National

Șeful UPU SMURD București: „Avem o creștere cu 30% față de perioada similară din valul doi”

Publicat: 04 apr. 2021
șeful UPU SMURD București, dr. Bogdan Opriță
Șeful UPU SMURD București, dr. Bogdan Opriță

Dr. Bogdan Opriță, șeful UPU SMURD București, a atras atenția asupra faptului că, în momentul de față, „Avem o creștere cu 30% față de perioada similară din valul doi”.

Șeful UPU SMURD București spune că oricât de multe paturi de terapie intensivă s-ar crea, ele se vor ocupa instantaneu, deoarece spre deosebire de perioada similară din valul doi, există o creștere cu 30%, iar cei mai mulți dintre pacienți dezvoltă o formă gravă a COVID-19.

„Avem o creștere cu 30% față de perioada similară din valul doi. Caracteristica pe care toată lumea trebuie să o înțeleagă este că dacă în valul doi undeva la 50% din pacienți aveau forme ușoare și puteau să meargă la domiciliu, acum cu greu dăm drumul la 10% din pacienți.”, a spus dr. Opriță.

Dr. Bogdan Opriță: „Resursa umană este limitată”

Șeful UPU SMURD București a precizat că pacienții nu au nevoie doar de oxigen sau de paturi, ci au nevoie și de oameni care să îi trateze, fiindcă resursa umană este din ce în ce mai limitată.

„Mai toți pacienții au nevoie de oxigen și au nevoie de oxigen în debit mare. Avem nevoie nu numai de paturi. Avem nevoie de echipamente pe care, datorită sprijinului DSU, le-am avut. Dar mai contează și resursa umană”.

Am avut colegi care a venit mi-au spus în față: „Șefule, dă-mi și mie două zile de concediu. Nu vreau decât să dorm. Nu mai pot”.

„Resursa umană este limitată și dacă ajungem să o forțăm poate fi pusă în situația de a nu mai face față”, spune șeful UPU SMURD București.

Ordinul MS stabilește foarte clar că trebuie să îngrijim ambele categorii de pacienți, astfel încât oricâte paturi la ATI am face noi, ele se vor umple.

Noi la spital (…) de la 10 paturi am ajuns la 19. S-au umplut instantaneu. În secția de Boli Interne există 30 de paturi, dar numărul pacienților care ajung să fie admiși în secția de terapie intensivă, dincolo de cei care stau în mod normal în UPU cu mult peste numărul posturilor de lucru din zona roșie, este destul de mare”, adaugă dr. Opriță.

Șeful UPU SMURD București: „Până în momentul în care populația nu a colaborat nu s-a obținut un răspuns pozitiv”

Bogdan Opriță a făcut referire la celelalte pandemii din lume și a precizat că până în momentul în care populația nu a colaborat și nu s-a organizat în sensul bun al cuvântului, de a pune stavilă anumitor lucruri care nu sunt ok în societate, nu s-a obținut un răspuns pozitiv.

De aceea, șeful UPU SMURD București face apel la populație să se vaccineze.

„Până când nu va exista o colaborare din partea populației, oricât de multe măsuri am lua nu vom putea să ieșim la liman. Trebuie să înțelegeți că avem o capacitate limitată și că nu putem să ne dezvoltăm la infinit.

Până în momentul în care populația nu a colaborat (la celelalte pandemii din lume – n.r.) și nu s-a organizat în sensul bun al cuvântului, de a pune stavilă anumitor lucruri care nu sunt ok în societate, nu s-a obținut un răspuns pozitiv. De aceea eu fac apel la populație să participe la acest efort comun, să se vaccineze.

Vaccinul ne-a adus un lucru pe care poate nu îl înțelegeți: peste 80% după datele furnizate de cei care se ocupă de vaccinare din populația peste 65 de ani sau cu comorbidități s-a vaccinat. În acest moment nu mai avem astfel de pacienți.

Reversul medaliei este că scăzut vârsta la persoanele tinere și sănătoase. Dar pe măsură ce aceste persoane vor fi vaccinate lucrurile vor începe poate să se stingă. Încă o dovadă a eficienței vaccinării”, precizează dr. Bogdan Opriță.
Adauga un comentariu