Prima pagină » Coronavirus » Semnal de alarmă: Varianta Delta a coronavirusului, dominantă în Rusia

Semnal de alarmă: Varianta Delta a coronavirusului, dominantă în Rusia

20 iun. 2021, 09:57,
în Coronavirus

Varianta Delta reprezintă aproape 90% dintre noile cazuri înregistrate la Moscova. Germania și Marea Britanie a raportat o creştere accentuată a infecţiilor cu tulpina Delta.

Varianta Delta a coronavirsului a ajuns din India în peste 70 de ţări şi este pe cale să devină dominantă la nivel global. Este semnalul de alarmă tras de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care adaugă: evoluţia pandemiei de COVID-19 este însă foarte dinamică.

Potrivit Public Health England (PHE), circa 90% dintre cazurile de COVID-19 înregistrate în prezent în Marea Britanie corespund variantei Delta, care în această ţară a luat locul ca variantă dominantă variantei Alfa, cea care a provocat ultimul val epidemic.

Varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 avansează în Germania, unde, în săptămâna dintre 31 mai şi 6 iunie, reprezenta deja 6,2% din totalul mutaţiilor analizate. Proporția este de două ori mai mare decât în precedentele 14 zile, potrivit Institutului de virusologie Robert Koch (RKI).

Varianta britanică, în scădere

Varianta Alpha (B.1.1.7 sau britanică) a înregistrat un regres, deşi continuă să fie mutaţia predominantă, cu o prezenţă de 86,4%.

„Trebuie pornit de la faptul că reculul înregistrat de B.1.1.7 este asociat unui procent în creştere pentru B.1.617.2 şi este de aşteptat ca această evoluţie să continue”, notează RKI, potrivit agenției EFE.

Se remarcă şi o reducere a prezenţei variantelor Beta (B.1.351 sau sud-africană) şi Gamma (P.1 sau braziliană), care reprezintă doar 0,2 %, respectiv 0,6 % din totalul mutaţiilor secvenţiate de cercetătorii germani.

De asemenea, incidenţa epidemiologică pe şapte zile este în scădere în Germania, cu 11,6 infectări la 100.00 de locuitori – 9.644 noi cazuri într-o săptămână -, faţă de 13,2 în perioada anterioară, potrivit datelor actualizate joi dimineaţă de RKI.

Peste 3,7 milioane de germani s-au infectat de la începutul pandemiei

Germania a înregistrat de la declanşarea pandemiei 3.718.955 de cazuri şi un total de 90.179 de decese asociate COVID-19.

Până marţi, în Germania au fost vaccinate cu schemă completă 22.967.526 de persoane (27,6% din populaţie), în timp ce 40.707.016 de persoane (48,9%) au primit prima doză a unor vaccinuri anti-COVID-19.

35 de cazuri de variantă Delta a SARS-COV2, în România

Expertul OMS Alexandru Rafila spune că dacă populaţia se vaccinează nu vom avea motive de îngrijorare.

„Avem un număr foarte mic de cazuri în momentul de faţă. Remarcaţi că informaţiile legate de raportarea zilnică arată în jur de 100 de cazuri noi. E clar că nu putem discuta în momentul de faţă decât de o transmitere sporadică.

Nu se pune deocamdata problema unei a treia doze, sunt studii recente care sunt relevante din punct de vedere ştiinţific şi care arată că, mai ales vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager oferă o bună protecţie şi faţă de varianta Delta, chiar dacă ceva mai mică, oricum undeva între 80% şi 90% grad de protecţie. Este un procent bun care recomandă vaccinarea”, a declarat Alexandru Rafila, expert OMS.

În România au fost raportate 35 de contaminări cu această tulpină modificată genetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`