Simptomele sifilisului la femei, dar și la bărbați, apar abia la 3-4 săptămâni de la infectare, dar și acest interval poate varia de la o persoană la alta. Sunt cazuri în care boala se manifestă fie la mai puțin de 10 zile, fie după mai mulți ani, timp în care persoana în cauzî este contagioasă și transmite boala mai departe partenerilor săi.
Sifilisul este răspândit în întreaga lume, fiind considerat a treia boală cu transmitere sexuală, în țările dezvoltate, calea principală de transmitere fiind cea prin contact sexual, dar se poate transmite și de la mamă la făt în timpul sarcinii sau al nașterii, rezultând sifilisul congenital. Infecția parcurge trei faze și anume primară, secundară și terțiară.
Simptomele sifilisului la femei
Sifilisul primar are ca leziuni caracteristică șancrul sifilitic. Leziunea începe ca o papulă care apoi erodează, rezultând un ulcer nedureros, cu bază dură, cu margini ridicate și cu suprafața curată.
Pot exista unul sau mai multe șancre, de obicei la nivelul organelor genitale externe, precum și a colului uterin, în zona perianală, canalul anal sau cavitatea bucală. Șancrul apare la poarta de intrare, după aproximativ 10-90 de zile de la contactul infectant. În șancru există numeroase spirochete, care pot disemina limfatic sau sanguin și care conferă acestei leziuni un grad crescut de infecțiozitate.
Sifilisul secundar corespunde perioadei de diseminare a trepnomelor și se manifestă clinic după 6 săptămâni și 6 luni de la debutul șancrului. Acest stadiu este caracterizat prin: sindrom pseudogripal, limfadenopatie generalizată, oboseală accentuată, pierdere în greutate, alopecie sau erupție cutaneo-mucoasă (pete roșii pe piele fără mâncărimi).
Acest rash poate fi foarte variabil (macule, papule, pustule), acoperă întreaga suprafaţă a pielii (inclusiv palmele şi tălpile) și poate să dureze de la câteva zile la câteva săptămâni. În absența unui tratament specific, erupția poate surveni în mai multe faze, întrerupte de perioade asimptomatice pe parcursul a 1-2 ani și, uneori, poate chiar regresa spontan.
În ceea ce privește sifilisul terțiar, ei bine acesta apare între 2-20 de ani de la instalaera sifilisului primar. Se manifestă clinic prin determinări cutanate, hepatice, osoase, neurologice sau cardiovasculare. Pacienții aflați în stadiul terțiar nu sunt contagioși, însă această formă clinică, odată instalată, poate evolua spre deces. Cazurile de sifilis terțar sunt rare în zilele noastre.
Complicații asociate sifilisului
Mamele infectate cu sifilis sunt expuse riscului de avort spontan și naștere prematură. Există, de asemenea, riscul ca mama cu sifilis să transmită boala la făt. Aceasta este cunoscută sub numele de sifilis congenital.
Dacă persoana infectată nu primește tratament și sifilisul progresează până la ultimul stadiu al infecției, pacientul riscă să se dezvolte complicații care îi pot pune viața în pericol. Deteriorarea organismului se agravează cu cât afecțiunea este de mai mult timp. De aceea este importantă stabilirea tratamentului cât mai repede posibil.
Medicul tratează sifilisul cu antibiotice, fiind o infecție bacteriană. Penicilina este cei mai frecvent antibiotic utilizat pentru sifilis. Doza antibioticului depinde de stadiul și de simptomele pacientului.
Tratamentul cu antibiotice trebuie finalizat chiar dacă între timp durerea și erupția dispar. Este important ca pacientul să contacteze orice persoană cu care a avut relații sexuale în ultimii doi ani și să-i anunțe că ar trebui să se testeze.
Medicul poate trata sifilisul cu antibiotice. Antibioticele vor vindeca infecția, dar nu există nicio modalitate de a vindeca organele afectate de sifilis. De regulă, simptomele sifilisului la femei nu diferă cu mult de semnele prezente la bărbați.