Secretele istoriei

Simone Segouin, spioana din al Doilea Razboi Mondial, al carei secret a fost descoperit dupa 70 de ani

Publicat: 28 mart. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Simone Segouin spioana din al Doilea Razboi Mondial al carei secret a fost descoperit dupa 70 de ani
3

Simone Segouin, in varsta de 92 de ani, si-a riscat viata de mai multe ori in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial impotriva ocupantilor nazisti si a devenit faimoasa in intreaga lume dupa ce a fost fotografiata tinand o arma in mana in timp ce era imbracata in pantaloni scurti. Dar acum, dupa 70 de ani, s-a aflat ca ea a fost mai mult decat un membru al Rezistentei franceze, a fost si spion britanic care a luptat impotriva nazistilor.

Imaginea cu Simone, pe numele de razboi Nicole Minet, tinand in mana o arma MP-40, pusca pe care a furat-o de la un ofiter german si de care s-a folosit pe tot parcursul razboiului, a devenit un simbol al luptei femeilor in al Doilea Razboi Mondial si este considerata una dintre cele ”mai puternice 100 de fotografii din istorie”.

Interesant este ca desi Simone a devenit faimoasa inca de dupa razboi, exista chiar o strada care ii poarta numele, abia recent s-a aflat ca era si memebra a SOE. Ea a fost intotdeauna prezentata drept membru a Rezistentei Franceze, dar o carte publicata recent, dupa desecretizarea unor documente din rimpul razboiului, a scos la lumina o alta fata a acesteia.

Cartea ”SOE Heroines”, scrisa de Bernard O’Connor a scos la iveala faptul ca Simone a facut parte dintr-o grupare de femei franceze care au lucreat ca spioni pentru Marea Britanie, pe teritoriul francez in timpul razboiului.

In ciuda faptului ca ea si celelate 37 de femei care au facut parte dine SOE – Special Operation Executives (Agenti de operatiuni speciale) au fost anuntate de la bun inceput ca au foar 50% sanse de supravietuire, nu s-au dat inapoi si au devenit agenti curajosi care au actionat in calitate de curieri, au transportat arme, au ajutat la identificarea tintelor de bombardament, au furnizat informatii vitale despre pozitiile germane, au gasit locuri de aterizare ale avioanelor care aduceau agenti si provizii si au gasit case de siguranta.

De asemenea, ele au fost implicate in operatiuni de sabotaj asupra centralelor nucleare naziste si a altor obiective de infrastructura.

Simone Segouin a ajutat la deraierea unui tren si la aruncarea in aer a unor poduri in si in jurul orasului Chartres la 50 mile sud de Paris pentru a impiedica nazistii sa ajunga in capitala. De asemenea, tanara, care atunci avea doar 18 ani, a participat la eliberarea celor doua orase in 1944.

In varsta de 92 de ani, Simone traieste acum intr-o casa de ingrijire a persoanelor varstnice de langa Chartres.

Ea povesteste ca: “Una dintre cele mai bune zile ale mele a fost cand am arestat 25 de soldati germani spre sfarsitul razboiului. A fost minunat sa stim ca ne-am salvat tara de sub ocupatie”. Ea a adaugat:” Nu am fost singura femeie care s-a alaturat Rezistentei. Sunt mandra de ceea ce am facut toate, ca o echipa. Dar cel mai minunat moment a fost atunci cand am intrat in Paris alaturi de generalul Charles de Gaulle A fost un sentiment minunat, dar entuziasmul meu era cumva limitat de sentimentul ca traiam ceva foarte periculos”, a povestit Simone.

Simone povesteste ca prima ei misiune a fost cea de a fura o bicicleta de la un ofiter german, iar cu aceasta a calatorit apoi sute de kilometri ducand informatii dintr-o parte in alta.

Dupa Razboi Simone a devenit celebra in toata lumea datorita fotografiei sale, dar a preferat sa duca o viata linistita si a devenit asistenta medicala pentru copii, memeserie pe care a practicat-o pana la pensie.

Adauga un comentariu