Simptomele cancerului esofagian. Cancerul esofagian este o tumoră care afectează tubul muscular care conectează faringele la stomac. Este un cancer care este dificil de diagnosticat din timp din cauza simptomelor care se dezvoltă adesea doar tardiv. Managementul depinde de natura și evoluția tumorii, ea poate fi endoscopică, chirurgicală, bazată pe chimioterapie sau radioterapie.
Cancerul esofagian se referă la prezența unei tumori maligne în esofag. Conform unor caracteristici microscopice, există două tipuri de cancer al esofagului: cancerul cu celule scuamoase, care reprezintă trei sferturi din cazuri, și adenocarcinom. Barbatii au de doua ori mai multe sanse de a dezvolta cancer esofagian decat femeile.
Care sunt factorii de risc?
Un factor de risc este orice agent, substanță sau expunere care poate crește șansa unui individ de a dezvolta cancer. În ceea ce privește cancerul esofagian, au fost evidențiați științific următorii factori de risc:
Tutun;
Alcoolul;
Istoric de boală de reflux gastroesofagian;
O leziune chimică a esofagului;
Istoric de cancere respiratorii superioare;
Expunerea la radiații ionizante;
Istoric familial de cancer esofagian;
Consumul de băuturi foarte calde;
Exces de greutate, obezitate sau subponderale;
Sindromul Plummer-Vinson (sindrom foarte rar caracterizat prin asocierea disfagiei, anemiei și prezenței membranelor esofagiene);
Ahalazia (o boală rară care afectează esofagul);
Tiloză (boală ereditară rară).
Se spune că sunt „probabili” alți factori: expunerea la produsele de curățare uscată, consumul scăzut de fructe și legume, consumul excesiv de carne roșie sau prelucrată, fibroza chistică, infecția cu papilomul uman și anumite mutații genetice.
Se consideră că cancerul cu celule scuamoase este asociat cu consumul de alcool, tutun și băuturi excesiv de fierbinți, în timp ce adenocarcinomul se consideră că se datorează refluxului esofagian, supraalimentării și activității fizice insuficiente.
Simptomele cancerului esofagian
Adesea, cancerul esofagului are ca rezultat:
Un sentiment de disconfort sau blocaj în timpul înghițirii. Vorbim despre disfagie. Această stare se manifestă progresiv și este permanentă.
Alterarea stării generale (oboseală, pierderea poftei de mâncare, slăbire);
regurgitarea;
Un sughiț;
Respirație proastă.
Mai rar, putem observa și: durere în partea superioară a abdomenului și în timpul înghițirii, dureri în piept, în spatele sternului sau între omoplati, disfonia (schimbarea vocii), tuse. înghițire, revărsare pleurală (acumularea de lichid în plicul pulmonar), sângerare gastrointestinală (vărsături sângeroase) și limfadenopatie (mărirea ganglionilor limfatici) la nivelul gâtului sau claviculelor.
Uneori, cancerul este tăcut, nu există simptome. Apoi este descoperit cu forță în timpul unui control medical.
Dacă există vreunul dintre simptomele descrise, consultați medicul dumneavoastră.