Titlurile zilei

Sechestru pe averea unei avocate din Baroul Iași! În cinci ani a făcut peste 4 milioane de euro. S-a ales și cu plângere penală

Publicat: 21 feb. 2020

O avocată din Baroul Iași s-a trezit cu bunurile scoase la vânzare. În calitate de unic acționar la o firmă de construcții, a fost găsită cu nereguli grave de către inspectorii fiscali. La începutul lunii viitoare, utilajele firmei sunt scoase la vânzare. „Ce să comentez, este o executare, așa este procedura. La revedere!”, a fost reacția avocatei. În 5 ani de activitate, firma avocatei a înregistrat o cifră de afaceri de peste 4 milioane de euro

Situație complicată pentru Dumitrina Croitoriu, avocat în Baroul Iași, unic asociat în societatea Tavas Grup SRL, cu sediul în comuna Ciurea. Firma de construcții a fost controlată de către inspectorii fiscali din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Iași și s-au descoperit datorii importante la bugetul de stat. În aceste condiții, s-a pus sechestru pe bunurile societății și au fost scoase la vânzare, în speranța că prejudiciul va fi recuperat. Astfel, pe data de 5 martie va fi organizată o licitație pentru valorificarea mai multor bunuri. Este vorba despre un autotractor marca Volvo, evaluat la 27.225 lei. Lista este completată de un excavator cu șenile, marca JCB, achiziționat în 2016, cu un preț de pornire de 189.300 lei, aproape 40.000 euro.

„Cei interesați în cumpărarea bunurilor sunt invitați să se prezinte la termenul de vânzare la locul fixat în acest scop și până la acel termen să prezinte oferte de cumpărare. Pentru participarea la licitație ofertanții depun, cu cel puțin o zi înainte de data licitației, următoarele documente: oferta de cumpărare, dovada plății taxei de participare sau a constituirii garanției sub forma scrisorii de garanție, reprezentând 10 la sută din prețul de pornire a licitației”, sunt condițiile de participare la licitație.

Avocata: „La revedere!”

Contactată telefonic, avocata Croitoriu s-a arătat deranjată de întrebările reporterilor BZi.

„Ce să comentez, este o executare, așa este procedura. La revedere!”, a spus avocata.

În edițiile trecute ale cotidianului BZI s-a arătat faptul că Tavas Grup SRL s-a ales cu plângere penală pentru presupuse infracțiuni de evaziune fiscală. Apoi, inspectorii fiscali au găsit situații suspecte de evaziune fiscală. Dumitrina Croitoriu are calitatea de asociat și în firma Valdim Company SRL. În 2017, după finalizarea controlului, s-a constatat un prejudiciu de 800.000 lei, adică 177.000 euro, din neplata TVA și a impozitului pe profit.

Ambele societăți sunt administrate de către Vasile Tănăsucă. În perioada 2012-2017, Tavas Grup SRL, cu obiect de activitate „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”, a înregistrat o cifră de afaceri de peste 4 milioane de euro. În 2018, firma nu a mai avut activitate. În aceeași perioadă, Finanțele au observat un prejudiciu de peste 600.000 euro. Conform raportului de inspecție fiscală, societatea de construcții a avocatei a achiziționat mărfuri de la Traian Multiprest SRL sau Giromet Grup SRL, fără să fi încheiat un contract.

Zeci de milioane datorate

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019, AJFP Iași a înregistrat încasări de aproape 5,4 miliarde lei, adică 1,1 miliarde euro. La nivel de regiune, media de încasări lunară a fost de 1,3 miliarde lei. Față de anul 2018, diferențele nu sunt majore. În ceea ce privește sumele suplimentare identificate în urma inspecțiilor fiscale, la nivelul județului Iași acestea ating pragul de 175.681.277 lei, adică 37,3 milioane euro. În 2018, suma a fost mult mai mică, de aproape 110 milioane lei. Diferența este cauzată de restructurarea activității ANAF. Administrația pentru Contribuabilii Mijlocii constituită la nivelul regiunii a fost împărțită în șase structuri județene.

Comentarii
  • 4 milioane de € in 5 ani….pai cam putin a produs doamna avocat…. unul cu o firma de transport din Dacia a facut 8 milioane de € in 3 ani….mai rentabil, nu?

  • cica astia sunt oamenii legii ???!!!!! Te duci la avocati din barou ca sa dai in judecata pe x sau y care nu respecta legea. Ce sa astepti de la acesti „avocati” ???? sa li se retraga dreptul de a lucra ca avocat !

Adauga un comentariu