Boli si tratamente

Simptomele unei tumori cerebrale

Publicat: 05 nov. 2019

Simptomele unei tumori cerebrale. O tumoră cerebrală este o masă de celule anormale care se înmulțesc în creier într-un mod necontrolat. Există 2 tipuri principale de tumori cerebrale:

Tumori benigne (necanceroase). Ele se formează destul de lent și cel mai adesea rămân izolate de țesuturile creierului vecine. Ele nu se răspândesc în alte părți ale creierului sau ale altor organe și sunt, în general, mai ușor de extras chirurgical decât malignitățile. Cu toate acestea, unele tumori benigne rămân nesigure din cauza localizării lor.

Tumori maligne (canceroase). Nu este întotdeauna ușor să le distingem de țesuturile vecine. Drept urmare, uneori este dificil să le extragem complet fără a deteriora țesutul creierului din jur.
Examinările, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), scanarea PET (tomoscintigrafia cu emisie de pozitron) și tomografia computerizată („tomografie computerizată”) fac posibilă localizarea tumorii. O biopsie (eliminarea țesutului tumoral pentru analiză) este esențială pentru determinarea naturii benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase) a tumorii.

Tumorile cerebrale se disting, de asemenea, prin origine și locație.

Distingem mai multe tipuri

Tumorile cerebrale primare sunt cele care își au originea în creier. Pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase). Denumirea lor provine de la țesutul creierului în care se dezvoltă.
Printre cele mai frecvente tumori maligne se numără:

– Tumori gliale, sau gliomuri (tumori maligne) reprezentând 50 până la 60% din toate tumorile cerebrale. Se formează din celule gliale, celule care acționează ca o structură de sprijin pentru celulele nervoase (neuroni).

– Medulloblastoamele (tumori maligne), se dezvoltă din măduva spinării în stadiul embrionar. Acestea sunt cele mai frecvente tumori cerebrale la copii.

– În cele din urmă, printre tumorile primare benigne, mai rare decât tumorile maligne primare, găsim hemangioblastoame, meningioame, adenoame hipofizare, osteoame, pinealoame etc.

Tumorile secundare sau metastatice sunt maligne (canceroase) și provin din alte organe unde există cancer și ale căror celule tumorale au migrat către creier și se înmulțesc acolo. Celulele tumorale sunt transportate de sânge și cel mai adesea se dezvoltă la joncțiunea dintre materia albă și materia gri a creierului. Aceste tumori secundare sunt mai frecvente decât tumorile primare. Mai mult decât atât, se estimează că 25% dintre persoanele care mor de cancere de tot felul sunt purtătoare de metastaze cerebrale. Printre tumorile care provoacă cel mai frecvent metastaze cerebrale: cancer de sân, cancer pulmonar, cancer de piele (melanom), cancer de rinichi, cancer de colon etc.

Simptomele unei tumori cerebrale (cancer la creier)

Simptomele variază în funcție de locația tumorii și de mărimea acesteia. Prin creștere, tumora, indiferent dacă este benignă sau malignă, face presiune asupra formațiunilor cerebrale vecine, modificându-le funcționarea. Atenție, unele simptome de tumoră cerebrală pot fi găsite și în caz de accident vascular cerebral, abces cerebral, hematom intracerebral sau în unele malformații arteriovenoase, riscând astfel să înlocuiască diagnosticul.

Dureri de cap neobișnuite, frecvente și intense
Greață și vărsături
Tulburări de vedere: vedere încețoșată, vedere dublă sau pierderea vederii periferice
Amorteala sau pierderea senzatiei pe o parte a corpului
Paraliza sau slăbiciunea unui braț sau a unui picior de pe o parte a corpului
Vertij, probleme de echilibru și coordonare
Probleme de vorbire
Tulburări de memorie și confuzie
O schimbare de comportament sau personalitate, starea de spirit se schimbă
Tulburări de auz (în special în cazurile de neurom acustic, o tumoră a nervului auditiv)
convulsiilor
O pierdere de cunoștință
O pierdere a poftei de mâncareloading...

Adauga un comentariu