Prima pagină » Actualitate » Siguranța rutieră, în 2025! Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu semnalizează corect
Siguranța rutieră, în 2025! Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu semnalizează corect

Siguranța rutieră, în 2025! Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu semnalizează corect

14 apr. 2025, 14:30,
Redacția BZI în Actualitate

Începând cu anul 2025, șoferii care neglijează una dintre cele mai elementare obligații din trafic – semnalizarea schimbării direcției de mers – se vor confrunta cu sancțiuni mult mai dure. Conform noilor modificări aduse Codului Rutier, amenzile cresc considerabil, odată cu majorarea valorii punctului de amendă, iar autoritățile transmit un semnal clar: lipsa semnalizării nu mai este tolerată.

Ce presupune semnalizarea și cum se face corect?

Fie că este vorba despre o schimbare de bandă, un viraj, o depășire, o oprire sau punerea în mișcare, semnalizarea este o obligație legală care are un rol esențial în prevenirea accidentelor. Această regulă simplă, dar crucială, permite celorlalți participanți la trafic să anticipeze acțiunile șoferilor, reducând riscul unor coliziuni cauzate de manevre bruște sau neanunțate.

Din păcate, realitatea de zi cu zi arată că mulți conducători auto tratează semnalizarea cu superficialitate, în special în zonele cu trafic redus. Această neglijență, aparent minoră, se poate transforma rapid într-un pericol real.

Începând cu anul viitor, nerespectarea obligației de a semnaliza corect va fi sancționată mai aspru decât până acum. Șoferii care omit semnalizarea vor risca amenzi cuprinse între 405 și 607,5 lei, sancțiunea fiind încadrată la clasa I de contravenții.

Și mai grav, dacă lipsa semnalizării duce la producerea unui accident rutier, cuantumul amenzilor poate urca între 810 și 1.012,5 lei, în funcție de gravitatea incidentului. În plus, șoferii riscă și 2-3 puncte de penalizare, iar acumularea acestora într-un interval scurt de timp poate duce la suspendarea permisului de conducere.

Autoritățile speră că noile măsuri vor contribui la reducerea accidentelor provocate de neatenție sau neglijență. Semnalizarea corectă și la timp este mai mult decât o obligație legală – este o dovadă de responsabilitate și respect față de ceilalți participanți la trafic.

Educația rutieră continuă rămâne o prioritate, iar șoferii sunt încurajați să își reamintească importanța fiecărui gest la volan. Un simplu semnal poate face diferența între un drum parcurs în siguranță și un eveniment rutier nedorit.

Alte sancțiuni pentru șoferii din România

Începând cu 2025, șoferii români care circulă cu mașinile murdare, în special după topirea zăpezii, riscă amenzi considerabile, potrivit noilor reglementări din Codul Rutier. Sunt vizate în mod special vehiculele ale căror numere de înmatriculare sunt acoperite de noroi, dar și cele care prezintă geamuri murdare ce afectează vizibilitatea sau care lasă noroi pe partea carosabilă. Amenzile pot ajunge până la 3.300 de lei, în funcție de gravitatea abaterii.

Concret, pentru plăcuțele de înmatriculare murdare, sancțiunea este de 2-3 puncte de amendă. Dacă vizibilitatea șoferului este afectată, acesta poate primi între 6 și 8 puncte de amendă (până la 1.320 de lei). În cazurile mai grave, unde noroiul cade de pe mașină și pune în pericol siguranța rutieră, se pot aplica 9-20 de puncte de amendă.

Totodată, Codul de Procedură Penală permite polițiștilor să percheziționeze vehicule fără mandat, dacă există suspiciuni rezonabile privind comiterea unei infracțiuni. Percheziția trebuie realizată cu respectarea demnității umane, iar obiectele descoperite pot fi folosite ca probe. Astfel, șoferii sunt încurajați să respecte regulile pentru a evita sancțiuni și situații neplăcute.

Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești de Izvorul Tămăduirii pentru sănătate și binecuvântare în familie
observatornews.ro
Care este oferta CEC pentru "Noua Casă". Calcul: Rata lunară la un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Trei regiuni din România vor fi lovite de ciclonul ce a generat cod roșu în Europa
SportpeSurse
Frații Pavăl de la Dedeman au dat marea lovitură! Au plătit o avere pentru comoara din București
Playtech.ro
Capitala unei ţări europene pune la cale un plan de evacuare în două zile. Autorităţile se tem de o invazie rusească
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`