Actualitate

Șefa Parlamentului European cere Consiliului UE „să se asigure că este găsit un compromis” pentru România în Schengen

Publicat: 08 dec. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Șefa Parlamentului European cere Consiliului UE să se asigure că este găsit un compromis pentru România în Schengen
Șefa Parlamentului European cere Consiliului UE „să se asigure că este găsit un compromis" pentru România în Schengen

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, se declară „extrem de dezamăgită” de decizia din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne al UE ca România şi Bulgaria să nu fie admise încă în spaţiul Schengen.

„Sunt extrem de dezamăgită de amânarea aderării Bulgariei şi României la Schengen. Ambele ţări sunt pregătite şi meritau să intre”, a scris Metsola, membră a Partidului Popular European (PP), pe contul său de Twitter.

Roberta Metsola: „Cer Consiliului UE să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis”

De asemenea, Roberta Metsola cere Consiliului UE „să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis”

„Din partea Parlamentului European, cer Consiliului UE să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis. Numai atunci suntem uniţi cu adevărat”, a adăugat ea.

România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu intră în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE.

Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

Alina Gorghiu, dezamăgită după votul la JAI: „Înteleg clar că avem de-a face cu o poziție ostilă a Austriei”

Austria a a avut o poziție ostilă față de România, afuirmă președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu: „nu doar că a votat împotriva unității europene în timp de război, ci a făcut-o și din rațiuni electorale”, scrie Alina Gorghiu pe o rețea de socializare.

„Înteleg clar că avem de a face cu o poziție ostilă a Austriei față de România. Votul de astăzi din Consiliul JAI e bazat pe un dublu-standard flagrant! Este o nedreptate la adresa României. Niciun argument invocat astăzi la JAI, de către Austria, nu a avut o fundamentare serioasă. După 20 de ani de politică, încă nu le-am văzut pe toate. Austria astăzi nu a înțeles nimic despre ce este solidaritatea europeană”, scrie pe Facebook Alina Gorghiu.

Ea transmite că votul Austriei a creat un precedent periculos la nivelul UE, deoarece a acesta a fost făcut „din rațiuni electorale”

„Dar foarte important și îngrijorător e faptul că acest vot al Austriei a creat un precedent periculos la nivelul UE. În care un stat membru nu doar că a votat împotriva unității europene în timp de război, ci a făcut-o și din rațiuni electorale. Comunitatea europeană trebuie să stabilească reguli care pun interesul comun al statelor membre pe primul loc”, încheie Gorghiu.

Comentarii
  • Asa e cand avem un conducator mut, care plange la usi straine, care medaliaza si vinde tara pe unde poate si trimite la negocieri un fost cititor de prompter si o dama „paralela” cu politica externa.

Adauga un comentariu