Boli si tratamente

Simptomele diabetului de tip 1: ce trebuie sa te puna serios pe ganduri

Publicat: 23 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Simptomele diabetului de tip 1 ce trebuie sa te puna serios pe ganduri

Simptomele diabetului de tip 1. Diabetul de tip 1 reprezintă 5 până la 10% din toate cazurile de diabet. Această formă a bolii apare cel mai adesea în copilărie sau adolescență, de unde și numele vechi de „diabet juvenil”.

La început, diabetul de tip 1 nu produce simptome, deoarece pancreasul rămâne parțial funcțional. Boala devine evidentă doar când 80-90% din celulele producătoare de insulină pancreatică sunt deja distruse.

De fapt, persoanele cu diabet zaharat tip 1 produc foarte puțină insulină sau deloc din cauza unei reacții autoimune care distruge parțial sau complet celulele beta pancreatice. Acestea sunt utilizate pentru sintetizarea insulinei, care este esențială pentru utilizarea organismului a glucozei din sânge ca sursă de energie. În acest tip de diabet, este absolut necesară administrarea insulinei în mod regulat, de unde și numele care i se atribuie adesea drept „diabet insulino-dependent (IDDM)”. Mai mult, această boală a fost fatală înainte de a putea fi controlată cu insulină.

Nu este clar exact ce determină sistemul imunitar să reacționeze la celulele beta. Unii indivizi sunt predispuși la boală prin moștenirea lor genetica. Un istoric familial de diabet de tip 1 se găsește în puțin sub 10% din cazuri. Este posibil ca boala să rezulte dintr-o combinație de factori genetici și de mediu. Expunerea la anumite virusuri sau alimente la începutul vieții poate juca, de exemplu, un rol în debutul bolii.

Simptomele diabetului de tip 1. Posibile complicații

Pe termen lung, diabetul de tip 1 crește riscul apariției mai multor probleme de sănătate: boli cardiovasculare, probleme renale, pierderea sensibilității la degete și picioare, probleme de vedere care pot duce la orbire etc.

Cea mai bună metodă de a preveni aceste complicații este de a monitoriza periodic glicemia, tensiunea arterială și colesterolul în mod regulat.

Simptomele diabetului de tip 1

O eliminare excesivă a urinei (este frecvent să te trezești noaptea pentru a merge la baie);
O creștere a setei și a foamei;
Oboseală semnificativă;
Pierdere în greutate;
O vedere încețoșată.

Infecții mai frecvente, vindecarea mai lentă a rănilor sau pierderea sensibilității piciorului sunt unele dintre posibilele semne ale complicațiilor. Apoi, este necesar să consultați medicul fără întârziere.

Prevenirea diabetului de tip 1

Pentru a preveni diabetul de tip 1, ar trebui prevenită distrugerea celulelor pancreatice responsabile de producerea insulinei la persoanele cu risc ridicat de a dezvolta boala. Potrivit Asociației canadiene de diabet, încă nu există o metodă sigură și eficientă pentru prevenirea acestei boli. Prin urmare, orice abordare pentru a preveni diabetul de tip 1 trebuie făcută în strânsă colaborare cu un medic și, în unele cazuri, ca parte a unui studiu experimental.

Adauga un comentariu