Local

Silviu Gurlui, fenomen îngrijorător: „Zeci de pesti de peste 4 kg si-au dat sfârșitul la mal” – Galerie Foto

Publicat: 06 iul. 2020

Cercetătorul Silviu Gurlui a atras atenția cu privire la un fenomen îngrijorător. Mai mulți pești de peste patru kilograme au fost găsiți morți pe malul lacului Ezăreni din județul Iași. Acesta a menționat că nu cunoaște momentan cauzele care au produs la moartea atâtor pești însă mizeria pe care a găsit-o în proximitatea lacului este de-a dreptul revoltătoare.

„M-au chemat pescarii sa vad grozavia. Zeci de pesti de peste 4 kg si-au dat sfirsitul la mal. Asta a inceput sa apara de joi. Primii pesti inca vii aveau ochii neobisnuit de mariti. Nu stiu daca e de la poluarea aerului, a apei, daca e oxigenul lipsa, daca e temperatura sau multe altele ce pot fi invocate. Cert e ca șalăul asa mare cum il vedeti nu a mai rezistat. Iar acolo pe apa pareau mai multi care luceau in larg. E clar ca este un factor de stres important. Ce e inca mai clar e mizeria de peste tot. Imaginile nu mai trebuie traduse. Locul: Lacul Ezareni, spre baraj”, a declarat Silviu Gurlui.

Forme ciudate descoperite de cercetătorul Silviu Gurlui! Au fost găsite la Girov

Formele descoperite de Silviu Gurlui, cercetător şi profesor în cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi sunt foarte simetrice încât seamănă cu cercurile folosite la Jocurile Olimpice. Conform cercetătorului, formele au diametre diferite, cel mai mare cerc are un diametru de 4 metri, iar restul ajung până la 1 metru. Formele au apărut la poalele unui deal pe o pajişte în care sunt foarte multe muşuroaie de furnici.

”Ieri am colectat probe de sol din aceste forme circulare apărute la Girov. Sunt aşa simetrice că par cercurile de la Jocurile Olimpice! Ele au diametre diferite, cel mai mare are 4 m şi restul ajung pună la 1 m. Ele apar la poalele unui deal, pe o pajişte inundată de multe muşuroaie de furnici. Zona din centrul cercului este uscată şi solul devine din ce în ce mai umed spre exterior.” explica Silviu Gurlui.

Inelul cu vegetaţie descoperit este net diferit faţă de cea din vecinătate. Solul este foarte umed

Silviu Gurlui susţine că vegetaţia de pe suprafaţa inelului descoperit la Girova este net diferită faţă de restul vegetaţiei din imprejmuriri. Solul este unul foarte umed şi are un ecosistem diferit care s-a format prin diferire metode

”Inelul care mărgineşte această suprafaţă este cu vegetaţie net diferită de ce e în vecinătate, este foarte dezvoltată iar solul aici este foarte umed. Este un micro-ecosistem care s-a format printr-un concurs de împrejurări: secetă/ploi abundente şi evaporare rapidă, neomogenitate sol/sol bogat în varii nutritienti şi materii organice în descompunere, furnici care au modificat proprietăţile fizice ale solului, o serie de ciuperci, etc. ” declară Silviu Gurlui.

Fenomenul este unul natural şi trădează un efect al mediului

Conform Silviu Gurlui, fenomenul este unul natural şi are un efect asupra mediului. Natura s-a organizat mereu în forme şi nuanţe diferite şi spectaculoase. Fenomele de acest gen au fost semnalate în mai multe medii care au un sol nisipos sau terenuri întinse, pe gazon. Totuşi, cercetătorul explică faptul că acest căzu s-ar putea dovedi unul mai spectaculos decât s-ar părea la prima vedere. Rezultatele vor fi fâţe exclusiv după analizele de sol:

”Clar este un fenomen foarte interesant NATURAL ce trădează un efect al mediului (fenomene meteo extreme) asupra vegetaţiei şi asupra animalelor. Natura se organizează mereu în forme şi nuanţe dintre cele mai spectaculoase. Mă întreb dacă rezultatul nu este şi o reacţie de autoapărare a vegetaţiei şi mai ales a vieţuitoarelor în fata agresiunii din exterior (umane sau naturale). Asemenea fenomene au mai fost semnalate în medii cu sol nisipos sau pe terenuri întinse, pe gazon, etc. Totuşi, la cazul Girov, pare să avem ceva mult mai complex. Rezultatul va veni exclusiv după analizele de sol şi ale altora complementare.”

Click aici pentru a vedea fotografiile de la Girov

Comentarii
  • Domnu europarlamentar, e clar. Au avut si furnicile covidu lor anul trecut cand inca nu erati ales, si acuma isi fac si ele olimpiada.
    N-ati vazut ceva masti pe acolo ? De la ele erau.
    Cu pestii situatia se clarifica daca va puneti la lucru expertiza: care erau cu partidul verde aveau ochiul maro, care erau cu uniunea aveau gura mare.
    Plus cu meteoritii astia care nu se mai potolesc, nu lasa lumea in pace sa cerceteze.

  • Tot la fel o sa va ingrijiti si de Chirila si Manolache? Aia nu se ineaca la mal niciodata, evolueaza cu tupeul unor oameni care s-au folosit de doamna politica, care e si ea de reputatie impecabila. V-ati asociat cu niste smenari politici. Sebastian Tataru spune ca el vrea sa faca ce nu s-a rezolvat de 30 de ani incoace in Iasi. Cu Victor Chirila? Sebastian Tataru, purtatorul de cuvant al lui Simirad? Aceeasi oameni vor sa „rezolve”? Cu Manolache? Imi pare rau de Florin Calinescu, ce oameni si-a gasit, dar probabil ca e simptomatic cu toate filialele asa-zisilor verzi, partid cumparat din banii lui Calinescu. Ce legatura are Chirila si Manolache cu Calinescu? Televizorul la care s-au uitat la el, si cica Victorash si-a dat seama la batranete ca sanatatea e mai importanta decat orice, cand de-abia il ajungea costumasul la asa-zisa conferinta de presa, de la sediul dat cadou si impartit si cu UNPR… Mi-e rau ce district rosu au facut din verzi la Iasi…

Adauga un comentariu