Astăzi, 3 martie, celebrăm nașterea lui Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului, o invenție ce a revoluționat comunicarea umană. Într-o săptămână, pe 10 martie, vom marca 149 de ani de la primul apel telefonic. De la acel moment, telefonul și tehnologia au transformat complet modul în care interacționăm și ne conectăm.
Senatorul Dan Cașcaval susține că pe măsură ce telefonul ne aduce mai aproape unii de alții, ne ridică și întrebarea: oare am pierdut abilitatea de a socializa autentic în lumea reală? Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval afirmă că trebuie să folosim telefonul nu doar pentru a transmite mesaje virtuale, ci și pentru a susține valorile și conexiunile din viața noastră cotidiană.
„Astăzi, 3 martie, sărbătorim naşterea inventatorului telefonului, Alexander Graham Bell. Cine îşi mai poate imagina viaţa fără telefon? Pe 10 martie sărbătorim 149 de ani de la primul apel telefonic. De atunci, de la primul apel telefonic, internetul şi noile tehnologii au transformat telefonul într-o prelungire a fiinţei umane! Cine îşi mai poate imagina viaţa fără câteva apeluri telefonice – postări – vizionări – like-uri pe zi?
Cine îşi mai poate imagina activitatea politică din Parlament fără postări live sau înregistrări sau comentarii? Dovezile principale ale activităţii de parlamentar, ale poziţionării tale faţă de o opinie sau alta se dovedesc cu telefonul. Am participat zilele trecute la o şedinţă a Camerelor reunite, la care vreo douăzeci de parlamentari se plimbau brownian prin sala de şedinţă şi transmiteau şi comentau live derularea şedinţei şi a discursurilor celor de la tribună. Am avut „norocul” să aud destul de bine „transmisiunile” unor colegi de Parlament. Recunosc cu invidie că eu nu aş fi putut să folosesc doar o sută de cuvinte diferite (incluzând prepoziţii şi conjuncţii) pe parcursul celor două ore de „emisiune telefonică”. Cu cât lexicul este mai sărac, cu atât pare mai eficient. La telefon.
Cine îşi mai poate imagina o campanie la orice tip de alegeri politice fără promovarea în mediul virtual concentrat în proporţie de 100% în telefoane?
Telefonul a redus distanţele, timpul, aşteptarea. Aşa este firesc, pentru asta a fost creat. Dar, tot telefonul ne-a redus numărul şi forma cuvintelor, abilitatea de a socializa în mediul real, abilitatea de a ne asuma real, faţă în faţă o opinie. Câţi dintre vitejii din spatele telefonului ar avea curajul unei înfruntări de idei cu telefoanele lăsate „la intrare”?
Astăzi, 3 martie, sărbătorim naşterea inventatorului telefonului, Alexander Graham Bell. Una dintre cele mai mari invenţii din istoria umanității. Până la aniversarea primului apel telefonic, peste 7 zile, haideţi să ne gândim ce să facem cu apelul telefonic. Să îl folosim în sprijinul păcii, al calmului, al încrederii că în lumea reală există oameni care nu sunt defel actori de tik tok. Să îl folosim în sprijinul curajului de a da mâna cu cel de lângă tine.
Să îl folosim pentru a susţine şi a dezvolta lumea reală în care trăim”, a transmis senatorul Dan Cașcaval.
O viata fara telefon este o viata in care planificarea elimina zbaterea inutila.
Ar fi liniștită , bine organizata , oamenii s ar vedea unii cu alții , băieții și ar găsi prietene mai ușor fără abonamente la Tinder , fetele nu ar mai cheltui aiurea cu ședințe foto pt Instagram .
Telefonul : mijloc de pierdut bani , timp , sănătate fizică și mintală
Da, telefonul adevarat era fix ! Cand telefonul era legat de fir aveam si noi viata personala. Acum cu telefonul mobil te hartuiesc toti pentru orice, mai nou cu AI-ul asta te terorizeaza, indiferent de ce pozitie in societate ai ca esti Musk, Trump sau un cioban modest in camp cu oile detii un astfel de aparat, dar, daca te gandesti bine…numai servitorii raspund ori de cate ori sunt chemati 😉
Exact! Punctul de vedere actual este ca telefonul are om, si nu omul are telefon.
O buna parte din hărțuiala provocată de telefonul mobil poate fi evitată dacă ai un model vechi, de exemplu un G2. Un G1, cu buton de intrerupere a alimentarii, ar fi ideal, dar nu se mai gaseste.