Actualitate

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, susţine că este inevitabilă dominația tulpinei Delta de COVID-19 în România

Publicat: 27 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Andrei Baciu susţine că este inevitabilă dominația tulpinei Delta de COVID-19 în România
Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a explicat de ce medicamentele nu pot ține locul vaccinului împotriva COVID-19

Într-un interviu realizat pentru un post de televiziune, Andrei Baciu a menţionat faptul că în aceste momente în România nu se poate vorbi despre o dominaţie a tulpinii Delta de COVID-19. Totuşi, apariţia în mod majoritar a tulpinii indiene este inevitabil, este de părere secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

Specialiştii consideră faptul că tulpina Delta este periculoasă din cauza faptului că raportul de transmitere este unul mult mai mare decât precedentele tulpini.

Tulpina Delta nu este dominantă în România dar va fi, susţine Andrei Baciu

Andrei Baciu susţine că în acest moment nu se poate vorbi despre o transmitere comunitară şi despre o dominanță a tulpinii Delta de COVID-19, dar în 19 țări este deja dominantă. Având aceste argumente, secretarul de stat a menţionat faptul că există o tendinţă de creștere a prezenţei tulpinii în România şi că este inevitabil un astfel de scenariu:

„Cifrele bilanțului epidemiologic din România arată o tendință de creștere. Media numărului de cazuri pozitive pe ultimele șapte zile a depășit 100. Nu am mai atins acest plafon de la mijlocul lunii iunie, când era un trend descrescător. Procentul de teste pozitive din totalul de teste efectuate – duminică eram la 0,54 la sută, luni suntem la 0,74 la sută, probabil în zilele următoare vom ajunge la procentul de 1 la sută teste pozitive din testele efectuate. Nu am mai atins acest procent tot așa, de la începutul lunii iunie, când eram pe un trend descendent”, a arătat Andrei Baciu.

Tinerii se infectează cel mai mult cu COVID-19 în România

Tendinţa de infectare cuprinde persoanele în special tinere. Altfel spus, se observă creșteri consistente a persoanelor cuprinse în intervalul de vârstă 20-39 de ani care se infectează cu virusul din Wuhan. Explicaţia logică pentru acest lucru stă în faptul că în această perioadă, persoanele tinere sunt cele care călătoresc în concedii:

„Un lucru care iese în evidență de departe este faptul că pe intervalul de vârstă 20-39 de ani avem cea mai mare creștere a numărului de cazuri noi de la o săptămână la alta, deci la tineri. Spre exemplu, săptămâna trecută în comparație cu acum două săptămâni avem o creștere de 139 la sută. În cifre absolute, sigur, nu este foarte mult, însă vorbim de un început de creștere a numărului de cazuri și vorbim practic de elementele care au, poate, validitate din punct de vedere științific”, a subliniat secretarul de stat.

Explicația din spatele acestui detaliu este dată de ceea ce se întâmplă în realitate: oamenii călătoresc, e perioada concediilor, se călătorește în Europa, unde putem să călătorim cu certificatul digital, te întâlnești cu oameni care vin din zone cu risc suplimentar, oameni cu care nu te-ai întâlni în mod normal. Dacă ai contractat virusul, sigur că la întoarcerea în țară se va vedea ușor-ușor și la noi, așa cum s-a întâmplat de altfel și vara trecută, a explicat Andrei Baciu.

Există falsă impresie că pandemia de COVID-19 a trecut

În încheierea interviului realizat pentru digi24.ro, Andrei Baciu consideră că este o falsă impresie argumentul că pandemia de COVID-19 a trecut:

„Nu e un lucru care să ne convină – faptul că vine un nou val, că o să crească numărul de cazuri, că viața noastră e posibil să devină iarăși puțin schimbată. Toate aceste lucruri nu sunt plăcute și atunci le respingem cumva automat: Nu mai vreau să aud de lucrurile acestea! Pe cale de consecință, nici nu mai avem comportamente simetrice cu pericolul existent”, a explicat medicul.

La nivel de decizie Guvernamentală, tot mai multe oficialităţi iau în calcul ideea de a introduce restricţii pentru persoanele nevaccinate. Ultimul care a menţionat acest lucru este chiar premierul Florin Cîțu care a explicat faptul că oficialii au puse mai multe scenarii pe masă. a conchis secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

De ce este atât de periculoasă tulpina Delta de COVID-19

Varianta Delta a coronavirusului este cea mai rapidă și cea mai periculoasă tulpină descoperită până acum. Microbiologii din Marea Britanie susţin faptul că se răspândește foarte repede, iar acest lucru reprezintă principala grijă la nivel mondial.

Totuşi, totul se întâmpla în momentul în care, rând pe rând, naţiunile începuse să ridice anumite restricţii şi să îşi deschidă economiile.

„Cel mai mare risc pentru lume în acest moment este pur și simplu Delta”, a spus microbiologul Sharon Peacock, care conduce eforturile Marii Britanii de a secvenția genomul variantelor coronavirusului, numindu-l „cea mai potrivită și mai rapidă variantă de până acum”.

Adauga un comentariu