International

Simptomele pe termen lung ale COVID-19 sunt severe, susţine șeful Organizației Mondiale a Sănătății

Publicat: 31 oct. 2020
Tedros Adhanom Ghebreyesus este directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS

Cu unii pacienți cu COVID-19 care raportează simptome pe termen lung, inclusiv deteriorarea organelor majore, Organizația Mondială a Sănătății ( OMS ) a cerut guvernelor să se asigure că primesc îngrijirea necesară.

„Deși învățăm încă despre virus, ceea ce este clar este că acesta nu este doar un virus care ucide oamenii. Pentru un număr semnificativ de oameni, acest virus prezintă o serie de efecte grave pe termen lung ”, a declarat șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, vorbind vineri la Geneva în cadrul celei mai recente conferințe de presă virtuale a agenției ONU.

Situația subliniază, de asemenea, modul în care imunitatea efectivelor este „irezistibilă și irealizabilă din punct de vedere moral”, a adăugat el.

Spectru vast de simptome fluctuante

Directorul general al OMS a descris vastul spectru de simptome COVID-19 care fluctuează în timp ca fiind „cu adevărat îngrijorător”.

Acestea variază de la oboseală, tuse și dificultăți de respirație, la inflamații și leziuni ale organelor majore – inclusiv plămâni și inimă, precum și efecte neurologice și psihologice.

Simptomele se suprapun adesea și pot afecta orice sistem din corp.

„Este imperativ că guvernele să recunoască efectele pe termen lung ale COVID-19 și să asigure, de asemenea, accesul la serviciile de sănătate pentru toți acești pacienți”, a spus el.

„Aceasta include asistența medicală primară și, atunci când este nevoie, îngrijirea specializată și reabilitarea.”

Șapte luni „evaporate”

Trei pacienți – un epidemiolog, o asistentă medicală și un inginer software în vârstă de 26 de ani – și-au împărtășit experiențele cu COVID-19 și consecințele sale pe termen lung.

Profesorul Paul Garner, un epidemiolog de boli infecțioase la Școala de Medicină Tropicală din Liverpool din Anglia, era „în formă și bine” când s-a îmbolnăvit de boală în martie.

Timp de patru luni, s-a luptat cu crize ciclice de oboseală, dureri de cap, schimbări de dispoziție și alte simptome, urmate de trei luni de epuizare completă.

„Când am depășit lucrurile, boală avea să reapară. A fost complet imprevizibil ”, a spus el, vorbind prin video-link.

Profesorul Garner a raportat că sănătatea sa a început să se îmbunătățească abia în ultimele două săptămâni.

„Nu m-am gândit niciodată că voi avea șapte luni din viața mea șters de acest virus”, a spus el. „Tocmai a dispărut, s-a evaporat.”

Împotriva imunității turmei

Poveştile de acest fel subliniază modul în care persoanelor care se confruntă cu efectele pe termen lung ale COVID-19 trebuie să li se acorde timpul și îngrijirea de care au nevoie pentru a se recupera complet, potrivit șefului OMS.

„Îmi întărește, de asemenea, cât de irezistibil și irealizabil moral este așa-numita strategie de„ imunitate naturală a turmei ”, a spus el, adăugând,„ nu numai că ar duce la milioane de decese inutile, dar ar duce și la un număr semnificativ de oameni care se confruntă cu un drum lung spre recuperare deplină.

El a explicat că imunitatea efectivului este posibilă numai atunci când un vaccin COVID-19 sigur și eficient a fost distribuit la nivel global și echitabil.

„Și până când nu avem un vaccin, guvernele și oamenii trebuie să facă tot ce pot pentru a suprima transmiterea, care este cel mai bun mod de a preveni aceste consecințe post-COVID pe termen lung”, a declarat el.

Adauga un comentariu