Sanatate

Semne că îți vine menstruația: Simptomele pe care orice femeie trebuie să le știe

Publicat: 15 oct. 2021
femeie care aucza dureri menstruale
Ciclul menstrual este, în medie, de 28 de zile, iar sângerările pot varia de la 3 până la 7 zile

Menstruația reprezintă un moment delicat pentru orice femeie, când timp de câteva zile pe lună au loc schimbări ale întregului organism. La început, fetele nu știu exact care sunt semnele că le vine menstruația și de aceea pot ajunge în situații stânjenitoare.

Pentru a evita astfel de situații, este bine ca orice femeie să știe modul în care se petrec schimbările lunare și să înțeleagă ce poate face ca să se îngrijească mai bine in clipele dificile.

Menstruaţia reprezintă sângerarea vaginală lunară, fiind o parte naturală a sănătăţii femeii. În fiecare lună, începând cu perioada pubertăţii în care apare prima menstruaţie şi până la menopauză, corpul femeii este pregătit pentru sarcină, reprezentând astfel perioada fertilă a femeii.

Lunar, are loc procesul de ovulaţie, moment în care unul dintre ovare eliberează un ovul. Mai mult, este perioada în care apar schimbările hormonale, prin care uterul se pregăteşte pentru o posibilă sarcină. Ciclul menstrual este, în medie, de 28 de zile, iar sângerările pot varia de la 3 până la 7 zile.

persoana care isi calculeaza ciclul menstrual

Semne că îți vine menstruația

Menstruația nu apare dintr-o dată deoarece este rezultatul unui proces care se dezvoltă pe o durată de 30 de zile. Tocmai de aceea, înainte de menstruație apar mai multe semne că se apropie perioada delicată a lunii. Aceste simptome sunt cauzate de fluctuațiile hormonale, iar dacă țin cont de acestea femeile nu au cum să fie luate prin suprindere de venirea mensturației.

Unul dintre semnele că se apropie menstruația sunt crampele abdominale. Acestea reprezintă niște dureri cauzate de și apar în abdomenul inferior, putând radia şi posterior spre zona lombară sau chiar spre coapse.

De la o femeie la alta, durerea menstruală poate varia de la o intensitate scăzută, până spre intensitate mare sau foarte mare, ce poate împiedica activităţile uzuale.

persoana care arata un tampon

Durerea mensturală apare chiar înainte de începerea ciclului menstrual, şi durează între 2 și 3 zile, în funcţie de fiecare femeie în parte. Aceasta apare din cauza contracţiilor uterine pentru îndepărtarea stratului superficial ce se va elimina prin menstruaţie.

Un alt simptom al apariției mensturației, care se manifestă la marea majoritate a femeilor, este creșterea sensibilității sânilor. Aceștia încep să doară şi pot creşte uşor în volum. Acest simptom apare deoarece la mijlocul ciclului menstrual, în jurul ovulaţiei, nivelurile de progesteron încep să crească. Acesta va stimula glandele mamare să crească şi să se edemaţieze. Astfel apare senzaţia de durere şi tensionare a sânilor chiar înainte de începerea ciclului menstrual.

În plus, la începutul ciclului menstrual nivelul de estrogen începe să crească și stimulează producţia de lapte în glandele mamare.

grafica mesntruatie ceas si o pana rosie

 

Acnee, oboseală, dureri de cap și schimbări de stare

În anumite cazuri, un alt semn al apariției mensturației este apariția unor erupții acneice. Acestea apar din cauza schimbării hormonale ce se produc în organism în timpul ciclului menstrual.

În condițiile în care după ovulaţie nu are loc fecundaţia, nivelurile de estrogeni şi progesteron scad, iar testosteronul va creşte marginal. Acesta va stimula producerea de sebum de la nivelul pielii, un ulei ce înfundă porii şi cauzează erupţia acneică.

De obicei, erupțiile acneice se produc la nivelul bărbiei şi a mandibulei, însă la anumite femei pot să apară şi în alte zone ale feţei, pe spate sau, mai rar, în alte zone ale corpului.

În mod normal, aceste erupții acneice dispar spre sfârşitul menstruaţiei sau la scurt timp după aceasta deoarece începe să crească hormonii estrogeni şi progesteron.

femeie care tine mainile sub forma de inima in dreptul burtii

Și apariția oboselii şi a problemelor cu somnul pot fi semne că se apropie menstruația. Scăderea hormonilor estrogen şi progesterone poate duce la senzaţia de oboseală. Asta poate afecta şi somnul, astfel că unele femei pot experimenta o lipsă a somnului ce va accentua senzaţia de oboseală.

Unele femei pot să acuze și unele dureri de cap ce apar din cauza lipsei de serotonină. Acest neurotransmiţător este influenţat de nivelurile de estrogeni, ce fluctuează în timpul ciclului menstrual.

Un alt semn că se apropie mensturația este schimbarea de dispoziţie, cel mai des apărând iritabilitatea, anxietatea sau chiar depresia.

Estrogenul afectează producerea de serotonină şi endorfine, iar acesta dă senzaţia de euforie. În momentul când se apropie sfârşitul ciclul menstrual şi începutul unui alt ciclu menstrual, acest hormon scade și influenţează stările de dispoziţie prin scăderea producerii de endorfine şi serotonină.

Adauga un comentariu