Un membru al clanului Corduneanu a fost pus în libertate de autorități, în urma unei decizii luate de judecători. Totul a pornit de la o eroare comisă de instanță. Cum au motivat decizia judecătorii de la Curtea de Apel Cluj
Mihai Silviu Corduneanu a fost pus în libertate, după o sentință emisă de judecătorii din cadrul Curții de Apel Cluj. Astfel, magistrații au recunoscut, practic, că au greșit și au admis contestația formulată de Mihai Silviu Corduneanu, sentința fiind definitivă. Curtea de Apel Cluj a decis încetarea procesului penal pentru complicitate la înșelăciune, dar a menținut pedeapsa de opt luni de închisoare aplicată lui Mihai Silviu Corduneanu pentru șantaj. De asemenea, instanța a dedus din pedeapsa aplicată perioada reținerii și arestării preventive. În plus, s-a decis anularea mandatului de executare a pedepsei închisorii.
Mihai Corduneanu li s-a adresat magistraților
Recent, Mihai Silviu Corduneanu a afirmat că a ajuns aiurea în pușcărie. Acesta le-a cerut magistraților din cadrul Curții de Apel Cluj să dezlege ițele în cazul său. Mai exact, el a susținut în cadrul contestației în anulare că Tribunalul Maramureș a emis în mod greșit un mandat de arestare pe numele său, dar și faptul că instanța superioară, Curtea de Apel Cluj, nu ar fi clarificat situația sa. El a mai solicitat să se constate că, și în cazul său, infracțiunile de care a fost acuzat s-ar fi prescris și că nu ar fi trebuit să fie dus după gratii.
La Tribunalul Maramureș, cei mai mulți dintre cei 27 de inculpați din dosarul clanului Corduneanu au primit pedepse cu executare, printre aceștia aflându-se și Mihai Silviu Corduneanu. Doar că acesta din urmă nu a contestat cu apel decizia primei instanțe. Dar, afirmă el, procurorii DIICOT au formulat apel la sentința emisă de Tribunalul Maramureș, inclusiv în ceea ce îl privește pe el. Așadar, ar fi trebuit ca instanța superioară (Curtea de Apel Cluj) să se pronunțe și în privința sa, la fel cum a făcut-o și în ceea ce îi privește și pe ceilalți 26 de inculpați din dosar.
La finele lunii ianuarie a acestui an, Curtea de Apel Cluj a emis sentința în apelul formulat în cazul celor 27 de inculpați din dosarul clanului Corduneanu. Judecătorii clujeni au desființat sentința penală pronunțată de prima instanță. Ei au dispus doar trei condamnări în dosar, printre care și a lui Costel Corduneanu – la trei ani de închisoare.
Motivarea dată de judecători
Prin cererea de contestație în anulare formulată de Mihai Silviu Corduneanu, acesta a cerut desființarea în parte a sentinței penale a Tribunalului Maramureș și să se constate că a intervenit prescripția răspunderii penale.
„Conform dispozițiilor legale în materie, instanța de apel era obligată ca, la momentul în care a analizat cauza în ansamblu, să facă aplicarea dispozițiilor legii penale mai favorabile și să constate din oficiu faptul că și pentru inculpatul Corduneanu Mihai Silviu intervenise prescripția răspunderii penale, impunându-se a se dispune o soluție de încetare a procesului penal. Reținând Noul Cod penal ca fiind legea penală mai favorabilă în raport cu acest inculpat, se constată că termenul de prescripție specială a răspunderii penale pentru infracțiunea de înșelăciune s-a împlinit în anul 2018. Curtea de Apel Cluj a omis să se pronunțe și cu privire la contestatorul Corduneanu Mihai Silviu referitor la intervenirea prescripției răspunderii penale”, au afirmat judecătorii.