Dr. Simona Mogoș, medic primar endocrinolog la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, a oferit în emisiunea BZI LIVE cele mai bune sfaturi pentru cuplurile cu probleme de fertilitate. Ce trebuie să facă ambii parteneri, atunci când își doresc să aducă pe lume un copil?
Infertilitatea este o problemă des întâlnită în zilele noastre. Tot mai multe persoane, femei și bărbați, deopotrivă, se confruntă cu probleme de fertilitate și, astfel, au dificultăți în conceperea unui copil. Tocmai din acest motiv, medicul Simona Mogoș a fost invitată în emisiunea BZI LIVE, pentru a vorbi despre cele mai arzătoare probleme ale momentului, în ceea ce privește infertilitatea și nu numai. Iată ce trebuie să facă atât femeile, cât și bărbații, pentru a da naștere unor copii frumoși și sănătoși.
Sfaturi utile pentru cuplurile cu probleme de fertilitate. Dr. Simona Mogoș: „Analizele este bine să fie făcute de la început pentru ambii parteneri”
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, infertilitatea este o afecțiune a sistemului reproducător feminin sau masculin, definită prin incapacitatea de a obține o sarcină după 12 luni sau mai mult de întreținere regulată de relații sexuale neprotejate. În acest caz, pentru a scuti timp, este necesar ca ambii parteneri să se prezinte la medic, pentru a face investigații și pentru a descoperi unde este problema.
Așadar, potrivit medicului Simona Mogoș, analizele trebuie făcute de la început pentru ambii parteneri, pentru a economisi timp, fiindcă timpul este prețios din mai multe puncte de vedere, nu numai atunci când se dorește conceperea unui copil.
„Este bine de știut că un cuplu care are probleme de fertilitate (fertilitate înseamnă dificultatea de rămâne însărcinată doamna), își dorește un copil și întârzie să apară, este bine să se prezinte la consult ambii, pentru că nu este doar doamna cea care trebuie să aducă pe lume și să aibă tot echipamentul pregătit din toate punctele de vedere – hormonal, dar și ovarian, uterin, să fie totul optim acolo, ci și partenerul contribuiue, cu o calitate bună a spermei și cu o cantitate optimă de hormoni. Și atunci analizele este bine să fie făcute de la început pentru ambii parteneri, asta pentru a scuti timp, pentru că timpul este foarte prețios din toate punctele de vedere, nu atunci când doar vrei să ai copii și ești under pressure.”, a declarat medicul Simona Mogoș, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Cele mai importante analize în infertilitate
Când vorbim despre infertilitate, cele mai importante analize sunt cele legate de șansele de a obține o sarcină, și anume: verificarea progesteronului, histerosalpingografia și analizarea spermei. Prima este strâns legată de ovulația femeii, fapt pentru care este nevoie de nivelul de progesteron cu o săptămână înainte de menstruația preconizată. În cazul în care progesteronul este la nivel ridicat, ovulația există. Cea de-a doua, histerosalpingografia, se referă la trompe, în sensul în care acestea sunt deschise sau nu. Ultima de pe listă, dar nu cea din urmă, este verificarea spermei. Aceasta trebuie să fie de bună calitate și în cantitate suficientă, pentru a fi capabilă să contribuie la conceperea unui copil.
După ce s-au verificat cele trei aspecte, se trece la analizarea rezervei ovariene. În cazul în care analizele nu au ieșit așa cum ar trebui, medicul de specialitate trebuie să recomande un tratament adecvat, care să trateze infertilitatea și să ofere șansa conceperii unui copil.