dar și produsele ecologice comercializare în piețele și magazinele din Iași. Produsele ecologice pot să aibă calitatea de produs ecologic, conform Regulamentului nr. 834/2007, privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, care prevede mai multe reguli.

Producătorii primesc subvenții mai mari pentru culturile ecologice

A crescut numărul ieșenilor cu atestat ecologic. Astfel, în 2020 au fost înregistrați 270 de producători ecologici, în anul precedent fiind 300, iar în 2022 au fost 346. Cei mai mulți ieșeni cu atestat de producător ecologic se ocupă de cultivarea legumelor sau a plantațiilor cu fructe de pădure.

Aceștia primesc subvenții mai mari, dacă înscriu culturile în agricultura ecologică. Una dintre acestea este măsura 11 – Agricultura ecologică, ce se derulează prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), respectiv 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile şi metodele de agricultură ecologică și 11.2 – Sprijin pentru menţinerea practicilor şi metodelor de agricultură ecologică. Beneficiarii plăților compensatorii din cadrul Măsurii 11 sunt fermierii activi care utilizează terenuri agricole și sunt înregistrați în sistemul de agricultură ecologică.

Plata compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafață (ha), fiind acordată în urma asumării unor angajamente voluntare. Sumele pe care le pot primi drept subvenții pleacă de la minimum 200 de euro pe hectar și ajung la 500 de euro. Ieșenii pot cere informații suplimentare pentru înscrierea culturilor în sistemul ecologic de la specialiștii Direcției Agricole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024