Stresul, predispoziţia genetică, alimentaţia necorespunzătoare şi nu numai duc la apariţia glicemiei. În momentul în care ai anumite semne şi evident nu te simţi bine, este indicat să mergi la medic, pentru analize de specialitate. Până acolo, uite o listă de simptome care apar când vorbim de hiperglicemie.
Atunci când se aduc în discuție valorile zahărului din sânge, trebuie să ai mare grijă. Dacă nu le acorzi nici o importanţă, rişti ca, în scurt timp, să ţi se pună diagnosticul de diabet. Ele pot duce însă şi la probleme cardiovasculare. Remediile naturiste sunt bune, dar până la un punct. Când nu-şi mai fac efectul, medicul specialist trebuie să îţi pună un diagnostic corect.
Indicele glicemic indica nivelul zahărului din sânge. Dacă acesta este mare aproape în fiecare zi, monitorizarea îndeaproape este absolut necesară. În plus, trebuie să faci nişta ajustări considerabile şi în ceea ce priveşte alimentaţia. Chiar dacă dieta cardiologilor e recomandată persoanelor cu probleme cardiovasculare, să ştii că este eficientă şi pentru cei cu indice glicemic mare.
Uite câteva dintre cele mai comune simptome când e vorba de hiperglicemie. Acordă-le atenţie, înainte să fie prea târziu şi să ajungi la insulină:
Glicemia mare poartă denumirea de hiperglicemie. Dacă este netratată, duce la acumularea de cetone (acizi toxici) în sânge şi urină. Cetoacidoza este extrem de periculoasă pentru organismul nostru. Iar în cazul în care se aduna multă cetonă în corp, rezerva alcalină din sânge scade mult. Atunci apar şi aceste simptome:
Clar, în cazul hiperglicemiei, trebuie solicitat de urgenţă ajutorul medicului specialist.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a definit valorile hiperglicemiei. Iată-le:
De ce trebuie acordată o aşa mare atenţie glicemiei? Întrucât, dacă valorile se menţin constant peste 126 mg/dl, organele interne încep să fie afectate, apărând leziuni chiar.
Persoanele diagnosticate cu diabet folosesc glucometru. E un aparat mic, portabil, care determină nivelul zahărul din sânge. El măsoară, de fapt, glucoză, un anumit tip de zahăr.
Glicemia se măsoară în mai multe momente ale zilei, şi anume: