Actualitate

Senator ieşean: Avem soluţii pentru agricultură! Avem nevoie să cumpărăm produse românești!

Publicat: 08 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Senator ieşean Avem soluţii pentru agricultură Avem nevoie să cumpărăm produse românești

Cel mai tânăr dar şi cel mai activ senator ieşean din Senatul României, vine cu soluţii clare pentru agricultură ieşeana. Vasile Toma oferă, de la soluţii aflate la îndemâna oricăruia dintre noi, până la soluţii aplicabile, de către guvernanţi, la nivel naţional:

”Astfel, până se “mişca” actualii guvernanţi (pe baza soluţiilor expuse mai jos), haideţi să facem noi ceea ce putem. Şi putem mult:
-sa cumpărăm produse româneşti, din pieţele agro-alimentare. Acestea sunt deschise şi asigură condiţii de igiena şi siguranţa având în vedere toate măsurile specifice perioadei.
-sa comandam produse romaneşti de la marketurile on-line.
-sa cumpărăm direct de la producătorii romani care livrează la adresa.
Şi, fiindcă nimeni nu deţine adevărul absolut, sunt convins că fiecare dintre noi găseşte soluţii de sprijin pentru agricultorii romani.
Ne dezvoltăm, cu mult mai bine, împreună!
De ce spun lucrul acesta?
Am fost din nou pe plaiurile natale, în Tg. Frumos (sau Tg. Frumoasei, aşa cum bine spun istoricii despre denumirea iniţială a urbei).
Este zona legumicolă cea mai cunoscută din judeţul Iaşi, renumită pentru producţia de legume. Aici sunt sute de ha de solarii şi sere. Dacă socotim şi ceilalţi agricultori din judeţul nostru, înţelegem de ce Programul Tomata, în forma corectă, originală, a fost de un real folos pentru a avea pe mesele noastre produse de calitate.
Cu banii obţinuţi, legumicultorii din Tg. Frumos cumpăra alte produse de la producătorii şi comercianţii locali. Aşa se dezvolta o comunitate, o zonă şi nu numai.
Am fost dimineaţă şi în pieţele din judeţ şi am văzut câtă bogăţie produsă natural avem, chiar şi această perioadă grea! Câtă hrană sănătoasă produsă de vecinii noştri, ai fiecăruia, de semenii noştri! Dar ce păcat că avem mai mulţi fermieri care îşi expun marfa de calitate, decât cumpărători.
Astăzi, legumicultorii au o mare problemă: vânzarea produselor. Măsurile luate pentru prevenirea răspândirii Covid îi afectează. Le este foarte greu să ajungă în piețele ieşene şi în general ale României care oricum au program şi acces limitat. În timp ce marile supermarketuri sunt deschise de dimineaţă până seara.
Marketurile on-line, axate pe produse autohtone, asigură doar o parte din desfacere. De asemenea, agricultorii încearcă să livreze direct la adresa. Astăzi mulţi suntem încă tributari obiceiului de a face cumpărăturile de la supermarket dar acolo este și mai dificil de ajuns cu produsele din solarii.
Ce alegem, să cumpărăm din spaţii închise, în care oferta este nesatisfăcătoare? Sau din pieţele agroalimentare, pline de bogăţie naturală, sănătoasă? Sau aşteptând acasă coşurile cu produse proaspete, îmbietoare?
Ne dezvoltăm, cu mult mai bine, împreună!

Am analizat cu colegii social-democraţi situaţia în care se afla agricultura românească şi am propus soluții clare, aplicabile imediat:
✅ Însămânțarea la timp a întregii suprafețe agricole a țării. Statul trebuie să asigure sprijin pentru seminţe și motorină.
✅ Continuarea investițiilor în sistemele de irigații, în sistemul de combatere a grindinei și de creștere a precipitațiilor.
✅ Acordarea la timp a subvențiilor din fonduri europene, continuarea și extinderea programelor de susținere a fermierilor (tomate, usturoi, lână, motorină, etc.).
✅ Deblocarea investițiilor de peste 650 milioane de euro în ferme și în mini-fabrici pentru producția de ouă, lapte, produse din carne, conserve, ulei, făină, mălai, etc. Legile sunt deja aprobate.
✅ Credite garantate de stat, cu dobândă zero, pentru o perioadă de 18 luni pentru cei care angajează și mențin forța de muncă în domeniul agricol.
✅ Scutirea de plata impozitelor pentru agenții economici din domeniul agroalimentar. Eliminarea taxelor de mediu pentru ambalaje pe perioada crizei.
✅ Distribuirea în toată țara a corturilor militare pentru colectarea, sortarea și calibrarea legumelor proaspete.
✅ Achiziția de mașini pentru transport marfă perisabilă, mașini de ambalat, etichetat, cântare, sisteme de supraveghere și control, etc.
✅ Distribuirea prin Casa de Comerț Agroalimentar „Unirea” a unor cantități de legume proaspete către persoanele izolate, spitale, unități militare, centre de carantină.
✅ Medierea relației producători – retaileri pentru preluarea de către supermarketuri a legumelor proaspete.

Un produs romanesc cumpărat, înseamnă salvarea locului de muncă al unui roman.
Pentru că ne dezvoltăm, cu mult mai bine, împreună!” explica senatorul ieşean Vasile Toma.

Adauga un comentariu