Eveniment-Social

Senatorul Vasile Toma, semnal de alarmă către Adrian Oros: „Domnule ministru al agriculturii, luați urgent măsuri pentru ca Agricultura României să nu intre în colaps”

Publicat: 28 apr. 2020
Senatorul Vasile Toma

Senatorul Vasile Toma trage un semnal de alarmă și îi cere ministrului Agriculturii să ia urgent măsuri pentru ca Agricultura României să nu intre în colaps.

„Guvernul trebuie să urgenteze emiterea unei ordonanţe prin care să impună măsuri pentru facilitarea vânzării produselor agricole româneşti în această perioadă dificilă.

Starea de urgenţă poate oferi şi oportunități dar numai celor ce au strategie şi obiective naţionale îndrăznețe.
În cazul de faţă, mă refer la asigurarea accesului rapid, fără costuri suplimentare, a agricultorilor romani în toate rețelele de magazine, pentru a-şi vinde produsele.

Deși România are a cincea mare suprafață agricolă cultivată din U.E., se confruntă cu o situație dificlă în agricultură datorată lipsei de precipitații, a unei ierni blânde, plus o adiministrare incompetentă a acestui domeniu de către Guvernul actual (ex.: diminuarea substanțiala a subvenţiilor, dublată de creşterea birocrației).
La toate acestea s-au adăugat problemele grave privind desfacerea produselor, vânzările scăzând cu 60-70 % fată de anul precedent.

Această nouă şi cruda realitate se datorează măsurilor care au fost impuse pentru perioada de pandemie, de izolare la domiciliu, de păstrare a distanțării sociale, pe lângă problema cronică, binecunoscută, a accesului foarte greu pe rafturile supermarketurilor.

Dar pot fi găsite soluţii de către guvernul României!

În acest sens, de exemplu, guvernul Bulgariei, a emis un decret prin care impune lanțurilor de supermaketuri să vândă produse alimentare fabricate în regiunile lor.

Un alt program care venea în ajutorul producătorilor locali, Casa de Comerţ Unirea, la care Ministerul Agriculturii are sută la sută acțiuni, este în impas, neputându-se relansa din cauza neițelegerilor la nivelul conducerii (deși în noiembrie anul trecut ministrul agriculturii aprecia că este un demers bun se pare că între timp perspectiva s-a schimbat).

Aşa încât, producătorii autohtoni, cărora li s-au diminuat și sumele acordate prin programul “Tomata” cât și sprijinul cuplat acordat producătorilor ce cultivă legume în spații protejate, au rămas doar cu acces la desfacerea în piețe sau cu distribuirea la domiciliu pe bază de comandă online (unde a fost posibil și în măsura în care clienții au deschidere către un astfel de comerț).

Știuta fiind situația grea prin care trec legumicultorii în acest moment și agricultorii în general, ne întrebăm, care sunt măsurile cu care le vine în ajutor Guvernul

României? Nu există deocamdată măsuri concrete sau un termen când acestea vor apărea.
Se pare că guvernul nu considera agricultura românească o prioritate, lipsurile și dificultăţile cu care se confruntă domeniul nefiind în atenţia acestuia.

Dar autoritățile statului au o atenţie deosebită față de lipsa forței de muncă din agricultură altor țari ale U.E. şi, culmea (!) au găsit soluţii!
Domnule premier, domnule ministru al agriculturii (ROMANEŞTI), luaţi urgent măsuri pentru ca produsele agricole romaneşti să poată fi vândute şi nu aruncate!
Dacă nu luaţi măsurile necesare acum, costurile sociale ulterioare vor fi cu mult mai mari!”, a transmis senatorul Vasile Toma.

Comentarii
  • Senatorul…pulii,…..e un cacat ,are două microbuze si se dă ștangă …..bac-ul l -ai luat papagalos!,?,….pun pariu ca ai facut scoala la….spiru haret!!!🐷

  • wey prostulee,ca altfel nu pot sa iti spun,rretardule,cu cea gresit omul ca il trage de bracinari pe tantalaull ala de la agricultura….ii face un bine,ii trezeste din letargie…tu esti un puit de kkt galbicios care scrie si el 2comm-uri la comanda…….DRAGI CRETTINI LIBERALI TREZITI-VA!!!!!

Adauga un comentariu