Guvernul va reformula marți, 9 aprilie, în ședință extraordinară, Ordonanța de Urgență adoptată joia trecută pentru eliminarea plății contribuției de 10% pentru sănătate (CASS) la indemnizațiile acordate pentru anumite concedii medicale.
După nemulțumirea asociațiilor de pacienți și a unei adrese a CNAS, Executivul prevede acum că sunt exceptați de la această taxă introdusă în decembrie anul trecut și pacienții cu afecțiuni grave și urgențele medico-chirurgicale.
Ce a reclamat Casa Națională de Asigurări de Sănătate
În nota de fundamentare a proiectului de OUG reformulat se menționează o adresă transmisă de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate în care Guvernul este atenționat că sunt mai multe categorii de pacienți afectați de plata contribuției de 10% la indemnizațiile pentru concedii medicale.
„Prin adresa nr. VH2364/08.04.2024, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a precizat că indemnizațiile de concediu medical la care au dreptul persoanele care suferă de afecțiuni grave, respectiv boli oncologice (neoplazii), HIV/SIDA, TBC sau afecțiuni cardiovasculare, persoanele cu arsuri grave (marii arși), precum și urgențele medico chirurgicale trebuie să fie scutite de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, fiind necesară modificarea dispozițiilor art. 155 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 227/2015, după cum urmează:
”i) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția indemnizațiilor aferente concediilor medicale pentru afecțiunile prevăzute la art. 13 alin. (3) din același act normativ, precum și a celor acordate pentru urgențele medico-chirurgicale;”
În forma inițială ar fi fost scutit de la taxa de 10% doar ingrijitorul pacientului oncologic, nu și pacientul oncologic
Completarea dispozițiilor art. 155 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 227/2015 de mai sus are în vedere categoriile de persoane care suferă de anumite afecțiuni grave, pentru care legiuitorul a instituit norme speciale pentru acordarea concediilor medicale, inclusiv în ceea ce privește durata acestora, precum și situațiile care presupun urgențe medico chirurgicale în care viața pacienților este pusă în pericol, se arată în document.
„Totodată, această reformulare are în vedere și faptul că prin modificarea inițială ar fi fost scutită de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate doar persoana care îngrijește pacientul oncologic, în detrimentul pacientului oncologic care în continuare ar rămâne obligat la plata acestei contribuții”, se menționează în nota de fundamentare.
Prin aceeași adresă, a fost justificată necesitatea introducerii unei norme tranzitorii pentru aplicarea scutirii de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în aceste situații, având în vedere că prin noua reglementare urmează să fie afectate raporturi sau situații juridice născute sub vechea reglementare care nu și-au produs în întregime efectele până la data intrării în vigoare a noii reglementări, cu următorul cuprins:
” Dispozițiile art. 155 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum acestea au fost modificate prin prezenta ordonanță de urgență se aplică și pentru indemnizațiile aferente concediilor medicale a căror perioadă de acordare încetează după data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe.”