Prima pagină » Actualitate » Sindicatele cer stare de urgență în domeniul energetic și repornirea imediată a producției de energie pe cărbune
Sindicatele cer stare de urgență în domeniul energetic și repornirea imediată a producției de energie pe cărbune

Sindicatele cer stare de urgență în domeniul energetic și repornirea imediată a producției de energie pe cărbune

09 sept. 2022, 21:21, 1 ,
BZI.ro, în Actualitate

Confederaţia Naţionala Sindicală „Cartel ALFA” cere, vineri, premierului, declararea stării de urgenţă în domeniul energetic şi luarea de măsuri urgente, având în vedere ”gravitatea situaţiei şi a consecinţelor acesteia”. Sindicalişti cer măsuri urgente, între care pornirea imediată a grupurilor energetice de la CEO pe cărbune, notează news.ro.

Cartel Alfa a transmis, vineri, o scrisoare deschisă premierului, pe tema crizei energetice.

Sindicaliştii invocă „lipsa de coerenţă decizională a Guvernului”

Sindicaliştii invocă „lipsa de coerenţă decizională a Guvernului în ceea ce priveşte politica energetică naţională, inclusiv simpla recunoaştere a faptului că Romania, economia şi cetăţenii săi sunt confruntaţi cu o criza energetică fiind o sursă de confuzie şi declaraţii contradictorii pentru membrii guvernului”.

De asemenea, Cartel Alfa se referă la ”lipsa unor măsuri concrete de stopare a creşterii preturilor energiei, deşi propuneri argumentate au fost înaintate guvernului de către partenerii sociali încă de la începutul anului”.

„Tot atunci a fost constituit Comitetul interministerial cu misiunea de a identifica soluţii la criza preţurilor din energie. După trei reuniuni în februarie nu se mai ştie nimic de activitatea acestuia. În schimb, guvernul adoptă măsuri care, după toate semnalele, conduc la adâncirea situaţiei actuale, cu efecte asupra inflaţiei în creştere galopantă, cât şi oprirea unităţilor economice şi pierderea accelerată a numeroase locuri de muncă”, au mai transmis sindicaliştii, precizând că se constată ”necesitatea adoptării unor măsuri urgente”.

Măsurile enumerate de sindicalişti sunt

– Stoparea procesului de disponibilizări de la Complexul Energetic Oltenia şi repornirea imediată a grupurilor energetice de la CEO pe cărbune;

– Resetarea pieţei energiei, inclusiv prin anularea tuturor contractelor de energie care nu se află în derulare.

– Reglementări clare impotriva speculei energetice”, a mai transmis Cartel Alfa.

Sindicaliştii cer premierului să conştientizeze ”gravitatea situaţiei şi a consecinţelor acesteia pentru economie şi cetăţeni”.

”Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” vă solicită:

– Declararea de către Guvern a STĂRII DE URGENŢĂ în domeniul energetic;

– Convocarea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social (CNT-DS) pentru identificarea măsurilor urgente;

– Convocarea CSAT pentru luarea deciziilor în baza propunerilor CNT-DS”, i-au mai transmis premierului sindicaliştii.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *