Femeile care și-au planificat sarcina sau au făcut un tratament de fertilizare in vitro (FIV), trebuie să se aștepte la faptul că în următoarele luni purtarea unui copil va aduce schimbări în funcționarea organelor interne. În astfel de cazuri se recomandă monitorizarea sarcinii la clinică.
Foarte important pentru gravide este să înțeleagă necesitatea monitorizării profesionale a sarcinii, pentru a preveni posibilele complicații. Clinicile au astfel de servicii prin care se dorește păstrarea sănătății mamei și a fătului, nașterea unui copil sănătos.
Potrivit medicilor, primele simptome sarcină și cele mai comune sunt: întârzierea menstruației, oboseala, sensibilitatea sânilor, mărirea acestora, greața și vărsăturile, schimbările de dispoziție, amețelile, durerile de cap, constipația, urinarea frecventă, crampele, sângerările ușoare, pofta intensă pentru anumite alimente.
Sarcina aduce și alte schimbări în viața unei femei în corp și asupra pielii. La gravide apar transformări din cauza modificărilor hormonale, de metabolism și ale circulației sângelui. Femeile se confruntă cu schimbări ale aspectului pielii, au o sensibilitate crescută a pielii, uscăciune, mâncărime, producție crescută de sebum, acnee, hiperpigmentare, vergeturi, vene de păianjen.
Unele femei experimentează o exacerbare a acneei pe fondul activării glandelor sebacee, sau se confruntă cu melasma, din cauza unui nivel crescut de estrogen și progesteron, ce duce la apariția de pete pigmentare pe frunte și obraji. Modificările hormonale produc stări de iritabilitate, de plâns fără motiv, o stare de spirit instabilă și în general schimbări bruște de dispoziție.
Creșterea nivelului hormonal produce amețeli și dureri de cap. La gravide are loc și o modificare a volumului sanguin, de aceea ele vor avea astfel de simptome fără un motiv aparent. Oboseala și starea de slăbiciune în sarcină se datorează unui nivel crescut de progesteron, un hormon care în exces poate afecta sistemul nervos și poate cauza o stare de somnolență.
Un simptom frecvent în primele etape ale sarcinii este urinarea frecventă pentru că uterul apasă pe vezica urinară, iar rinichii funcționează mai activ (creșterea nivelului de hormon HCG poate stimula rinichii).
Deoarece fiecare femeie este unică este evident faptul că simptomele sarcinii pot varia. Unele femei au mai multe simptome, altele au doar cu câteva. Ele trebuie să facă o serie de examinări necesare în sarcină și să nu amâne vizita la medic. Consultațiile sunt importate în perioada de sarcină, ajută la nașterea unui copil sănătos.
Uneori, o plângere în timpul sarcinii este disconfortul abdominal. Acesta poate fi aparent inofensiv sau poate indica o problemă de sănătate gravă. Pe măsură ce volumul sanguin crește și progesteronul relaxează mușchii netezi, femeia poate suferi de constipație, balonare, arsuri la stomac. În anumite momente apar și dureri în abdomenul inferior și o senzație ciudată de plenitudine.
Femeile care au în sarcină crampe abdominale și dureri intense care sunt însoțite de alte simptome (precum slăbiciune, febră, frisoane, greață, vărsături, sângerări, secreții vaginale) trebuie să consulte un medic imediat. Unele dureri abdominale pot semnala probleme grave, cum ar fi o sarcină extrauterină, un avort spontan, o tulburare a sarcinii numită preeclampsie, sau o afecțiune în care placenta se separă de uter numită abrupție placentară.
În timpul sarcinii se fac anumite teste și screening-uri care sunt sigure pentru femeie și pentru făt. De exemplu, anumite teste de urină sunt necesare pentru a afla indicatori ai stării corpului mamei și copilului. Se fac analize de sânge, analize de urină, determinarea greutății corporale, măsurarea poziției fundului uterin (pentru avaluarea creșterii fetale), ascultarea bătăilor cardiace fetale pe monitor.
Analiza urinei se face pentru a descoperi infecții ascunse ale tractului urinar, care se pot răspândi în tractul genital și ar putea duce la leziuni renale. Prin analize de sânge se evaluează funcția hepatică, funcția renală, metabolismul, nivelul de glucoză, creatinina, bilirubina, etc.
Pentru a evalua cum se dezvoltă fătul și a exclude la timp anomalii genetice și bolile cromozomiale, se fac screening-uri fetale, care sunt foarte importante. În cazuri mai speciale (când există suspiciuni de anomalii, patologii fetale, semne de boală, durere, sângerare, risc de naștere prematură), se aplică și teste de diagnostic suplimentare, invazive, cum ar fi amniocenteza, cordocenteza ecoghidată, biopsia placentară.