Sanatate

Simptome provocate de colon iritabil pe fond nervos. Cum să faci față deranjului stânjenitor provocat de afecțiune?

Publicat: 25 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Simptome provocate de colon iritabil pe fond nervos. Cum să faci față deranjului stânjenitor provocat de afecțiune
Flatulența poate fi, de asemenea, de natură psihosomatică

Disconfort precum o senzație de balonare însoțită de durere și crampe poate apărea ca simptome provocate de colon iritabil pe fond nervos. Dacă flatulența indusă de stres este însoțită de mișcări intestinale anormale, această combinație de simptome sugerează o tulburare complexă și poate indica faptul că intestinele dumneavoastră sunt iritabile.

Din punct de vedere statistic, anxietatea, depresia și tulburările nervoase sunt însoțitori comuni ai intestinului iritabil. S-a observat că persoanele cu probleme de colon iritabil au cu 30% mai multe șanse de a suferi de modificări ale dispoziției și de sentimente de anxietate. Fiecare dintre noi a auzit cel puțin o dată în viață: „Toate bolile sunt cauzate de nervi„. Flatulența poate fi, de asemenea, de natură psihosomatică. Dacă balonarea este cauzată de tensiunea nervoasă și emoțională, se spune că flatulența este „de la nervi „.

Simptome colon iritabil pe fond nervos. Ce senzații provoacă disconfortul

Există un oarecare scepticism cu privire la natura psihosomatică a flatulenței, din cauza tendinței de a eticheta toate bolile existente ca fiind „psihosomatice”. Cu toate acestea, în cazul flatulenței, mecanismul de influență a proceselor mentale asupra funcției intestinale este explicabil cu precizie.

Funcția intestinală, și în special motilitatea intestinală, este reglată de semnale din partea sistemului nervos. Perturbarea acestei reglări provoacă spasme intestinale care, la rândul lor, încetinesc tranzitul gazelor intestinale. Progresia și expulzarea împiedicată a gazelor intestinale din tractul digestiv duce la balonare abdominală

Cu toate acestea, respirația rapidă și creșterea rezultată a aerului înghițit se poate datora, de asemenea, nervilor. Aerul intră în tractul gastrointestinal odată cu alimentele și saliva care sunt înghițite. În nevroze, în tensiunea psihică și emoțională există o salivație crescută. Acest lucru crește cantitatea de gaze produse în intestine și provoacă flatulență.

De ce este important să vă calmați nervii în cazul tulburărilor intestinale?

Nu există un consens între oamenii de știință în ceea ce privește mecanismul unic prin care se dezvoltă flatulența legată de stres, dar nu există nicio îndoială că stările psiho-emoționale influențează manifestarea simptomelor complexe ale intestinului iritabil.

Deși flatulența poate să nu fie un simptom al unei boli grave, aceasta provoacă în mod clar un disconfort psihologic și emoțional. Chiar dacă apare ca o tulburare intestinală independentă, flatulența este însoțită de manifestări neplăcute, cum ar fi creșterea volumului abdominal, chiar vizibil vizual, răgușeală și secreții de gaze.

Toate aceste manifestări ale flatulenței provoacă nu numai disconfort, ci și sentimente de rușine și vinovăție. Ca urmare, starea psihologică care provoacă balonarea este exacerbată de stresul provocat de simptomele „jenante” și stânjenitoare, ceea ce duce la izolare socială și la reducerea calității vieții.

Astfel, se creează un „cerc vicios” în care stresul constant poate provoca o reapariție a manifestărilor neplăcute ale balonării abdominale. Prin urmare, acest ciclu poate fi întrerupt prin restabilirea liniștii emoționale.

Ce alte tulburări intestinale poate provoca stresul?

Există o legătură între stările psihologice și funcția intestinală, tulburările emoționale și nervoase pot duce la flatulență. Așa-numita „boală a ursului”, spasme dureroase acute și crize de diaree. Stresul poate provoca nu numai flatulență, ci și alte tulburări intestinale, cum ar fi tulburări de scaun, diaree sau constipație, crampe și balonare.

Dacă aceste afecțiuni intestinale nu apar separat, ci mai degrabă ca un complex și nu sunt însoțite de o boală organică a intestinului, ele nu trebuie considerate ca fenomene separate. Acestea trebuie interpretate ca simptome ale unei tulburări intestinale generale, colonul iritabil.

Cauzele „intestinului iritabil” sunt adesea atribuite interacțiunii dintre tractul gastrointestinal și sistemul nervos central. Alți factori psiho-emoționali care predispun la intestin iritabil sunt capacitatea de adaptare deficitară și sprijinul social inadecvat.

Combinația acestor factori determină dezvoltarea unor simptome ale unui colon iritabil pe fond nervos, care începe să reacționeze exagerat chiar și la cei mai mici stimuli din partea alimentelor care intră în tractul gastrointestinal. Combinată cu o atenție sporită la prezentarea diferitelor simptome și cu anxietatea, hipersensibilitatea intestinală duce la o creștere a severității simptomelor intestinului iritabil.

Adauga un comentariu