Actualitate

Secretarul de stat Andrei Baciu, trage un semnal de alarmă: „Din peste 10.000 de medici de familie, doar puţin peste 3.000 vor să facă parte din programul de vaccinare”

Publicat: 29 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Secretarul de stat Andrei Baciu trage un semnal de alarmă Din peste 10.000 de medici de familie doar puţin peste 3.000 vor să facă parte din programul de vaccinare
Secretarul de stat Andrei Baciu a transmis faptul că vaccinarea anti-Covid-19 este extrem de importantă

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Andrei Baciu, a avut o intervenţie miercuri, 29 aprilie 2021, la un post de televiziune unde a adus ultimele precizări referitoare la campania de vaccinare anti-Covid-19. Andrei Baciu a detaliat cum plănuieşte Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţii de Vaccinare să menţină ritmul constant al imunizării, într-un moment când există din ce în ce mai multe voci care susţin că persoanele care ţineau să se vaccineze au făcut-o deja, iar în continuare autorităţile vor trebui să facă eforturi pentru a convinge şi restul românilor.

„Trebuie să vedem puţin cum funcţionează. Fiecare persoană de pe lista de aşteptare care primeşte mesaj are locul rezervat pentru 24 de ore. Deci din acele 360.000 de locuri disponibile sunt şi unele păstrate pentru persoane deja programate. Într-adevăr era o aşteptare mult mai mare, era o percepţie ca nu sunt locuri, lumea voia să se vaccineze dar nu erau mereu locuri. Acum am primit şi mai multe vaccinuri, numai în această săptămână am primis 750.000 de doze Pfizer.

Deci primim mult mai multe, dar percepţia nu s-a schimbat. Lucrurile şi variază de la o regiune la alta, în unele regiun nu sunt locuri disponibile, iar în altele nu este un aşa mare interes pentru vaccinare. La câteva zeci de mii de programări pe zi sunt doar câteva mii de persoane care îşi anulează programarea, dar majoritatea nu şi-o anulează, cei mai mulţi eventual şi-o schimba”, a transmis Andrei Baciu, secretar de stat.

Medicii de familie nu se doresc să se înscrie în campania de vaccinare anti-Covid-19

Andrei Baciu, secretar de stat, a menţionat faptul că din cei 10.000 de medici de familie doar 3.000 şi-au exprimat dorinţa de a face parte din acest program de imunizare împotriva noului coronavirus.

„S-au întâmplat lucruri importante în ultima perioadă. Cel mai important, medicii de familie. S-a început deja livrarea de vaccin către ei şi vor începe de pe 4 mai vaccinarea. S-a stabilit şi plata pentru acest serviciu, 40 de lei per persoana vaccinată, pentru că medicii să-şi poată cumpăra materiale de protecţie şi tot ce mai trebuie ca să poată să desfăşoare această activitate în cele mai bune condiţii. Ar fi vorba de o achiziţie centralizată, dar din peste 10.000 de medici de familie, doar puţin peste 3.000 şi-au exprimat dorinţa de a face parte din acest program.

Deci există astfel de probleme care au făcut să considerăm că asta este cea mai bună soluţie. Centrele mobile active sunt foarte importante, mai ales pentru comunităţile unde oamenii nu au acces la medic de familie, aşa că trebuie noi să mergem către ei. Sunt 9 centre, erau opt şi a mai fost operaţionalizat unu chiar azi. Pe lângă acestea, în 31 de judeţe exista 75 de echipe mobile. Trimiţi doar echipa de vaccinare într-un loc amenajat de autorităţile locale şi se poate efectua vaccinarea”, a spus Andrei Baciu.

Andrei Baciu: „Vaccinăm aproximativ 50.000 de persoane pe zi cu prima doză”

Secretarul de stat a menţionat faptul că dacă se păstrează acest ritm alert de vaccinare a circa 50.000 de persoane zilnic, până la 1 iunie vor fi imunizaţi peste 2 milioane de noi vaccinaţi. Baciu a fost interpelat în contextul în care se discută despre cooptarea în campania de vaccinare a unor vectori de imagine dintre manelişti şi din Biserică Ortodoxă, dacă Ministerul Sănătăţii are în plan o campanie de promovare a vaccinării.

„S-au făcut demersuri şi vom vedea în următoarele săptămâni materiale video şi o campanie corelată cu numărul de doze disponibile, acum că avem doze mult mai multe, deci oricine se poate vaccina. Acţiuni de informare, în paralel cu o campanie de promovare, am făcut, am încercat să fim cât mai transparenţi. Începând din această seară se poate schimba centrul în platformă pentru rapel, pentru persoanele entuziaste, care au făcut prima doză la câteva zeci de kilometri de casă. Sunt câteva opţiuni. Dacă nu ne descurcăm cu platforma, avem un număr de telefon unde avem câteva sute de colegi care ne ajută cu aceste programări sau schimbarea locului de rapel.

Noi am avut discuţii cu foarte multe segmente, reprezentanţi ai mai multor domenii de activitate, sportivi, artişti etc. Orice fel de iniţiativă cu care ne-am întâlnit am susţinut-o şi chiar am avut noi, direct, astfel de iniţiative. Există o dorinţă în continuare la vaccinare şi e bine deocamdată să nu punem presiune. Suntem în grafic cu obiectivele. În momentul de fata vaccinam 53.000-55.000 de oameni cu prima doză. Dacă păstrăm acest ritm, în 40 de zile am avea peste două milioane de noi vaccinaţi. În plus, în perioada următoare se vor deschide şi alte variante de vaccinare, ceea ce va creşte activitatea de vaccinare. Vorbim de o percepţie. Sunt suficiente doze, deci e mult diferit de ce se întâmplă acum câteva săptămâni, deci acum vaccinarea este doar o chestiune de zile.”, a adăugat Andrei Baciu.

Adauga un comentariu