Sute de vizitatori au venit astăzi la Grădina Botanică din Iași pentru a admira colecția de ardei, semințe și dovleci.
Organizatorii au pregătit o avanpremieră la marele eveniment de pe 26 octombrie 2024, expoziția „Flori de Toamnă”.
Cel mai scump ardei din lume poate fi vizitat la Grădina Botanică din Iași
Expoziția de ardei aduce în atenția publicului 150 de soiuri aparținând genului Capsicum, originar din Mexic, America Centrală și America de Sud.
Ardeii sunt clasificați în funcție de gradul lor de iuțime, un factor de atracție important pentru publicul vizitator.
Gradul de iuțime pornește de la 0, acest 0 include ardei precum gogoșarul sau ardeiul gras, iar aceste grade de iuțime cresc trepat până ajung la 2,6 milioane grad de iuțime, deținut de cel mai iute ardei din lume, Pepper X, care a fost omologat anul trecut, în luna octombrie”, a precizat Petre Cristiana, biolog la Gradina Botanică din Iași.
Deși Grădina Botanică din Iași nu deține Pepper X, colecția cuprinde Trinidad Moruga Scorpion Red, clasat pe locul 2 la nivel mondial, cu o iuțime de 2,2 milioane de unități Scoville.
„Acest ardei este considerat periculos de iute și recomandăm consumul lui doar persoanelor sănătoase, fără probleme cardiovasculare sau digestive”, a spus Petre Cristiana, biolog la Gradina Botanică din Iași.
Expoziția nu se limitează doar la ardei extrem de iuți, ci include și specii sălbatice, considerate genitori ai soiurilor cultivate.
„Expunem și soiuri de ardei obținute în România, precum Pintea, Dracula și Tourmaline, dar și specii sălbatice, neschimbate, așa cum apar în natură”, a explicat Petre Cristiana, biolog la Gradina Botanică din Iași.
Un alt punct de atracție al expoziției este reprezentat de cel mai scump ardei din lume, Aji Charapita. Originar din Peru, acesta nu impresionează prin iuțime, ci prin prețul exorbitant de 25.000 de dolari per kilogram, datorită mărimii reduse a fructelor.
„Pentru a obține un kilogram de Aji Charapita, sunt necesare aproximativ 75.000 de fructe. Are un gust fructat, dulceag, dar prețul este justificat de raritatea și dificultatea obținerii acestui kilogram”, a adăugat Petre Cristiana, biolog la Grădina Botanică din Iași.
Totodată, expoziția aduce în atenție și soiuri extrem de iuți, precum Carolina Reaper, care a deținut titlul de cel mai iute ardei din lume, dar și variantele Trinidad Moruga Scorpion Red și Yellow, toate fiind cultivate în serele Grădinii Botanice din Iași.