Vitamina E (tocoferol) este o vitamina liposolubila, puternic antioxidanta, considerata „vitamina reproducerii“, cu virtuti magice in pastrarea tineretii sistemului imunitar si a intregului organism.
Ca si vitamina C, vitamina E stimuleaza producerea de celule natural killer (NK), cele care identifica si distrug germenii si celulele canceroase. De asemenea, vitamina E imbunatateste producerea de celele B imunitare care genereaza anticorpii. Studiile arata, de asemenea, ca suplimentarea cu vitamina E poate inversa din declinul inregistrat in raspunsul imun odata cu imbatranirea.
Un studiu realizat la Scoala Harvard de Sanatate Publica, pe un esantion de 87.000 de asistente medicale care au luat suplimente cu vitamina E a aratat o reducere a incidentei atacurilor de cord cu 50%. Suplimentele pot fi necesare pentru a avea la dispozitie cantitatea optima de vitamina E necesara pentru a stimula sistemul imunitar. Persoanele care fumeaza si cele care consuma cantitati mari de alcool necesita doze mai mari de vitamina E.
In bolile oftalmologice previne aparitia cataractei si evita pierderea acuitatii vizuale. Distrofiile musculare si osoase, precum si durerile provocate de osteoporoza si poliartroze, pot fi ameliorate cu vitamina E datorita efectului antiinflamator.In afectiunile dermatice, vitamina E accelereaza refacerea tesuturilor lezate, vindecarea leziunilor si arsurilor si previne diverse infectii, inflamatii si tumori. Stimuland reactiile imunitare, vitamina E intarzie aparitia petelor maronii de batranete de la suprafata pielii.
In combaterea factorilor generatori de radicali liberi, vitamina E reduce vatamarile produse de smogul din atmosfera, protejand plamanii si prevenind emboliile pulmonare.Alte efecte benefice sunt constatate in ameliorarea crizelor bolii Parkinson, in adenomul de prostata si in reducerea colesterolului „rau“-LDL precum si a glicemiei din diabetul zaharat.
In cazul copiilor este recomandat un aport suplimentar, mai ales la bebelusii prematuri, care primesc alimentatie artificiala sau care sunt in oxigenoterapie.In procesele metabolice previne deteriorarea lipidelor si a uleiurilor esentiale (ex. acizii grasi Omega-3). Acest efect este explicat prin protejarea acizilor grasi polinesaturati expusi la reactiile de oxidare si peroxidare. De asemenea participa, in calitate de cofactor, la sinteza glutationului care este cunoscut ca un important antioxidant, aparator al sanatatii contra radicalilor liberi.
Doza recomandata de vitamina E
Dozele zilnice optime sunt: 10 mg pentru adulti si 3-7 mg pentru copii.Simptomele carentei de vitamina E se manifesta prin tulburari hematologice (anemie hemolitica, hemoragii, varice), tulburari de reproducere cu degenerarea organelor sexuale, sterilitate, infertilitate, avorturi spontane repetate, atrofierea fetusului si nasterea de copii morti.
Alte afectiuni ale insuficientei acestei vitamine sunt legate de boli cardiace (miocardita, angina pectorala, ateroscleroza), tulburari neurologice si neuromusculare (degenerescenta musculara, hipotonie musculara), tulburari oftalmologice (scaderea acuitatii vizuale, miopie evolutiva, alterarea retinei), tulburari cutanate (eczeme, ulceratii ale gambei, semne de imbatranire precoce), senzatie de slabiciune.
Unde gasim vitamina E
Sursele naturale de vitamina E: surse vegetale: germeni de cereale, seminte de floarea soarelui, uleiuri vegetale (de soia, porumb, susan, floarea soarelui), margarina vegetala, ulei de catina alba, alune, nuci, afine, banane, migdale. Dintre legume (de preferat de culoare verde) sunt indicate: salata verde, spanac, patrunjel, varza de Bruxelles, mazare cruda); surse animale: produse lactate, galbenus de ou, ficat si untura de peste.
Simptomele supradozarii vitaminei E apar numai la doze foarte mari (peste 250 mg/ zi) si se manifesta prin unele intoxicatii, cu diferite intensitati: dureri de cap, migrene, dureri abdominale, hemoragii, disfunctii ovariene si slabiciune musculara. Dupa un consum de lunga durata, de peste 7 saptamani, apare o crestere a tensiunii arteriale si riscul de hemoragie cerebrala.
La o alimentatie rationala si completa, riscul acumularii vitaminei E in exces se reduce intrucat grasimile din alimente ajuta la asimilarea tocoferolului care se distribuie uniform in organism. Supradozarea vitaminei E poate fi anihilata cu vitamina C si cu unele saruri minerale (seleniu, magneziu).