Boli si tratamente

Bolnavii de coronavirus au un risc mult mai mare de accident vascular cerebral, spre deosebire de cei cu gripă

Publicat: 05 iul. 2020
AVC
Bolnavii de coronavirus risca un AVC

Bolnavii de coronavirus risca un AVC. Cercetătorii de la Weill Cornell Medicine din New York au descoperit că 1,6 la sută dintre cei cu COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, au prezentat un accident vascular cerebral.

Prin comparație, doar 0,2 la sută dintre pacienții cu gripă au prezentat un accident vascular cerebral cauzat de un blocaj la nivelul creierului, ceea ce face ca riscul lor să fie de opt ori mai puțin probabil decât cei cu coronavirus.

Niciunul dintre pacienții cu gripă care au suferit un accident vascular cerebral nu a murit, dar nouă dintre pacienții cu coronavirus au decedat.

Cercetătorii au studiat riscul de accidente vasculare cerebrale ischemice, care apar atunci când fluxul de sânge este blocat către creier.

Sunt mai dificil de tratat și mai mortale decât loviturile hemoragice, care apar atunci când un vas slăbit în creier se rupe și sângereaza.

Aproximativ 87 la sută din accidentele vasculare cerebrale sunt accidente vasculare cerebrale ischemice, conform American Stroke Association, noteaza Dayly Mail.

Pentru studiul, publicat în JAMA Neurology, echipa a analizat 1.916 pacienți care au fost spitalizați cu COVID-19 din 4 martie 2020 până în 2 mai 2020.

Au fost comparați cu 1.486 de pacienți care au fost spitalizați cu gripă de la 1 ianuarie 2016 până la 31 mai 2018.

Rezultatele au arătat că 31 de pacienți cu coronavirus – sau 1,6 la sută – au suferit un AVC.

Bolnavii de coronavirus risca un AVC

Aproximativ 26 la sută au ajuns la urgente cu simptome de accident vascular cerebral, în timp ce 74 la sută au dezvoltat unul în timpul spitalizării.

O treime din pacienții cu coronavirus care au suferit un accident vascular cerebral au fost cazuri grave și au fost pe ventilatoare mecanice.

Ratele de fatalitate au fost mai mari în rândul pacienților cu COVID-19 cu accident vascular cerebral ischemic, 32% au murit, comparativ cu 14% dintre pacienții cu COVID-19 fără accident vascular cerebral ischemic care au murit.

Cu toate acestea, doar trei pacienți cu gripă – doar 0,2 la sută – au suferit și un accident vascular cerebral.

În medie, pacienții cu gripă erau mai tineri, de sex feminin și aveau mai puține afecțiuni subiacente, cum ar fi hipertensiunea, diabetul și bolile renale.

„Proporția de pacienți cu spitalizări COVID-19 care au avut un AVC ischemic acut a fost mai mare decât proporția observată la pacienții care fost spitalizați cu gripă”, au scris autorii.

„Aceste descoperiri sugerează că clinicienii ar trebui să fie vigilenți privind simptomele și semnele unui accident vascular cerebral ischemic acut la pacienții cu COVID-19″.

Adauga un comentariu