Boli si tratamente

Accidentul vascular cerebral la femei: simptome

Publicat: 17 aug. 2020
Semnele accidentului vascular cerebral la femei
Semnele accidentului vascular cerebral la femei

Semnele accidentului vascular cerebral la femei. Femeile sunt mai afectate de accident vascular cerebral decât bărbații. Ce simptome ar trebui să alerteze?

AVC este un accident care afectează o arteră. Există două tipuri:

Accidente vasculare cerebrale în care artera se blochează (80% din cazuri): este un infarct cerebral.
Accidente vasculare cerebrale în care artera se rupe (20% rămase): este hemoragie cerebrală.

Frecvența accidentului vascular cerebral crește în general după 50 de ani, dar poate aparea si la femei aflate in jurul varstei de 30 de ani: accident vascular cerebral în timpul sarcinii sau poate fi legat de combinația de tutun, anticonceptionale și migrenă. Acest trio este foarte rău pentru femeile tinere. Anumite contraceptive orale cresc și riscul de tromboză mai ales dacă sunt asociate cu alți factori de risc vascular, în special cele cu doze mari de estrogen.

Care sunt factorii de risc pentru femei?

Primul (și singurul împotriva căruia nu putem face nimic) este vârsta. El este cel care explică faptul că femeile suferă mai mult de accident vascular cerebral decât bărbații: ele trăiesc mai mult și, prin urmare, sunt mai afectate. Femeile au, de asemenea, mai mulți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială (principalul factor pentru AVC), fibrilarea atrială și sarcina.

Care sunt cauzele unui accident vascular cerebral la femei?

Fibrilația atrială: Această boală responsabilă de aritmii cardiace reprezintă 20 până la 30% din cauzele infarctului cerebral și afectează mai mult femeile.
Ateroscleroza, o boală caracterizată prin blocarea arterelor mari, când exista si diabet, hipertensiune arterială, colesterol și consum de tutun.
O boală a arterelor mici din creier, promovată de hipertensiunea arterială.

Semnele accidentului vascular cerebral la femei

Simptomele de accident vascular cerebral la femei nu diferă de cele ale restului populației (spre deosebire de un infarct miocardic, care se caracterizează prin semne mai specifice):

Pierderea mobilității, a abilităților motorii, a forței musculare, care afectează de obicei o jumătate a corpului (jumătatea dreaptă sau jumătatea stângă a corpului) sau o parte a jumătății corpului.
Pierderea limbajului, a capacității de a se exprima și de a se înțelege (afazie).
Pierderea vederii (într-unul sau ambii ochi).

Toate aceste simptome sunt foarte sugestive pentru un accident vascular cerebral dacă apar brusc. În cazurile specifice de hemoragii, poate fi o durere de cap violentă și foarte bruscă.

Adauga un comentariu