Te confrunți constant cu senzație de apăsare în cap? Poate fi vorba de cefaleea de tensiune. Iată din ce cauză apare și cum poate fi tratată.
Cefaleea de tensiune este caracterizată de apariția unei dureri de cap, nu foarte puternică, dar destul de dificil de suportat. Majoritatea oamenilor se confruntă, la un moment dat, cu o senzație de apăsare în cap, care pare că nu mai vrea să dispară. Aceasta nu îi împiedică să facă o activitate obișnuită, dar nu este ca și cum nu ar exista. Puține persoane o resimt suficient de supărătoare, astfel încât să ajungă la un consult medical.
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/03/cefalee-de-tensiune-1.jpg)
Majoritatea oamenilor se confruntă, la un moment dat, cu o senzație de apăsare în cap, care pare că nu mai vrea să dispară.
Senzația de apăsare în cap poate fi dată de cefaleea de tensiune
Cefaleea de tensiune afectează majoritatea oamenilor, în special femeile. Chiar și copii se pot confrunta cu ea.
Cefaleea de tensiune episodică este adesea numită „durere de cap obișnuită”, însă constă în atacuri care durează de la jumătate de oră până la câteva zile. Frecvența unor astfel de atacuri variază în funcție de fiecare persoană în parte.
Vorbim despre cefalee de tensiune cronică, atunci când apare în majoritatea zilelor. Aceasta se manifestă la 3% dintre oameni. De asemenea, cefaleea de tensiune poate fi continuă, adică nu dispare niciodată. Acest tip este destul de stresant și îngrijorător pentru cei mai mulți dintre oameni.
Printre simptomele cefaleei de tensiune se numără: senzația de strângere sau de apăsare, ca o bandă strânsă în jurul capului sau ca o pălărie prea strâmtă și durerea. Simptomele tind să se manifeste pe ambele părți ale capului și iradiază în jos, spre gât. Durerea este ușoară sau moderată în intensitate și poate influența activitatea de zi cu zi. De regulă, nu își mai fac simțită prezența și alte simptome, însă unele persoane se pot confrunta cu sensibilitate la lumină sau la zgomote puternice și cu lipsa poftei de mâncare.
Cauzele care determină apariția cefaleei de tensiune sunt: tensiunea emoţională, anxietatea, stresul, tensiunea fizică în muşchii scalpului şi gâtului, postura incorectă, ridicarea incorectă de obiecte grele.
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/03/durere-de-cap-1.jpg)
Simptomele tind să se manifeste pe ambele părți ale capului și iradiază în jos, spre gât.
Cum poate fi tratată cefaleea de tensiune?
Încearcă să te relaxezi. Ia o pauză, fă o plimbare sau o baie caldă, ceva care să te scoată din rutină. Învață cum să faci față stresului: dacă ai un loc de muncă stresant sau te confrunți cu o situație stresantă, încearcă exerciții de relaxare și respirație. Acestea previn eventualele dureri de cap și te ajută să faci față mai bine stresului.
Cefaleea de tensiune este întâlnită adesea la persoanele sedentare, de aceea fă exerciții fizice în mod regulat. Mergi pe jos de fiecare dată când ai posibilitatea și alege să urci pe scări, în loc să iei liftul.
Dacă suferi de anxietate sau depresie, încearcă să le tratezi. Cere sfatul unui psiholog sau al unui medic și urmează un tratament adecvat. Un instrument valoros în stabilirea diagnsticului este ținerea unui jurnal, în care să notezi cât mai multe informații despre durerile de cap pe care le ai: cât sunt de frecvente, în ce moment apar, cât durează și care sunt simptomele.
La nevoie, poți lua analgezice, cum sunt aspirina sau ibuprofenul. Mai puțin eficient este paracetamolul. Nu exagera cu medicamentele, deoarece acestea pot da, în timp, dureri de cap mai puternice și mai frecvente. Acest fenomen poartă numele de cefalee de abuz medicamentos. Pentru a evita acest lucru, nu lua antialgice mai mult de 2-3 ori pe săptămână.
Fiindcă postura joacă un rol foarte important în cefaleea de tensiune, fizioterapia îți poate fi de folos. Unele persoane spun că extraordinare sunt și alte abordări non medicamentoase, care includ stimularea electrică transcutanată (care este un tratament pentru durere), terapii de relaxare (biofeedback, yoga) şi acupunctura.
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/03/femeie-in-natura.jpg)
Cefaleea de tensiune este întâlnită adesea la persoanele sedentare, de aceea fă exerciții fizice în mod regulat.