Prima pagină » Economic Local » Se prelungesc înscrierile în programul Construct Plus 2024. Antreprenorii din Iași își pot dezvolta afacerile
Se prelungesc înscrierile în programul Construct Plus 2024. Antreprenorii din Iași își pot dezvolta afacerile

Se prelungesc înscrierile în programul Construct Plus 2024. Antreprenorii din Iași își pot dezvolta afacerile

02 mai 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) anunță prelungirea înscrierilor în programul Construct Plus 2024. Acestea se desfășurau în intervalul 8 aprilie – 8 mai, însă perioada de înregistrare a cererilor va fi prelungită cu 10 zile lucrătoare din cauza zilelor libere de la stat

Antreprenorii din Iași care vor să își dezvolte afacerile din domeniul construcțiilor mai pot depune cererile de finanțare în programul Construct Plus 2024. Înscrierile se desfășurau în intervalul 8 aprilie – 8 mai, însă perioada de înregistrare va fi prelungită cu 10 zile lucrătoare din cauza zilelor libere de la stat, deci până pe 22 mai 2024.

Bugetul alocat sesiunii de depunere este de 50 de milioane de euro. Producătorii de materiale de construcții vor putea accesa un ajutor de stat regional nerambursabil, pentru a face investiții într-o nouă fabrică de producție în România. Intensitatea maximă a ajutorului financiar va fi de 75 la sută, suma nerambursabilă, iar 25 la sută va fi partea de cofinanțare.

Se prelungesc înscrierile în programul Construct Plus 2024

Firmele mici și mijlocii care au maxim 250 de angajați pot depune proiecte în această schemă de finanțare. Companiile mari, ce au peste 250 de angajați, vor putea primi ajutoare de stat cu intensitate variind între 30 la sută și 70 la sută, în funcție de județul de implementare a investiției. Aceste companii vor avea obligația să mențină investiția cel puțin 5 ani. Cererile de acord pentru finanțare, însoțite de documentele justificative, se transmit la Registratura Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Calea Victoriei, nr. 152, sector 1, București, menționându-se pe plic Direcția Politici Industriale și Finanțări pentru Industrie – O.U.G. nr. 68/2023. Un alt program derulat de MEAT este Start-Up Nation. Anul acesta, au apărut modificări la planul care a demarat în 2017.

Programul Start-Up va fi lansat de MEAT la finalul lunii

Una dintre condițiile impuse în programul Start-Up Nation 2024 este înscrierea la cursuri de formare antreprenorială. ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea, susține că această condiție este impusă prin finanțarea europeană. Astfel, chiar dacă persoanele au absolvit studii economice superioare, trebuie să urmeze aceste cursuri și nu există posibilitatea echivalării lor. Antreprenorii din Iași spun că această condiție nu ar trebui să fie obligatorie.

Programul Start-Up Nation, ediția 2024, va fi lansat la finalul lunii mai. Înscrierile se vor face online, la fel ca în anii trecuți, pe o platformă gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Start-Up Nation 2024 va fi finanțat cu 400 de milioane de euro din cadrul Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și este diferit față de ultimele ediții ale schemei de finanțare prin faptul că mai întâi se înscriu persoane fizice, nu firme. Pe de altă parte, se prelungesc înscrierile în programul Construct Plus 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *