Local

Senatorul de Iași, Diana Șoșoacă, întrebare către Mihai Chirica, Costel Alexe, Petru Bogdan Cojocaru și Mihai Busuioc cu privire la Campionatul Mondial de Esports

Publicat: 16 sept. 2023
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Senatorul de Iași Diana Șoșoacă întrebare către Mihai Chirica Costel Alexe Petru Bogdan Cojocaru și Mihai Busuioc cu privire la Campionatul Mondial de Esports
Senatorul de Iași, Diana Șoșoacă, întrebare către Mihai Chirica, Costel Alexe, Petru Bogdan Cojocaru și Mihai Busuioc cu privire la Campionatul Mondial de Esports

Senatorul de Iași, Diana Șoșoacă, întrebare către Mihai Chirica, Costel Alexe, Petru Bogdan Cojocaru și Mihai Busuioc cu privire la Campionatul Mondial de Esports.

„Stimați Domni,

Din data de 25 august, Iașiul a găzduit Campionatul Mondial de Esports, devenind timp de zece zile, capitala europeană a sportului digital. Ceremonia de deschidere a avut loc în parcul Palas, de la ora 21.30, unde publicul a putut să-i vadă pe toți cei 700 de jucători ce au sosit la Iași din peste 120 de țări participante la competiție. După parada de prezentare a echipelor a urmat un spectacol de lumini, iar 300 drone s-au sincronizat într-o coregrafie pe cerul Iașiului, un 3D mapping impresionant pe Palatul Culturii, diverși eroi digitali care vor „prinde viață” și un show pirotehnic. Seara s-a încheiat cu un after party, unde gazde au fost DJ-ii Kiss Fm.

Nimic rău până aici, este foarte important ca Iașiul să fie promovat în lume. Însă, apar chestiuni din spatele scenei, care ne fac să ne întrebăm de ce se duc atâția bani pe distracții, de la bugetul municipiului, în condițiile în care sunt construcții imobiliare pentru familiile care așteaptă de ani de zile o casă pentru persoanele cu venituri mici sau handicap medical, când insecuritatea pe străzi este din ce în ce mai gravă, cînd consumul de droguri este din ce în ce mai răspândit, iar Primăria nu face nimic pentru a se implica în problemele grave ale ieșenilor.

Jumătate din bugetul de 7,35 milioane de euro al Campionatului Mondial de Esport de la Iași, din august-septembrie 2023, s-a dus pe transportul, cazarea și masa jucătorilor, iar cealaltă jumătate pe evenimente și marketing.

 Bugetul de marketing avea prevăzută suma de 802.000 euro pentru publicitate, promovare, influenceri. Pentru concertele din zilele campionatului este alocată suma de 2,2 milioane de euro, iar pentru Comic Con (festival de personaje animate) se prevăd 400.000 de euro, din care 100.000 îi dă o bancă parteneră.

 Scenele de la Palas, pe care s-a desfășurat competiția, au costat 400.000 de euro, iar producția și transmisia video încă 357.000 de euro. Numai SSD-urile necesare au  costat 15.000 de euro.

Numai organizarea Campionatului Mondial de Esport costă, conform bugetului prezentat, 3,68 de milioane de euro. Cea mai consistentă secțiune este cea destinată transportului, cazării, și meselor celor 800 de participanți, incluzând staff-uri, membri din conducerea IESF, arbitri: 1,22 milioane de euro.

Defalcat, suma se duce pe bilete de avion – 560.000 de euro, cazări la hoteluri sau pensiuni de cel puțin 3 stele – 392.000 de euro, mese – 240.000 de euro și transport local – 31.000 de euro. Cazările sunt calculate la 50 de euro (250 de lei/noapte) camera single sau 480 de lei/noapte camera dublă, tarifele fiind piperate.

400.000 de euro costă scenele de la Palas, 551.000 de euro producția de jocuri, 56.000 de euro indemnizațiile arbitrilor și ale comentatorilor. 500.000 de euro este fondul de premiere și se mai adaugă jocuri demonstrative și calificări regionale de 350.000 de euro.

Campionatul de la Iași din 24 august-3 septembrie 2023 are un buget de promovare generos, care se duce pe spoturi video, reclame, influenceri.Spoturile video vor costa 210.000 de euro, campaniile cumpărate pe TV 100.000 de euro. Există un buget de 255.000 de euro pentru pentru publicitate pe ecrane, bannere, mesh-uri.

„Reclamele vor rula pe ecrane din mall-uri, în aeroporturi din lume, inclusiv în Times Square din New York. Avem parteneriate și contracte cu agenții. Vor fi reclame și în Iași, în mai multe locuri. Există parteneriate cu firmele care dețin spații de publicitate stradală și care au obligația de a rula spoturile sau de a afișa reclamele Campionatului, conform contractelor pe care le au cu Primăria Iași”, a mai spus Cristian Nistor, managerul Campionatului Mondial de Esports. Doar pentru influenceri bugetul alocat este de 100.000 de euro.

Având în vedere bugetul extrem de mare pe care Primăria Iași l-a alocat, vă solicit să îmi comunicați:

  1. Care este suma pe care Primăria Iași a cheltuit-o în total, precum și defalcat pe fiecare obiect și etapă în parte?
  2. Care au fost sponsorii Campionatului și cu ce sume au contribuit fiecare?
  3. Ce profit a avut Iașiul din punct de vedere material? Vă solicit să demonstrați sumele încasate de municipalitate ca urmare a acestui Campionat
  4. Care sunt hotelurile la care au fost cazați concurenții, cât și invitații? Cum au fost alocate aceste locuri de cazare, prin ce procedură mai exact?
  5. Cine a plătit cazarea concurenților?
  6. Intrarea a fost liberă sau contra cost? Care a fost prețul unui bilet?
  7. De unde ați luat banii pentru acest eveniment?
  8. Cât costă finalizarea construcției blocului de locuințe sociale și când se va definitiva?
  9. Solicit Curții de Conturi să realizeze un control cu privire la acest Campionat și să îmi remită rezultatul acestuia”, a transmis senatorul Diana Șoșoacă.

Comentarii
  • Ce-am văzut acolo m a lăsat rece! O grămadă de gură cască care se bucurau și rageau de bucurie la niste jocuri idioate cu împușcături, cu război. Dementizare într un cuvânt! Asta să fie România educată ?! Iar din punctul de vedere al cheltuielilor, numai cu nesimțire au putut face astfel de cheltuieli! Avem spitale, avem școli, avem infrastructura, în porcării din aste trebuie sa băgăm banii publici!

  • Nu știu dacă ti-am spus tie ceva, te-am jignit cu ceva, sau poate chiar dacă i-am tras lu mămitzica ta vre-o mooie! Dar e clar, mamitzica ta, la ce creier ai și ce frustrări au, mai bine se kk, decât făcea un așa proost!

  • Ma uimeste ignoranta voastra pe subiectul esports. Acesta este o afacere de miliarde de dolari. Acest campionat de la Iasi este si el o afacere. Orice afacere are nevoie de o investitie solida la inceput. Sper ca Iasul sa mentina acest eveniment pentru ca in viitor se va dovedi ca a fost o investitie inspirata. Dna Sosoaca sa plece la ea in Constanta ca ne-a facut destul pe noi de ras si sa nu mai abordeze subiecte care o depasesc. Pentru ca un oras sa prospere mai are nevoie si de investitii in evenimente care sa il promoveze, nu numai de pomeni sociale si electorale.

Adauga un comentariu